Kokos karamel shortbread met witte chocolade Dit zijn de meest onweerstaanbare karamelkoeken die ik me voor kan stellen: kokos karamel shortbread met witte chocolade! Een makkelijk recept dat bijna niet mis kan gaan. Kokos karamel shortbread maken Dit recept is een echte winnaar. Onweerstaanbaar voor iedereen die, net zoals ik, gek is op witte chocolade en kokos. De koeken hebben een brosse bodem (die niet uit elkaar valt bij het snijden) vermengd met geraspte kokos, met daarop een lekkere laag karamel, witte chocolade en afgetopt met nog wat geraspte kokos. Ik heb ze zo snel mogelijk aan vrienden en collega’s uit moeten delen om ze niet allemaal zelf op te eten. Wat is dit vreselijk lekker! millionaires shortbread met witte chocolade Variatietip: vervang de kokos om de bovenkant mee te versieren eens met sprinkles, spikkels of andere leuke versiersels! Hou jij meer van melk en/of pure chocolade? Probeer dan mijn recept voor millionaires shortbread eens recept Kokos karamel shortbread met witte chocolade Dit zijn de meest onweerstaanbare karamelkoeken die ik me voor kan stellen: kokos karamel shortbread met witte chocolade! Een makkelijk… Printen 50 minuten 16 Ingrediënten Voor de bodem: 125 gram bloem 50 gram geraspte kokos 75 gram witte basterdsuiker 110 gram ongezouten boter, gesmolten Voor de karamel: 60 gram roomboter 60 gram stroop Snuf zout 1 blikje zoete gecondenseerde melk (397gram) Topping 200 gram witte chocolade Geraspte kokos naar smaak Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg een bakvorm van 20×25 of 23×23 met bakpapier. Meng de ingrediënten voor de bodem door elkaar tot het één samenhangend deeg is. Druk dit deeg gelijkwaardig op de bodem van de bakvorm. Bak dit in ongeveer 16 minuten lichtbruin in de voorverwarmde oven. Laat hierna goed afkoelen. Voor de karamel: smelt de boter in een steelpannetje. Wanneer het gesmolten is zet je het vuur laag. Roer nu de stroop erdoor en hierna ook de gecondenseerde melk. Blijf goed roeren, je kunt de pan geen enkel moment alleen laten, want dan brand je karamel aan of krijg je stukjes. Voeg ondertussen ook het zout toe en blijf ongeveer 10 minuten roeren in de pan, tot je karamel dikker wordt. Haal van het vuur en verdeel de karamel over de bodem. Zet de bodem dan nog 15 minuten terug in de oven en laat hierna volledig afkoelen. Ik gebruik altijd een bakvorm met een losse bodem voor dit recept (zoals deze), maar het kan ook in een ronde bakvorm van 26 cm (zoals deze). Wanneer de karamel afgekoeld is kun je de witte chocolade gaan smelten. Breek de chocolade in zo klein mogelijke stukjes en smelt au bain-marie. Haal de kom af en toe van de pan af, witte chocolade klontert snel als het op te warme temperatuur verhit wordt. Giet de gesmolten chocola op de karamellaag en strijk glad met een spatel. Neem nu wat geraspte kokos en strooi dit er over heen naar smaak. Laat opstijven in de koelkast tot de witte chocolade uitgehard is. Laat de koeken voor je ze snijdt en eet eerst op kamertemperatuur komen. Je kunt de karamelkoeken in ieder geval 5 dagen binnen of buiten de koelkast bewaren.
Beste Mariette, Onlangs kokos/caramel plaatkoek gemaakt volgens jou recept.. Helaas bij het snijden in blokjes schoot caramel er tussen uit en ook topping witte chocolade brak in stukken.. Voldoende laten afkoelen heb ik gedaan. Heb jij nog een tip hoe ik dit kan voorkomen? Caramel heb ik 15 minuten laten pruttelen tot dikke massa. Alvast bedankt! Vrolijke groet, Louise Beantwoorden
Hi Louise, dat is gek! Daar heb iik nog nooit last van gehad. Ik heb het recept aangepast en ga binnenkort opnieuw experimenteren met het andere recept. Dank voor je berichtje! Beantwoorden
Hoi! Ik wil dit recept heel graag gaan maken,maar hoeveel zout gaat er door de karamel? Zie het niet bij de ingrediënten staan. Alvast bedankt! Beantwoorden
Hoi! Hoe kun je ze het best bewaren? Ik zie in de koelkast, maar kun je ze dan het best in een afgesloten bak bewaren of in folie of heb je een andere tip? Dat ze zo lekker mogelijk blijven natuurlijk! Beantwoorden
Hi Susanne, in principe kan het beiden, maar bewaar ze hoe dan ook in een goed afgesloten bak! 🙂 Beantwoorden
Hoi Mariette, ik wil morgen deze weer eens gaan maken. Tussentijds is het recept van de caramel een keer veranderd (nu obv stroop en dat was in het oude recept niet) Ik vond die zonder stroop lekkerder.. kun jij me vertellen hoe ik de caramel zonder stroop ook alweer moet maken. Mijn geheugen laat me in de steek. Mvg Tessa Beantwoorden
Volgens mij vind je ‘m in dit recept nog wel: https://www.zoetrecepten.nl/recepten/chocolade/millionaires-shortbread/ Beantwoorden
Hoi Martiette, Ik wil graag deze karamelkoeken gaan maken. Gebruik je voor de karamel lichtbruine of donkerbruine suiker of maakt het geen verschil? Bedankt alvast voor je reactie! Groetjes Anne Beantwoorden