Amaretto cheesecake met witte choco Op het vlak van cheesecakes raak ik nooit uitgebakken. Voor mijn verjaardag zette ik daarom deze fijne vriend op de traktatietafel op mijn werk: een amaretto cheesecake met witte chocolade, geroosterde amandelen en een bodem van bastognekoeken. Die was heel erg snel op kan ik je vertellen. Gelukkig had ik ook nog chocolade dadelwalnotenreepjes met kokos, een plaat vol frisse lemon bars en mijn vertrouwde speculaas bananencake op de keukentafel gezet. Je mag je collega’s als foodblogger best wel eens in de watten leggen toch? 😉 recept Amaretto cheesecake met witte choco Een amaretto cheesecake met witte chocolade, geroosterde amandelen en een bodem van bastognekoeken. Die is heel erg snel op kan ik je vertellen. Printen 40 minuten 12 Ingrediënten Vulling 300 gram bastognekoeken 75 gram boter 500 gram roomkaas 250 gram sour cream 250 gram witte chocolade 10 dopjes amaretto 3 eieren Topping 150 gram witte chocolade 125 ml slagroom Geschaafde amandelen Bereiding Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakvorm met een doorsnede van 24 cm met bakpapier. Maal de bastognekoeken fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe steeds 6 koekjes erin en schud met de blender tijdens het malen (goed de boven- en onderkant vasthouden) en doe het bastognekruim vervolgens in een kom. Herhaal dit tot je alle koekjes fijn hebt gemalen. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 75 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel. Smelt 250 gram witte chocolade au bain-marie; doe dit op een zo laag mogelijk vuur en blijf tussendoor roeren. Als de witte chocolade gesmolten is zet je haar even opzij. Ga meteen door met het roomkaasmengsel: neem een beslagkom en mix hierin de roomkaas tot zij zacht en glad is. Meng dan de sour cream er doorheen. Als dit goed gemengd is, giet je in een heel dun straaltje de enigszins afgekoelde witte chocolade erdoor. Blijf mixen en wees voorzichtig met het toevoegen van de chocolade; je wilt niet dat je vulling gaat schiften. Mix tot slot de amaretto door het roomkaasmengsel. Zet de mixer weg en spatel één voor één de eieren er doorheen tot het een egaal mengsel is. Giet het geheel nu in de bakvorm en zet de taart voor 60 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven op een kier (en uit) en laat je hem op deze manier een uur afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje, anders heb je de kans dat de cheesecake scheurt. Verwarm de slagroom in een pannetje en haal van het vuuur als ze goed heet is geworden. Voeg hier de overgebleven 150 gram in stukjes gesneden witte chocolade aan toe en roer tot ze volledig is opgenomen door de slagroom. Stort dit op de cheesecake en laat het geheel verder afkoelen. Rooster de geschaafde amandelen in een koekenpannetje en verdeel deze over de witte chocolade topping als deze deels gestold is. Zet de cheesecake wanneer hij voldoende afgekoeld is voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven. Serveertip: als je je cheesecake zo mooi mogelijk wilt snijden, moet je je mes na elke keer dat je snijdt even schoonmaken met warm water. Een warm en schoon mes snijdt het beste. Heb jij deze amaretto cheesecake met witte chocolade gemaakt? Tag me dan in jouw kiekje via Instagram of Facebook of laat een berichtje onder dit recept achter om te laten weten wat je ervan vond! Elke week deel ik de mooiste foto via mijn Instagram. Enjoy! X Mariette
Hoi Mariette, Ik zag hem vanmorgen voorbij komen en ben meteen de keuken in gedoken. Nou staat er in de omschrijving: meng de roomkaas met de suiker. Maar bij de ingrediënten staat niet hoeveel suiker, zelfde geldt voor de vanille aroma. Helaas (of gelukkig) staat hij al in de oven maar ben toch benieuwd naar de hoeveelheden! Groetjes, Esther Beantwoorden
Hi Esther, wat fijn dat je me dit laat weten. Gelukkig hoefde er geen suiker of vanille aroma in het beslag, dus je zit helemaal goed. Ik heb het meteen even aangepast in de receptuur. Beantwoorden
Hoi Mariëtte meteen gemaakt ter gelegenheid van onze 33e trouwdag geweldig lekker en de gasten hebben ervan gesmuld! Volgende keer doe ik wel alufolie om de vorm hij had ietsjes gelekt in de oven misschien een tip Dank voor je geweldig recept hartelijke groeten van Ineke Beantwoorden
Fijn om te horen Ineke! Ik heb zelf ook altijd een laagje aluminium onder in de oven liggen voor lekkende bakvormen of schalen. Thanks voor je tip! Beantwoorden
Oh! Deze lijkt mij ook erg lekker. Staat in de planning voor familie-weekend. Gisteren de Lemon-curd Cheesecake gemaakt en die viel zeer goed in de smaak. De lemon-curd was nog een beetje vloeibaar, maar smaakte heerlijk. Beantwoorden
Ah top om te horen! Dan vind je deze vast en zeker ook heerlijk. Heb je de lemon curd wel op laten stijven in de koelkast? Beantwoorden
Heb hem net gemaakt. Staat nu af te koelen. Alleen staat bij benodigdheden 75 gram boter en in de tekst 100 gram. En zo ook voor de witte chocolade 125 gram en in de tekst 150 gram. Misschien even aanpassen. Ik heb 100 boter en 150 witte chocolade gebruikt. Ben benieuwd morgen! Beantwoorden
Thanks voor je reactie! Ik heb het meteen even aangepast van de boter! Volgens mij staat de witte choco er goed in, of lees ik er overheen? Beantwoorden
Vorige week voor mn verjaardag deze taart gemaakt. Iets meer werk dan verwacht ivm afkoelen. Maar wat een feestje! Hmm zo lekker! Hij zag er zo goed uit dat ze dachten dat ik m gekocht had 🙂 Had alleen de amaretto vervangen voor douwe egberts amandel siroop. Beantwoorden
Ah zo leuk! You did a perfect job zo te horen 🙂 en thanks voor het alternatief voor amaretto btw! Beantwoorden
Hallo, Ik kan alleen maar sour cream vinden waar op staat dat het voor koude gerechten is.. Als ik dit gebruik gaat het dan niet schiften? Of kan ik beter creme fraiche gebruiken? Alvast bedankt! Beantwoorden
Het staat inderdaad in de supermarkt bij de zure room & crème fraiche, maar er staat letterlijk ‘sour cream’ op het pakje. Beantwoorden