Speculaasmuffins met amandelspijs Ik ben inmiddels alweer een maand weg bij mijn vorige werkgever. Mijn (ex)collega’s hielden net zoals ik ook wel van een potje late night baking (ontspanning alom!), dus heb ik naast de leuke herinneringen er ook een paar hele fijne receptjes aan over gehouden. Zoals deze speculaasmuffins met amandelspijs. Deze muffins met een hartje van amandelspijs zijn echte Sinterklaastoppers. Qua smaak doen ze denken aan gevulde speculaas, door de volle speculaaskruidensmaak en de spijs (maar dan in de vorm van een muffin!). Ze zijn heul makkelijk om te maken en presenteren een stuk specialer dan de regular gevulde speculaas. Sinterklaasje bonne bonne bonne.. 🙂 recept Speculaasmuffins met amandelspijs Ik ben inmiddels alweer een maand weg bij mijn vorige werkgever. Mijn (ex)collega’s hielden net zoals ik ook wel… Printen 40min. + 20min. baktijd 12 Ingrediënten 300 gram bloem 1 zakje bakpoeder 175 gram donkerbruine basterdsuiker 2 eetlepels speculaaskruiden 75 gram ongezouten boter, kamertemperatuur 200 ml halfvolle melk 4 eetlepels stroop 1,5 ei (L) Halve theelepel zout 200 gram amandelspijs Twee eetlepels amandelschaafsel Bereiding Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Klop het halve ei los en kneed dit door de amandelspijs heen. Vies werkje! Dit zorgt ervoor dat de amandelspijs lekker zacht wordt. Zet nu even aan de kant. Neem een beslagkom en zeef hier de bloem en bakpoeder in. Voeg ook de bruine basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout toe en meng het goed. Neem een nieuwe kom en mis hier de boter samen met de stroop in tot één geheel. Klop het ei op en voeg dit samen met de melk en het boter/stroop mengsel toe aan het droge beslag. Roer met een spatel tot het helemaal gemengd is. Vul een muffinbakvorm met 12 muffinvormpjes. Verdeel de amandelspijs in 12 balletjes. Schep één lepel beslag in elk vormpje en leg daar het balletje amandelspijs op. Dek vervolgens af met nog één of twee scheppen beslag tot het op is en alle vormpjes gevuld zijn. Versier de bovenkantjes met wat amandelschaafsel. Bak de muffins in ongeveer 22 minuten gaar.
Bedankt voor het recept! Even een vraagje. Ik wil graag een hoge muffin maken dus in ipv 12 stuks, 6 stuks. Kan dat ook gewoon ivm hoeveelheid spijs, baktijd etc? Ik wil dan graag een sponzig muffin en geen doorbakken krokante.. Ik hoor graag 🙂 Esra Beantwoorden
Hi Esra, daar kan ik geen direct antwoord op geven. Je zou wat baking soda toe kunnen voegen voor het extra rijseffect, maar je moet oppassen dat de muffins niet zullen gaan overstromen in de oven als je ze te vol doet. Je kunt er eerst eentje testen of het lukt als je hem wat voller doet 🙂 Beantwoorden
geweldig recept hier doe je de echte liefhebber van speculaas een groot plezier mee zeker als sinterklaas het land weer uit is. Beantwoorden
Hi Marianne, ja hoor dat kan zeker! Het schijnt dat glutenvrij meel net even wat droger uitpakt, maar deze muffins kunnen dat wel hebben 🙂 enjoy! Beantwoorden
Zoooo lekker,heb het recept gehalveerd en met 40 ml olie ipv boter gebakken. Erg smeuïg en kneiterlijk lekker! !! Ik bak ze gegarandeerd weer opnieuw! Beantwoorden