Millionaires shortbread Millionaires shortbread, caramel shortbread, caramel shortcake, caramel bars: het is allemaal hetzelfde. En vooral heel erg lekker. Met dit makkelijke recept maak je zelf snel een heerlijke millionaires shortbread. Wat is millionaires shortbread? Een heerlijke brosse bodem, met daarop een stevige karamel, afgetopt met chocolade. Het voordeel van dit recept is, dat de bodem niet té bros is en niet afbrokkelt tijdens het snijden. Ik heb een combinatie van pure en melkchocolade gebruikt, omdat het recept anders wat te zoet wordt naar mijn smaak. De keus is aan jou! Tussen de chocoladelaag bovenop en de brosse shortbread bodem zit een stevige laag karamel. Ik leg je in het recept stap voor stap uit hoe je deze moet maken. Door de karamel zit een flinke snuf zout, daardoor doet het een beetje denken aan salted caramel (YUM!) en het geeft de millionaires shortbread wat extra pit. Sooo good. BAKVORM TIP: Ik gebruik altijd een bakvorm met een losse bodem voor dit recept (zoals deze), maar het kan ook in een ronde bakvorm van 26 cm (zoals deze). Geen vierkante bakvorm met losse bodem? Zorg er dan voor dat het bakpapier aan alle zijdes uitsteekt zodat je de volledig gekoelde en opgesteven millionaires shortbread er achteraf zo uit kunt tillen. Zelf caramel shortbread maken Het maken van deze (millionaires) caramel shortbread is dus hartstikke makkelijk. Gewoon aan beginnen. Als je jouw caramel shortbread extra mooi wil maken, dan maak je met witte chocolade een sierlijk patroon op de chocola. Dit is even een handigheidje die je te pakken moet krijgen en die leerde Laura mij. Je maakt dunne horizontale strepen van gesmolten witte chocolade en gaat daar verticaal met een satéprikker doorheen in verschillende richtingen. Beauties worden het! Millionaires shortbread snijden De vraag is de afgelopen jaren regelmatig binnen gekomen: hoe kun je millionaires shortbread snijden, zonder dat de chocolade breekt? Het antwoord is heel simpel: met een heet mes. Zo snijd ik mijn cheesecakes bijvoorbeeld ook. Dat gaat als volgt: Vul een hoog, hittebestendig glas/mok met (kokend) heet water. Neem een groot, scherp mes en dip deze zeker 5 secondes in het hete water. Maak het mes droog en snijd de shortbread naar wens. Duw niet te hard, maar let erop dat het mes wegsmelt door de chocolade. Op deze manier kun je ongeveer twee keer snijden en daarna moet je de truc weer herhalen. Als je deze truc toepast dan helpt het ook als de shortbread op kamertemperatuur is en niet direct uit de koelkast komt. Meer shortbread met karamel recepten Ik heb dit recept voor shortbread met karamel inmiddels al vrij vaak gemaakt. Het is een onwijze publieksfavoriet, want iedereen wordt blij van de combinatie van brosse koek, een smeuïge karamellaag en knapperige chocolade. Een makkelijke manier om wat variatie in dit recept aan te brengen is door eens wat gehakte hazelnoten of walnoten door de karamel te mengen. Dan krijg je een soort van “nutbars” – overheerlijk, dus echt een aanrader. Als je liever niet zelf experimenteert, dan hoeft dat natuurlijk ook niet. Gelukkig heb ik al veel voor je uitgeprobeerd, daarom kan ik je deze twee recepten tippen: Karamel shortbread met witte chocolade en kokos Twix shortbread met zoete aardappel karamelvulling recept Millionaires shortbread Millionaires shortbread, caramel shortbread, caramel shortcake, caramel bars: het is allemaal hetzelfde. En vooral heel erg lekker. Met dit makkelijke… Printen 45min. + 2u bak/koeltijd 16 Ingrediënten Shortbread bodem: 120 gram ongezouten boter 200 gram bloem 75 gram fijne kristalsuiker Tl vanille-extract Snuf zout Stevige karamel: 60 gram roomboter 60 gram bruine basterdsuiker 1 blikje zoete gecondenseerde melk (397gram) Snuf zout (mag ook een mespunt) Chocolade topping: 100 gram pure chocolade 100 gram melkchocolade 50 gram witte chocolade Bereiding MILLIONAIRES SHORTBREAD BODEM maken Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg een bakvorm met bakpapier. Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met alle ingrediënten voor de bodem in een kom. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg gelijkwaardig over de bodem van de bakvorm en zet voor 20 minuten in de oven, tot het deeg goudbruin wordt. Laat de bodem eerst afkoelen voor je aan de karamel begint. Ik gebruik altijd een vierkante bakvorm met een losse bodem voor dit recept (zoals deze), maar het kan ook in een ronde bakvorm van 26 cm (zoals deze). stevige KARAMEL maken Smelt de boter in een steelpannetje. Wanneer het gesmolten is zet je het vuur laag. Roer de bruine basterdsuiker erdoor en hierna ook de gecondenseerde melk. Blijf goed roeren met een spatel, waarbij je de randen van de pan goed meeneemt. Je kunt de pan geen enkel moment alleen laten, want dan brandt je karamel mogelijk aan en krijg je stukjes – dat is niet mooi én niet lekker. Voeg ondertussen ook het zout toe en blijf ongeveer 10 minuten roeren in de pan, tot de karamel voldoende is ingedikt. De karamel moet stevig zijn, maar ook nog goed uit te smeren. Haal van het vuur en verdeel de karamel over de bodem. Zet dit 30 – 60 minuten in de koelkast zodat het op kan stijven. MILLIONAIRES SHORTBREAD CHOCOLADE Haal de bodem uit de koelkast als je verder gaat met deze stap. Smelt de chocolade au bain-marie. Dat wil zeggen: zet twee steelpannen op het vuur met een laagje water erin en zet hier een vuurvaste kommen op. Smelt in kom 1 de pure en melkchocolade samen in en meng goed. Wanneer het gesmolten is verdeel je het over de karamel. Smelt in kom 2 de witte chocolade. Doe in een spuitzak en maak horizontale strepen over de chocoladelaag. Neem dan een satéprikker en ga hiermee verticaal over de witte chocolade strepen heen. Van boven naar beneden en vervolgens weer van beneden naar boven en zo door. Jouw millionaires shortbread is klaar! Laat de chocolade volledig uitharden (eventueel in de koelkast als je haast hebt) en snijd daarna in stukjes. Enjoy! Millionaires shortbread bewaren Ik bewaar de karamel shortbread het liefst in de koelkast. daar blijft het zeker een week goed. Het is handig om de shortbread te snijden voordat je deze in de koelkast zet om te bewaren, daar wordt het te hard om te snijden. Zie mijn tips voor het snijden van caramel shortbread in de blog hierboven. Je kunt de shortbread ook prima invriezen. Ook hiervoor geldt: eerst snijden en daarna luchtdicht verpakken. Tot drie maanden houdbaar in de vriezer.
Hi Mariette, Hoe snijd jij deze in stukjes zonder dat de chocolade breekt? Bij mij bleef de chocola verre van heel… Groetjes, Laura Beantwoorden
Waarschijnlijk is je chocolade te heet geweest. Je kan het snijden voordat de chocolade is uitgehard. Ik snij eerst de koeken en doop ze in de vloeibare chocolade. Leg ze daarna op een rooster en de zijkanten zijn ook mooi gedekt. Beantwoorden
@Ray, goeie tips! @Laura, sorry je reactie is ergens tussen wal en schip geraakt. Ik zie hem nu dankzij Ray, maar hij beantwoordt je vraag eigenlijk al volledig ;). Laat de repen op kamertemperatuur komen voordat je ze snijdt. Beantwoorden
Hai Mariette, Complimenten voor je héérlijke recepten!! Mijn vraag is wat is het verschil met jou bodem voor de caramel shortcake en die van Laura’s Bakery? Groetjes, Jolanda Beantwoorden
Hi Jolanda, dankjewel! Dat durf ik niet te zeggen, ik heb die van haar nog nooit gemaakt of geproefd. Maar dit is mijn standaardrecept voor een zanddeegbodem. Lekker crunchy, maar niet brokkelig! Beantwoorden
Een vraagje. Gebruik je lichtbruine of donlerbruine basterdsuiker?? Kan het nergens achterhalen 🙄 Beantwoorden
Als je de koeken in een luchtdicht bakje verpakt of in aluminiumfolie kun je het zeker een week bewaren. Je kunt ze ook goed invriezen! Beantwoorden
Hoi! Ik heb hem nu 2 keer gemaakt en het is heerlijk. Maar bij mij loopt t caramel er gewoon uit, ook al is de caramel lang in de koelkast geweest. Kan ik dit voorkomen? Beantwoorden