Chocolade truffeltaart Een simpel recept voor een overheerlijke chocolade truffeltaart die wegsmelt op je tong! Natúúrlijk met een bodem van bastognekoeken. Chocolade truffeltaart maken Mijn moedertje maakte deze truffeltaart afgelopen zomer voor onze verjaardagen. Zoals meestal was ze zelf niet tevreden met haar baksel, maar wij vonden het heer-lijk. Voor liefhebbers van chocolade is deze taart echt een feestje, maar ik denk dat het bij de meesten wel in de smaak zal vallen. De vulling heeft een subtiele amandelsmaak en smelt weg op je tong, dat is nou precies wat ik zo ontzettend lekker vind aan een chocolade truffeltaart. Tja en de bastognekoekbodem, smaakt dat überhaupt wel eens ergens niet lekker bij? 😉 Als je ervan houdt kan het lekker zijn om een paar snufjes extra zout door de koekbodem te mengen, dat gaat erg goed samen met de chocolade truffelvulling. De taart gaat perfect samen met een bak koffie, maar is ook als toetje (met een bolletje ijs) niet te versmaden. Eén waarschuwing: snijd kleine stukjes, want zo’n truffeltaart met chocolade is onwijs machtig. Het is een flinke taart, gemaakt in een 24 cm bakvorm. Je kunt de taart daarom wel in 24 stukjes snijden, dat zijn prettige porties als je het mij vraagt. Chocolade truffeltaart recepten Dit recept publiceerde ik alweer vele jaren geleden. Het was het eerste truffeltaartrecept dat ik online zette, maar het is inmiddels zeker niet meer de enige op Zoetrecepten. Ik heb nog enkele aanraders voor jullie: Koolhydraatarme truffeltaart (van de foto hierboven) Chocolade truffeltaart met salted caramelsaus Koolhydraat arm truffeltaartje met chilipeper Rose and French vanilla tea truffels Sinterklaas truffel cheesecake Chocolade truffel plaatkoek (van de foto hieronder) Wat is jouw favoriet? recept Chocolade truffeltaart Och wat is dit een ongelofelijk lekkere taart: een truffeltaart met een volle lading chocolade en slagroom. Op smaak gemaakt met wat amandel likeur, dat overigens ook prima achterwege kan blijven, en een bastognekoekenbodem. Hemels! Printen 30 minuten + opstijftijd 24 Ingrediënten 100 gram boter 1 pak bastognekoeken 600 ml slagroom 600 gram pure chocolade 50 gram suiker 30 ml amandel likeur Frambozen, decoratie Cacaopoeder, decoratie Bereiding Beleg de bodem van een bakvorm van 24 cm met bakpapier en zet opzij. Neem een blender of keukenmachine en maal hier de koekjes in fijn. Smelt de boter in een steelpannetje en meng hier met een lepel de fijngemalen koekkruimels goed doorheen. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de bakvorm en druk goed aan. Zet het nu in de koelkast om op te stijven. Smelt de chocolade au bain-marie. Zet even opzij. Neem een kom en mix hier de slagroom in stijf, voeg geleidelijk de suiker toe tijdens het mixen. Klop nu de gesmolten chocolade door de slagroom heen en zorg dat het volledig gemengd is. tot slot kun je nu de amandel likeur erdoor mengen. Giet het chocolade mengsel op de bodem en laat een nacht opstijven in de koelkast. Serveren: snijd de taart voorzichtig los van de zijkanten van de bakvorm. Bestrooi met wat cacao en versier met de verse frambozen. Serveer als toetje eventueel met een bolletje ijs! Chocolade truffeltaart baktips De amandel likeur kun je vervangen door amandel extract of aroma (1 tl), maar je kunt het ook achterwege laten als je hier niet van houdt.
wou zo graag de chocolade truffeltaart bakken maar ik vroeg me af of er geen bloem aan te pas komt Beantwoorden
Hi Francine, er komt geen bloem aan te pas, dat ie niet nodig bij het maken van truffels of een truffelvulling. Als je de taart glutenvrij wilt maken kun je het beste ook glutenvrije koekjes voor de bodem gebruiken. Beantwoorden
Hoi Mariëtte, Als je geen alcohol wilt gebruiken in de taart heb je dan een alternatief of ‘mis’ je het niet als je het weg laat? Alvast bedankt! Groetjes Kitty Beantwoorden
Hi Kitty, ik vind de amandelsmaak wel echt een hele lekkere toevoeging. Je kunt bijvoorbeeld ook een amandel aroma gebruiken (dan gebruik je verhoudingsgewijs wat minder)! Beantwoorden
Hoi Ik heb net de taart gemaakt. Ben bang dat hij misschien niet lukt. Ik vond de boter met de bastogne veel te nat. Hopelijk komt het toch nog goed in de koelkast. Naar mijn idee miss toch teveel boter!? Beantwoorden
Hi Mariska, dat zou rot zijn! Zou je het mij willen laten weten? Dan kan ik het recept eventueel nog aanpassen. De boter stijft sowieso op in de koelkast en zorgt voor de binding van de bodem. Beantwoorden
Ja ik laat het je weten! ! Ben zooo benieuwd. Heb je het recept al aangepast? 😉 van 125 naar 100 gr. Dat is denk ik beter indd. Je hoort me nog…. Beantwoorden
Haha ja! Dit is mijn moeders recept en ik heb het even naast mijn eigen recept voor een bastognekoekbodem gelegd, bij cheesecakes gebruik ik altijd de verhouding van 100 gram boter op 1 pak bastognekoekjes 🙂 benieuwd naar jouw oordeel! Beantwoorden
Hij was heerlijk! ! En viel bij iedereen in de smaak als dessert met bolletje ijs. Topper! Dus was blij dat het toch was goedgekomen. Ga m zeker nog is maken. Heb laatst ook je cheesecake.😀 met blauwe bessen sausje gemaakt ook groot fan!
Hoi, het rare met de chocolade was toen het eenmaal gesmolten was en de likeur er bij ging, de chocolade spontaan een vaste massa werd en niet meer wou smelten. taart staat nu wel in de koelkast, maar hoe kan het dat chocolade na het toevoegen van de likeur niet meer wil smelten? Beantwoorden
Ik had precies het zelfde toen ik de taart ging maken… Ik wacht nu wat er gebeurt tijdens het opstijven in de koelkast! Heb er nu al trek in!!!! Beantwoorden
Dat is gek! Ik durf niet te zeggen waar dat door komt. Misschien helpt het om de likeur en de chocolade samen te verwarmen en te laten smelten. Heb het aangepast in het recept! Beantwoorden
Dat komt door de chocolade. Chocolade heeft een eigenschap als er vloeistof bij komt wil hij gaan stollen (vaste sumstantie worden)! Het beste om te verhelpen is om de alcohol bij de slagroom te doen of bij de chocolade maar doen zou ik dat even goed kloppen met een mixer! Beantwoorden
Het recept op de nieuwe manier geprobeerd, zelfde resultaat. Chocolade en likeur geeft een massieve onbruikbare klomp. Ga het nu opnieuw proberen zonder likeur. Beantwoorden
Dit recept zou aangepast moeten worden, je moet de likeur niet bij de chocolade toevoegen tijdens het opwarmen! Dan gaat het, zoals anderen ook al zeggen, inderdaad weer stollen. Eerst de slagroom met suiker kloppen, dan de gesmolten chocola er al roerend/kloppend bij gieten en dan de likeur toevoegen en dan gaat het helemaal prima. Beantwoorden
Ik heb het aangepast. Zelf nog nooit problemen ervaren, maar als dat een meer foolproof bereidingswijze is, dan is dat des te beter uiteraard! Beantwoorden