Ga naar de inhoud
Chocolade truffeltaart
Chocolade 16 september 2015

Chocolade truffeltaart

Chocolade truffeltaart

Een simpel recept voor een overheerlijke chocolade truffeltaart die wegsmelt op je tong! Natúúrlijk met een bodem van bastognekoeken.

Chocolade truffeltaart maken

Mijn moedertje maakte deze truffeltaart afgelopen zomer voor onze verjaardagen. Zoals meestal was ze zelf niet tevreden met haar baksel, maar wij vonden het heer-lijk. Voor liefhebbers van chocolade is deze taart echt een feestje, maar ik denk dat het bij de meesten wel in de smaak zal vallen. De vulling heeft een subtiele amandelsmaak en smelt weg op je tong, dat is nou precies wat ik zo ontzettend lekker vind aan een chocolade truffeltaart. Tja en de bastognekoekbodem, smaakt dat überhaupt wel eens ergens niet lekker bij? 😉 Als je ervan houdt kan het lekker zijn om een paar snufjes extra zout door de koekbodem te mengen, dat gaat erg goed samen met de chocolade truffelvulling.

De taart gaat perfect samen met een bak koffie, maar is ook als toetje (met een bolletje ijs) niet te versmaden. Eén waarschuwing: snijd kleine stukjes, want zo’n truffeltaart met chocolade is onwijs machtig. Het is een flinke taart, gemaakt in een 24 cm bakvorm. Je kunt de taart daarom wel in 24 stukjes snijden, dat zijn prettige porties als je het mij vraagt.

truffeltaart

Chocolade truffeltaart recepten

Dit recept publiceerde ik alweer vele jaren geleden. Het was het eerste truffeltaartrecept dat ik online zette, maar het is inmiddels zeker niet meer de enige op Zoetrecepten. Ik heb nog enkele aanraders voor jullie:

Wat is jouw favoriet?

Chocolade truffelplaatkoek

Chocolade truffeltaart

recept
Chocolade truffeltaart

Och wat is dit een ongelofelijk lekkere taart: een truffeltaart met een volle lading chocolade en slagroom. Op smaak gemaakt met wat amandel likeur, dat overigens ook prima achterwege kan blijven, en een bastognekoekenbodem. Hemels!

30 minuten + opstijftijd
24

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • 1 pak bastognekoeken
  • 600 ml slagroom
  • 600 gram pure chocolade
  • 50 gram suiker
  • 30 ml amandel likeur
  • Frambozen, decoratie
  • Cacaopoeder, decoratie

Bereiding

  1. Beleg de bodem van een bakvorm van 24 cm met bakpapier en zet opzij.
  2. Neem een blender of keukenmachine en maal hier de koekjes in fijn. Smelt de boter in een steelpannetje en meng hier met een lepel de fijngemalen koekkruimels goed doorheen. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de bakvorm en druk goed aan. Zet het nu in de koelkast om op te stijven.
  3. Smelt de chocolade au bain-marie. Zet even opzij.
  4. Neem een kom en mix hier de slagroom in stijf, voeg geleidelijk de suiker toe tijdens het mixen. Klop nu de gesmolten chocolade door de slagroom heen en zorg dat het volledig gemengd is. tot slot kun je nu de amandel likeur erdoor mengen.
  5. Giet het chocolade mengsel op de bodem en laat een nacht opstijven in de koelkast.
  6. Serveren: snijd de taart voorzichtig los van de zijkanten van de bakvorm. Bestrooi met wat cacao en versier met de verse frambozen. Serveer als toetje eventueel met een bolletje ijs!

Chocolade truffeltaart baktips

  • De amandel likeur kun je vervangen door amandel extract of aroma (1 tl), maar je kunt het ook achterwege laten als je hier niet van houdt.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Chocolade truffeltaart" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Aantal stemmen: 14

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

20 berichten over “Chocolade truffeltaart

  1. Hoi Mariëtte,
    Als je geen alcohol wilt gebruiken in de taart heb je dan een alternatief of ‘mis’ je het niet als je het weg laat?
    Alvast bedankt!
    Groetjes Kitty

    1. Hi Kitty, ik vind de amandelsmaak wel echt een hele lekkere toevoeging. Je kunt bijvoorbeeld ook een amandel aroma gebruiken (dan gebruik je verhoudingsgewijs wat minder)!

  2. Hoi

    Ik heb net de taart gemaakt. Ben bang dat hij misschien niet lukt. Ik vond de boter met de bastogne veel te nat. Hopelijk komt het toch nog goed in de koelkast. Naar mijn idee miss toch teveel boter!?

      1. Ja ik laat het je weten! ! Ben zooo benieuwd. Heb je het recept al aangepast? 😉 van 125 naar 100 gr. Dat is denk ik beter indd. Je hoort me nog….

        1. Haha ja! Dit is mijn moeders recept en ik heb het even naast mijn eigen recept voor een bastognekoekbodem gelegd, bij cheesecakes gebruik ik altijd de verhouding van 100 gram boter op 1 pak bastognekoekjes 🙂 benieuwd naar jouw oordeel!

          1. Hij was heerlijk! ! En viel bij iedereen in de smaak als dessert met bolletje ijs. Topper! Dus was blij dat het toch was goedgekomen. Ga m zeker nog is maken. Heb laatst ook je cheesecake.😀 met blauwe bessen sausje gemaakt ook groot fan!

  3. Hoi,

    het rare met de chocolade was toen het eenmaal gesmolten was en de likeur er bij ging, de chocolade spontaan een vaste massa werd en niet meer wou smelten. taart staat nu wel in de koelkast, maar hoe kan het dat chocolade na het toevoegen van de likeur niet meer wil smelten?

    1. Ik had precies het zelfde toen ik de taart ging maken… Ik wacht nu wat er gebeurt tijdens het opstijven in de koelkast! Heb er nu al trek in!!!!

        1. Dat komt door de chocolade. Chocolade heeft een eigenschap als er vloeistof bij komt wil hij gaan stollen (vaste sumstantie worden)! Het beste om te verhelpen is om de alcohol bij de slagroom te doen of bij de chocolade maar doen zou ik dat even goed kloppen met een mixer!

  4. Het recept op de nieuwe manier geprobeerd, zelfde resultaat. Chocolade en likeur geeft een massieve onbruikbare klomp. Ga het nu opnieuw proberen zonder likeur.

  5. Dit recept zou aangepast moeten worden, je moet de likeur niet bij de chocolade toevoegen tijdens het opwarmen! Dan gaat het, zoals anderen ook al zeggen, inderdaad weer stollen. Eerst de slagroom met suiker kloppen, dan de gesmolten chocola er al roerend/kloppend bij gieten en dan de likeur toevoegen en dan gaat het helemaal prima.

    1. Ik heb het aangepast. Zelf nog nooit problemen ervaren, maar als dat een meer foolproof bereidingswijze is, dan is dat des te beter uiteraard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *