Ga naar de inhoud
De ultieme red velvet cake
Cupcakes en muffins 27 december 2014

De ultieme red velvet cake

De ultieme red velvet cake

Een fijn en za-lig recepten voor een makkelijke red velvet cake, met een diepe chocolade smaak.

De Kerstdagen zijn alweer voorbij. Ik word daar altijd een beetje verdrietig van. Ik ben gek op de Kerst en zit daar daarom ook al weken (lees: maanden) naar uit te kijken. Maar je knippert met je ogen en alle gezelligheid is alweer voorbij. Nou, gelukkig hebben we de foto’s nog! Eerste Kerstdag stond deze ultieme red velvet cake bij ons op tafel. Een klassiek Amerikaans recept voor een vanillecake, met een vleugje chocola. Lekker klef, maar mét de fluweelachtige structuur van velvet. 

Red velvet cake is van oorsprong een Amerikaans recept. In Amerika zijn red velvet cakes en muffins bizar populair. De cake hoort met o.a. karnemelk, cacao, en een plantaardige olie te worden gemaakt. Van mijn (inmiddels ex)collega kreeg ik de gouden tip om de cacao te combineren met een kopje espresso. Op die manier wordt de chocoladesmaak versterkt, zonder dat je een berg cacao hoeft te gebruiken en zo behoudt de cake zijn vochtigheid. Je topt de cake af met een heerlijke roomkaasfrosting en witte chocoladeschaafsel. Zijn rode kleur heeft de red velvet cake te danken aan een flinke hoeveelheid rode kleurstof. Vroeger werd de cake vaak rood gekleurd door middel van bieten, ook nog steeds een mogelijkheid! Wanneer je de taart felrood wil laten kleuren, moet je de hoeveelheid cacao en espresso grotendeels weglaten.

De ultieme red velvet cake

De ultieme red velvet cake

De ultieme red velvet cake

recept
De ultieme red velvet cake

Een fijn en za-lig recepten voor een makkelijke red velvet cake, met een diepe chocolade smaak.

25 min. bereidingstijd + 50 min. baktijd
16

Ingrediënten

Beslag red velvet (bakvorm 24 cm):
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl baking soda
  • 5 el cacaopoeder
  • 400 gram fijne kristalsuiker
  • 400 ml plantaardige olie
  • 4 eieren (L)
  • 300 ml karnemelk
  • 1 tl witte azijn
  • 120 ml espresso
  • Flinke snuf zout
  • Rode kleurstof*
Roomkaasfrosting:
  • 400 gram roomkaas (ik gebruik altijd de pakjes 100 gram MonChou)
  • 150 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 2 tl vanille extract
  • Extra voor decoratie:  50 gram witte chocolade (reep)

* Des te meer je gebruikt. des te roder wordt je taart. Op gelbasis of een pasta werkt het beste en het laatste is het sterkst qua kleur.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg twee bakvormen van 24 centimeter met bakpapier op de bodem, zodat je de red velvet cakes in twee keer af kan bakken.
  2. Neem een kom en meng hier het gezeefde zelfrijzend bakmeel, baking soda, zout en cacao in door elkaar.
  3. Neem een tweede, grotere kom en mix hier de olie samen met de suiker in. Wanneer dit gemengd is kun je de eieren, karnemelk, azijn, koffie en rode kleurstof toevoegen (dit kun je later altijd nog aanvullen).
  4. Voeg nu in delen het droge mengsel aan het vochtige mengsel toe, terwijl je blijft mixen.
  5. Wanneer het goed gemengd is giet je de helft van het beslag in de ene bakvorm en de helft in de andere. Ik doe dit altijd door het beslag eerst te wegen, terwijl ik het in een andere beslagkom giet die op een weegschaalstaat. Het beslag woog bij mij 1900 gram, dus in elke bakvorm zou ongeveer 950 gram moeten komen.
  6. Zet de cake ongeveer 45 – 50 minuten in de oven, maar dek de cake na 40 minuten met aluminiumfolie af zodat de bovenkant niet te donker wordt. Je cakeprikker moet er zo goed als schoon uitkomen. Laat de cake ene half uur afkoelen en haal hierna los uit de vorm en stort op zijn kop op een taartrooster en laat op de manier volledig afkoelen. Herhaal dit voor de tweede bakvorm.
  7. Voor de roomkaasfrosting: zorg dat je roomkaas en boter op kamertemperatuur zijn. Neem een kom en mix ze tot het één geheel is, dit kan een paar minuten duren. Voeg, terwijl je blijft mixen, het poedersuiker er aan toe en hierna ook het vanille aroma. Laat de roomkaasfrosting nu zeker 2 uur opstijven in de koelkast.
  8. Wanneer de cakes goed afgekoeld zijn kun je de taart gaan opbouwen. De cakes hebben een bolle bovenkant, omdat ze mooi gerezen zijn in de oven, snijd deze lichte bolling er vanaf, zodat de lagen recht worden. Neem een taartplateau en smeer daar een kloddertje roomkaas op en leg daar de eerste cake helft op (zo blijft de cake stevig op het plateau staan). Smeer 1/4e van de roomkaas topping op de eerste cakelaag en leg hier de tweede cakelaag bovenop. Smeer nu de hele taart in met roomkaas tot er geen cake meer te zien is. Zet de taart hierna terug in de koelkast om op te stijven voor een uurtje. Wanneer je de taart er weer uit haalt kun je  de frosting nog iets strakker maken met een spatel, omdat de frosting weer is opgesteven. Neem nu de witte chocolade en schaaf hier met een kaasschaaf langs, zodat je mooi schaafsel boven op je taart krijgt.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "De ultieme red velvet cake" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

54 berichten over “De ultieme red velvet cake

  1. Ik ga dit recept gebruiken voor een bruidstaart ,maar ik ga de rode kleurstof en de espresso vervangen door ingekookte bieten sap .(maak eerst een proeftaartje) . Laat het resultaat wel weten/zien .

        1. Hey dames!
          Ik heb het vandaag met bietensap geprobeerd. Helaas was er erg veel bietensap nodig om het ook maar een klein beetje rood te kleuren, waardoor het beslag erg vloeibaar werd. Ook kreeg ik de indruk dat je de bietensap wel een klein beetje ging proeven. Let er dus goed mee op. Het duurde ook veel langer voor mijn taart om uit de oven te komen, hij wilde maar niet garen (ik denk ook door het te natte beslag)

          Ik raad het dus bij deze niet aan om bietensap te gebruiken ipv kleurstof 😉

          1. Haha super dat je het geprobeerd hebt en thanks voor het delen van je ervaringen natuurlijk! Jammer dat het niet goed heeft uitgepakt!

  2. Hallo, ik heb deze onlangs geprobeerd, alleen misschien een “stomme” vraag. Espresso, ?? gewoon alleen het poeder toevoegen (zoals ik gedaan had) of er koffie van zetten?? Was toch een beetje in de war. 🙂
    En gezien het feit die van mij iets te bruin werd, neem ik aan dat ik teveel cacao had toegevoegd….

    Alvast bedankt!

  3. Hij was Heerlijk. Nu al 2 keer gemaakt en met die espresso blijft hij lekker zacht en vers. Heb er toevallig gister weer 1 gemaakt

  4. Hi Mariette!

    Vond het echt een heerlijke taart, maar mijn taart was ook iets donkerder uitgevallen dan verwacht. De volgende keer ga ik iets minder cacao gebruiken. Hoeveel kleurstof moet je eigenlijk gebruiken?
    Groetjes! Gabi

  5. Hallo Mariette,
    Morgen ga ik jouw RedVelvetCake maken.

    Bij deze kon ik geen Vanille Aroma Blanc vinden in de winkel, maar heb ik ipv dat, van het merk Dr.Oetker gehaald, maar de armo daarvan is een beetje bruin gekleurd, zou dat erg voor de cake zijn? + is het erg als ik ook het kleurstof van Dr.Oetker zou gebruiken?

    Ik hoor graag van je!

    Gr,
    Ina

  6. Ik heb deze red velvet cake gister met eerste kerst dag voor mijn familie gemaakt als toetje. Hij was heerlijk! Hij was een stuk groter doordat ik de bolling iets minder had afgesneden dus waren er makkelijk 32 goede stukken uit te halen! De kunst is alleen nog de goede rode kleur; hij was uiteindelijk heel donkerrood, maar ik vraag me af hoe je hem nog roder krijgt? Ik had al minder cocao doorheen gedaan, en volgensmij aardig wat kleurstof. Top recept!

    1. Hi Ruth, fijn om te horen! Bizar hoeveel mensen dan eigenlijk van een taart kunnen eten he. De taart wordt donkerrood door de combinatie van de espresso en cacao, dat maakt het beslag donkerder dus kan er alleen een donkerrode kleur ontstaan. De espresso zorgt alleen juist voor een ietwat kleffere struxtuur en een diepere chocolade smaak. Dus eigenlijk wil je deze niet skippen.

  7. Allereerst de beste wensen. Ik zie baking soda in het recept staan maar nu heb ik weleens gelezen dat je dat kunt vervangen door een zakje bakpoeder, kan dat hierbij ook? En wat wordt dan de hoeveelheid? Ik ben een beetje huiverig om die baking soda te gebruiken nl. 🙂

  8. Hoi,
    Ik wil graag deze taart graag met een laag maken ipv twee lagen. Moet ik dan de helft van het beslag nemen qua ingrediënten?
    Mvg
    Hilal

  9. Als je de cake in twee keer moet afbakken? Krijgt de 2e cake dan niet een ander soort structuur omdat het pakweg een uur stilstaat?? Hoe adviseer je om de tweede in de tussentijd te bewaren??

    1. Hi Wala, je moet de taart niet twee keer afbakken. Je bakt de twee lagen los van elkaar af, dus daardoor schuif je twee keer een laag red velvet cake in de oven.

      1. Er wordt denk ik bedoeld dat als je maar 1 vorm hebt, of er kan er maar 1 tegelijk in de oven, of het beslag niet inzakt of zo als het bijna een uur op het aanrecht moet wachten om de oven in te gaan.
        Kun je dan het beste het beslag in de koelkast of op het aanrecht bewaren totdat de eerste helft van de cake klaar is?

  10. Dit ziet er erg lekker uit en ik ben zeker van plan om hem te maken! Echter vind ik het lekkerder als mijn cakes niet te zoet zijn, zal ik de 3/4 van de aangegeven suiker kunnen gebruiken? Moet ik daarvoor nog compenseren met iets anders of blijft de cake/textuur wel gelijk?

    1. Hi Laila, de textuur zal dan wel wat veranderen, maar ik denk dat je hier gerust mee kan variëren. Ik heb deze cake zelf nog nooit getest met minder suiker, dus hoor jouw ervaring straks graag!

  11. Mijn dochter wil deze taart graag voor haar verjaardag. Ik vroeg me alleen nog wel af welke maat bakvorm gebruiken jullie?
    Alvast bedankt voor de reactie.

    1. Mijn dochter wil deze taart graag voor haar verjaardag. Kan dit ook met twee vormen van 20 cm of wordt dat te klein voor de hoeveelheid beslag?

    1. Ik heb de helft van het recept gebruikt in een 20 cm vorm. Dan is hij zo’n 8 cm hoog met een bultje erop. Ik heb hem een keer doorgesneden en creme ertussen en er overheen gesmeerd.
      Morgen gaan we proeven met de visite!

      Ik probeerde het trouwens met paarse kleurstof. Maar nee… Dat werd een vies kleurtje dus toen maar rood er doorheen gedaan. Uiteindelijk zie je helemaal geen kleur behalve chocoladebruin..

  12. Ik heb deze taart nu twee keer gemaakt en hij smaakt echt heerlijk! Ik krijg hem alleen niet mooi rood… De eerste keer precies het recept gevolgd, toen was hij gewoon chocolade bruin vanbinnen. Tweede keer wat minder cacao en espresso, en wat meer kleurstof gebruikt, maar nu helaas alleen het echte midden donkerrood… Hoe krijg ik de taart nu echt mooi rood? Ik heb red velvet cupcakes gemaakt en deze kreeg ik wel mooi rood met dezelfde kleurstof.

    1. Hi Emma, zo jammer! De enige manier is om zo min mogelijk cacao en espresso toe te voegen, maar dat geeft nu net de lekkere smaak. Dilemma! 😉
      Zoals je op de foto ziet was mijn taart ook heel donkerrood/bruin.

  13. Ik heb een hoge vorm van 20 cm. Kan dit daarin ook gebakken worden want ik gebcgeen twee vormen. Blijft de hoeveelheid wel hetzelfde want de bakvorm is 10 cm hoog. Xx

    1. Dat kan, maar het resultaat van je cake zal compacter en steviger worden omdat boter uithardt als het afkoelt. Voor het omrekenen vond ik deze slimme rekensom online:

      1 kilo boter bevat 0,82 vet en 1 liter olie bevat 0,92 vet.
      Om boter te kunnen vervangen door olie moet je dus gaan omrekenen en dat doe je als volgt:
      Stel, je hebt 250 gram boter/vet nodig voor een taart/cake. Dan vermenigvuldig je de 250 gram vet met 0,82. De uitkomst hiervan deel je door 0,92 en de uitkomst hiervan is de hoeveelheid olie die je nodig hebt bij de taart/cake. Even simpel uitgelegd: 250×0,82=205 en 205:0,92=222,8 gram. Je gebruikt dus 222,8 gram olie of afgerond naar boven 223 gram olie in plaats van 250 gram boter.

  14. Welke rode kleurstof gebruiken jullie? Ik heb een tube van dr oetker (hele tube erin gedaan) en heb nog steeds gewoon een donkerbruine chocolade kleur cake 🙁 vraag me echt af hoe ik hem volgende keer donker rood krijg… wil niet teveel van die dr oetker zooi erin hebben 😉

    1. Ik heb die van AmeriColor gebruikt, maar gebruikt nu meestal Rainbow dust. De beste manier om de kleur naar boven te krijgen is door de cacao en koffie te minderen, door de bruine kleur daarvan heb je veel kleurstof nodig om daar overheen te komen..

  15. Hoi Marriëte,
    Stel ik wil deze taart maken met een springvorm van 20 cm, is het dan een idee dat ik dan 2/3e van het recept gebruik?
    Alvast bedankt voor je reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *