Amaretto tiramisu Zoek niet langer, het perfecte toetje is hier. Amaretto tiramisu met cantuccini’s. Stel je voor: een glaasje met amandelroom, in combinatie met de lekkerste Italiaanse koekjes gedipt in koffie. Dat is toch de ideale afsluiting van een Italiaans diner? Amaretto tiramisu maken Tiramisu met amaretto en cantuccini. Ik durf niet te zeggen dat dit een echt Italiaans dessert is. Waarschijnlijk is het zelfs vloeken in de (Italiaanse) kerk. De combinatie van deze Italiaanse ingrediënten leek me simpelweg heel lekker en dat bleek onmiskenbaar te kloppen. Ik ontwikkelde dit recept al ergens in 2016, maar heb het in de tussentijd talloze keren gemaakt. Vaak in dessert glaasjes, maar voor grotere groepen vrienden ook wel eens een dubbele portie van onderstaand recept in een grotere schaal. Je hoort het al wel, dit is één van mijn favoriete Zoetrecepten toetjes. Dat heeft een aantal redenen: Deze amaretto tiramisu heeft een onwijs makkelijk recept. Je hebt het in 20 minuten gemaakt. Je kunt het prima een dag van tevoren te bereiden, zodat je tijdens het diner 0% stress hebt over het toetje. Tiramisu wordt zelfs lekkerder als je het een dag van tevoren maakt, winst. Het is minstens zo lekker als het klinkt. Voor mij zijn dat alle checkboxjes voor een top dessert. Cantuccini tiramisu Om deze tiramisu te maken gebruik je cantuccini. Natuurlijk smaakt deze tiramisu het lekkerst met zelfgemaakte cantuccini, maar die uit de winkel zijn ook toegestaan hoor. Ik maak deze cantuccini tiramisu bijna altijd met zelfgekochte cantuccini, dat maakt het nou net zo’n fijn en snel dessert. 😉 Tiramisu zonder cantuccini Kun je geen cantuccini vinden en heb je geen tijd om ze te maken? Gebruik dan bitterkoekjes. Bitterkoekjes hebben ook een heerlijke amandelsmaak en geven een toffe, chewy bite aan de tiramisu. Het staat hoog op m’n baklijst om een speciale tiramisu met het bitterkoekje te ontwikkelen, dus hopelijk volgt dat recept snel. Je kunt natuurlijk ook gewoon lange vingers gebruiken, zoals bij een officiële tiramisu. Zelf experimenteren met het recept moedig ik alleen maar aan, lekker je eigen dessert feestje ervan maken. Tiramisu met amaretto Wist je dat volgens het oorspronkelijke Italiaanse recept geen alcohol wordt gebruikt in een tiramisu? Toch zie je dat tegenwoordig wel vaak en ik ben er persoonlijk groot voorstander van. Een tiramisu met enkel koffie en een beetje cacaopoeder is wat saai naar mijn smaak, maar als er kinderen of zwangeren mee eten dan is het gebruik van alcohol natuurlijk geen optie. In het kopje boven het recept geef ik een tip voor een kidsproof tiramisu waarbij je de lekkere amandelsmaak behoudt. Zelf gebruik ik een goede amaretto voor dit dessert (gewoon even naar vragen bij de slijterij). Voor wie dat wil kun je er ook nog een glaasje naast schenken, maar thee en koffie smaken er uiteraard ook top bij. Je kunt de amaretto ook door disaronno vervangen; hoewel dat niet dezelfde smaak heeft, past het er ook goed bij. Meer toetjes recepten Ik schreef al eerder in deze blogpost dat dit één van mijn favoriete toetjesrecepten is en daarom heb ik er nog een paar te tippen: Romige ijskoffie (liefst met kokosijs!) Mini lemon meringue cheesecakejes Appel-bramen crumble – altijd met wat crème fraiche serveren Kindvriendelijke tiramisu Het zal je al wel zijn opgevallen dat deze tiramisu weinig van de oorspronkelijke Italiaanse tiramisu bevat. Zo verwerk ik geen rauwe eieren in mijn tiramisu recepten, maar maak ik gebruik van een combinatie van mascarpone en slagroom om tot eenzelfde lobbige room te komen. Als je daarnaast ook de amaretto vervangt dan kunnen kinderen en zwangeren ook lekker mee genieten van deze tiramisu. Je kunt de amaretto vervangen door wat amandelextract. Let wel op dat dit veel sterker van smaak is dan amaretto, dus voeg toe naar smaak. Ik zou beginnen met een theelepel amandelextract. recept Amaretto tiramisu Tiramisu met amaretto en cantuccini, een ontzettend lekker en makkelijk recept. Dus heb je een Italiaans etentje of gewoon behoefte aan een heerlijk dessert? Dan past deze amaretto tiramisu perfect in het plaatje. Printen 20 minuten + koelkast tijd 6 Ingrediënten Voor 6 dessert glaasjes met amaretto tiramisu: 2 kopjes koffie 300 gram cantuccini 250 ml slagroom 250 gram mascarpone 50 gram poedersuiker 4 eetlepels amaretto Wat geschaafde amandelen Bereiding Amaretto tiramisu maken Zorg ervoor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn en zet alvast 6 – 8 glaasjes of bakjes klaar. Afhankelijk van hoe groot je de porties wilt maken. Leg 6 – 8 cantuccini apart. Giet de hete koffie in een hoog bord en leg de overige cantuccini hierin zodat ze de koffie op kunnen zuigen. Neem twee kommen. Klop in één kom de mascarpone los. Mix hier 50 gram poedersuiker doorheen en hierna ook 4 eetlepels amaretto. Mix in de andere kom de slagroom tot vla-dikte en schep de helft hiervan door het mascarpone mengsel. Vouw dit er rustig doorheen en voeg dan ook de andere helft toe tot het mooi gemengd is. Verdeel de helft van de met koffie volgezogen cantuccini over de glaasjes. Schep er dan een flinke eetlepel van het mascarpone mengsel overheen. Verdeel vervolgens de andere helft van de cantuccini over de glaasjes en top af met nog een flinke eetlepel van het mascarpone mengsel. Zet de amaretto tiramisu afgedekt in de koelkast tot je deze serveert. Je kunt de tiramisu ook direct serveren, maar van een nachtje in de koelkast wordt het nog lekkerder. Tiramisu met amaretto serveren Strooi eventueel wat geroosterde, geschaafde amandelen over de bovenkant van de tiramisu en steek ede opzij gelegde cantuccini in de dessert glaasjes. Je Italiaanse toetje is klaar om geserveerd te worden. Amaretto tiramisu bewaren Je kunt amaretto tiramisu goed bewaren of voorbereiden voor een etentje of picknick. Dek de tiramisu af en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast, invriezen heb ik zelf niet eerder gedaan. Jij wel? Laat het dan even weten in de reacties onderaan deze pagina.
Deze amaretto tiramisu dit weekend als dessert gemaakt. Gaat met kerst in de herhaling, was een succes!!! Beantwoorden