Ga naar de inhoud
Goddelijke macarons met salted caramel
Glutenvrij 06 april 2014

Goddelijke macarons met salted caramel

Goddelijke macarons met salted caramel

 

Vandaag is het eindelijk tijd voor mijn favoriete koekje: de macaron. Ook al had ik het koekje al vaker voorbij zien komen in films, een paar jaar geleden mocht ik voor het eerst mijn tanden zetten in zo’n heerlijke macaron. Vriendlief had mij een weekend Parijs cadeau gedaan voor mijn verjaardag (ja, wauw!). Na een lange autorit, de TomTom stond per ongeluk op ’tolwegen vermijden’ joy, kwamen we aan bij ons hotel in de geweldige buurt Saint Germain. We lieten onze bagage achter en stapten de deur uit om de buurt te verkennen. Die verkenning duurde niet lang, want in dezelfde straat van ons hotel zat het meest geweldige macaronwinkeltje ooit: Ladurée.  Een waar paradijsje deze winkel. Ze hebben macarons in alle kleuren en smaken die je maar kunt bedenken, de meest prachtige taartjes staan uitgestald en daarbij wordt al het lekkers dat je koopt verpakt in superschattige verpakkingen. Je begrijpt, we kwamen elke dag terug om nog een paar macaronsmaakjes uit te proberen of om een taartje voor op onze hotelkamer te scoren. Een must-see als je naar Parijs gaat! Onderaan dit artikel een paar kiekjes van onze Ladurée aankopen (en een zeer contente ik met macarons).

In Nederland zie je de macaron niet zo vaak, sommigen van jullie kennen het koekje misschien niet eens. Daarom even een kleine uitleg. De macaron is van oorsprong een Frans koekje, bestaande uit twee luchtige amandelschuimpjes met een smaakvolle ganachevulling ertussen. De ‘schuimpjes’ bestaan uit amandelmeel, poedersuiker, suikerwater en eiwit en zijn dus glutenvrij! In tegenstelling tot echte schuimpjes moeten de macaronkoekjes krokant zijn van buiten en chewy van binnen. De koekjes mogen niet kruimelen en moeten ook niet te zoet zijn. Ja ja, een hele eisenlijst. Het leuke van macaronkoekjes is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Je kunt de vulling allerlei heerlijke smaken geven, zoals citroen, pistache, chocolade, framboos, óf, jawel, salted caramel! Twee goddelijke smaken in één, als je het mij vraagt.

Hier vind je het basisrecept voor macarons met salted caramel, volgens recept van Adriano Zumbo, de Australische macaronkoning (ook wel bekend uit Masterchef Australia). Ik maakte deze vulling met Wajang margarine en lactosevrije slagroom, waardoor ze ook nog eens lactosevrij zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Deze macaron maakt zijn naam helemaal waar! Maar let op: macarons zijn niet makkelijk om te maken..

Goddelijke macarons met salted caramel

recept
Goddelijke macarons met salted caramel

  Vandaag is het eindelijk tijd voor mijn favoriete koekje: de macaron. Ook al had ik het koekje al vaker…

Ingrediënten

Voor 25 macarons

Koekje:

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • 55 gram eiwit kamertemperatuur
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 35 milliliter water
  • 1 gram eiwitpoeder
  • 55 gram extra eiwit (gescheiden houden)
  • Eventueel kleurstof

Vulling:

  • Merg van een 1/2 vanille boon
  • 110 gram slagroom
  • 60 milliliter water
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram ongezouten boter
  • 2,5 gram zeezout

Overig

  • Temperatuurmeter
  • Spuitzak
  • Evt. siliconen bakmatje (bakplaat met bakpapier kan ook)

Bereiding

  1. Neem een kom en meng het amandelmeel en de poedersuiker. Wanneer het goed gemengd is zeef je het geheel, zodat de grovere korrels amandelmeel achterblijven.
  2. Neem een nieuwe kom, doe hier de eerste 55 gram eiwit en mix het tot je mooie stijve pieken kunt maken in het mengsel, voeg hierna de gram eiwitpoeder toe en mix dit mee op medium snelheid. Wanneer je een kleurtje aan je macarons wilt geven moet je de kleurstof nu aan het opgeklopte eiwit toevoegen.
  3. Zet een steelpannetje op laag vuur met de kristalsuiker en het water en roer totdat de suiker volledig is opgenomen. Zet nu een temperatuurmetertje in het steelpannetje, verhoog het vuur en laat de suikersiroop koken tot het een temperatuur van 118 graden bereikt.
  4. Zodra de suikersiroop de juiste temperatuur heeft bereikt: zet de mixer in de kom met opgeklopt eiwit op de hoogste stand en voeg langzaam en geleidelijk de suikersiroop toe aan het opgeklopte eiwit. Mix dit voor ongeveer 8 minuten, er zal een marshmallowachtige substantie ontstaan.
  5. Voeg nu de 55 gram extra eiwitten toe aan de droge ingrediënten en voeg hierna ook het mashmallowmengsel toe. Gebruik een groter spatel om het geheel voorzichtig door elkaar te mengen tot het één geheel is. Het deeg heeft een goede structuur wanneer het als ‘lava’ van je spatel afvalt. Dit is van belang voor wanneer je de macarons op de plaat moet spuiten.
  6. Verwarm de oven voor op 135 graden en beleg een bakplaat met bakpapier of met een siliconen bakmatje. Vul de spuitzak met het macaronmengsel en spuit rondjes met een diameter van 4 centimeter op de bakplaat en laat 3 centimeter ruimte tussen elke macaron.
  7. Nu komt het belangrijkste: laat de macarons op kamertemperatuur voor 30 minuten ‘drogen’. Op deze manier komt er een velletje op de bovenkant van de macaron en kan zich tijdens het bakken een zogenaamd ‘voetje’ ontwikkelen. Het velletje is goed wanneer je de macaron aan kunt raken en er geen beslag meer aan je vinger blijft plakken. Maar laat ze ook niet te lang drogen, want dan scheurt de bovenkant tijdens het bakken.
  8. Zet ze hierna voor 16 minuten in de oven. Wanneer ze klaar zijn zet je ze twee minuten opzij, waarna je bij één koekje controleert of de onderkant niet meer plakkerig is. Zo wel, zet ze dan nog voor twee minuten terug in de oven.

Voor de salted caramel vulling:

  1. Doe de slagroom, het merg van de vanilleboon en de (uitgeschraapte) vanilleboon in een steelpannetje op medium vuur. Breng dit aan de kook en haal hierna de vanilleboon er weer uit. Zet het vuur uit.
  2. Neem een nieuw steelpannetje en doe hier het water en de suiker in, zet op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost. Verhoog nu tot medium vuur en kook het mengsel tot het een bruine kleur krijgt (karamel).
  3. Voeg nu voorzichtig het slagroommengsel toe aan de karamel en roer tot het volledig gemengd is. Doe het hierna in een kom en laat afkoelen.
  4. Neem een kom, doe hier de boter in en mix dit tot het zacht en glad is. Voeg nu al mixend de warme karamel aan de boter toe tot er een romig geheel ontstaat. Neem nu een spatel en vouw het zeezout door het mengsel heen.
  5. Vul nu een spuitzak met de salted caramel vulling en spuit dit op de helft van een macaron (kan je stiekem ook best met een lepeltje doen). Zorg dat je gelijke helftjes van de macarons bij elkaar zoekt en vul ze allemaal op deze manier.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Goddelijke macarons met salted caramel" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

13 berichten over “Goddelijke macarons met salted caramel

    1. Hi Femke, ik maak ze met een lactosevrije slagroom, in praktisch elke super verkrijgbaar. Ik dacht dat ik dat in de tekst verwerkt had, maar ik zie dat ik alleen wat heb gezegd over de lactosevrije margarine. Thanks voor je scherpe blik!

  1. Hoi,

    Ik wil al zo lang macarons maken en dit lijkt me echt lekker!! Mooie foto ook!

    Ik vroeg me af waar ik eiwitpoeder kan kopen?
    En de grammen voor de eiwit hoeveel eieren zijn dat ongeveer (dan kan ik daar rekening mee houden)

    Bedankt groetjes!

      1. Waarom heb je bij dit recept een gram eiwitpoeder nodig? Ieder macaron recept dat ik tot nu toe heb gemaakt is gewoon op basis van (gerijpte) eiwitten

        1. Hi Anouk, macarons worden inderdaad van de beste structuur door oudere eiwitten te gebruiken. Door eiwitpoeder te gebruiken wordt het mengsel ook steviger en kun je dus verse eiwitten gebruiken. Mijn eieren gaan er met al dat bakken meestal rap doorheen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *