Ga naar de inhoud
Chocolade botercrème
Basisrecepten 18 juli 2015

Chocolade botercrème

Chocolade botercrème

Dit is absoluut de lekkerste chocolade botercrème die ik ooit op heb. Een fluweelzachte crème, met een hele volle en romige chocoladesmaak.

Chocolade botercrème maken

Ik ben een beetje verliefd geworden op deze chocolade botercrème. Door de de belichting kwam er een hele mooie glans over de eigenlijk diepdonkere crème. Het is for sure de lekkerste chocolade botercrème die ik ooit op heb. Perfect om chocolade cupcakes mee te decoreren of een mooie laagjestaart mee te vullen en af te smeren.

Recepten met chocolade botercrème

Ik heb uiteraard al een aantal lekkere recepten gebakken met deze mooie choco crème! Eentje zie je hieronder, gezellige chocolade cupcakes met een soort onbedoelde droltoeven die ik achteraf erg grappig vond. Daar kun je eventueel nog leuke oogjes op plakken, of versier ze juist met wat gehakte nootjes.

Maar ik maakte ook al een mooie chocolade laagjestaart waarbij ik de veren-techniek gebruikte om de taart aan de buitenkant af te smeren met deze crème.

Voor beide recepten gebruikte ik deze gladde spuitmond, dat is eigenlijk mijn favoriet bij het decoreren van cupcakes. Hoewel de 1M stervormige spuitmond natuurlijk ook prachtig is.

Chocolade cupcakes met chocolade botercrème

Chocolade botercrème recept

Er zijn veel manieren waarop je zelf botercrème kunt maken, maar de basis is altijd roomboter en suiker. Mijn luchtige (vanille) botercrème is bijvoorbeeld gemaakt op basis van een melk-bloemmengsel. Bij dit recept vond ik een diepe chocoladesmaak belangrijk, en daarvoor gebruikte ik de volgende ingrediënten:

  • Pure chocolade. Dit kun je overigens ook door melkchocolade vervangen voor een minder diepe chocoladesmaak.
  • Roomboter. Zorg ervoor dat deze volledig op kamertemperatuur is en dat het niet in een koude keuken heeft gelegen.
  • Poedersuiker. Omdat dit makkelijk opgenomen wordt door de crème en een snel, zijdezacht effect heeft.
  • Cacaopoeder. Naast de chocolade heb je ook cacaopoeder nodig voor een duidelijke chocoladesmaak. Je gebruikt hiervoor pure en ongezoete cacaopoeder.
  • 90 ml slagroom. Dit geeft uiteindelijk luchtigheid aan de crème, omdat je op het laatste moment de crème nog stevig gaat opkloppen (mixen). Doe dit dus ook niet te kort.
  • 1 tl vanille extract. Voor smaak! Wist je dat je het ook zelf kunt maken? En als je het door een ander vanille product wil vervangen, dan kan dat ook. Daar leg ik hier alles over uit.

Chocolade botercrème recept

Chocolade botercrème

recept
Chocolade botercrème

Dit is absoluut de lekkerste chocolade botercrème die ik ooit op heb. Een fluweelzachte crème, met een hele volle en romige chocoladesmaak.

Ingrediënten

  • 150 gram pure chocolade
  • 250 gram zachte roomboter
  • 125 gram poedersuiker
  • 65 gram cacaopoeder
  • 100 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract

 

Bereiding

  1. Smelt de chocolade au bain-marie en laat daarna afkoelen.
  2. Mix de boter 10 minuten tot een zachte en lichte botermassa. Voeg langzaam de poedersuiker en het cacaopoeder toe, terwijl je blijft mixen tot het een glad geheel is.
  3. Voeg de afgekoelde chocolade, de slagroom en het vanille extract toe en mix tot een gladde, zijdezachte chocolade botercrème.
  4. Mix enkele minuten tot er een mooie gladde chocolade botercrème ontstaat.

TIP: Met dit recept voor chocolade botercrème kun je een taart van 20 cm één keer vullen en afsmeren, maar je kunt ermee ook zeker 16 cupcakes van een toef voorzien, afhankelijk van de grootte van de toef.

TIP: vervang het vanille extract ook eens door koffie(poeder) of amandelextract.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Chocolade botercrème" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 78

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

59 berichten over “Chocolade botercrème

  1. Ik zie dat er vanilleextract in moet,maar hoeveel ? Omdat ik het bij de ingrediënten niet zie staan. Ik ga deze beslist maken. Heerlijk.

    1. Hi Wilma, een theelepel! Ik zal het even aanpassen. Dank voor je berichtje! Als je trouwens een ander smaak aroma of likeur toevoegt, kun je het vanille extract weglaten en vervangen door een paar theelepels daarvan.

  2. Misdadig lekker. Zalig.
    Maar nog vraag wil het gebruiken om te vullen en afsmeren. Moet de creme in de ijskast of voldoet een koude garage ook.

    1. Hi Marijke, als de verhoudingen gelijk zijn misschien wel. Je zou het kunnen proberen door het weer terug te smelten au bain-marie en er dan de cacao, poedersuiker en smaak extract nog doorheen te mixen. Of dit hetzelfde resultaat geeft kan ik niet met zekerheid zeggen.

  3. Hemels lekker ..En zo ik weer herstellende ben van mn ziekte.
    Dan wordt het cupcakes +beste toef chocoladecreme😊😊😊

    Wens u allen nog een gelukkig en gezond 2016 😊😊

  4. Hallo,
    Hoe lang kan je de botercreme in de koelkast bewaren? Ook als je al een toef op een cakeje hebt gespoten?
    En mag de verhouding tussen boter een suiker veranderd worden?
    Alvast bedankt

    1. Ja hoor, je kan hem zeker in de koelkast bewaren. Laat de botercrème wel even op kamertemperatuur komen voordat je hem eet of gebruikt, ze wordt namelijk vrij hard in de koelkast.

      Wat zou je willen veranderen aan de boter/suiker verhouding?

    1. In een normale crème zou ze daar minder stevig van worden, maar deze crème wordt ook stevig door de chocolade. Dus je kan best een beetje minderen denk ik 🙂 let me know hoe je experimentje uitpakt!

  5. Hoi! Ik ben eigenlijk op zoek naar een chocolade botercreme waarover ik nog fondant kan doen zonder dat deze smelt. Weet je of dit mogelijk is met dit recept?

    1. Ik wil deze chocolade botercrème ook gebruiken om een taart mee af te smeren. Daarna wil ik hem bekleden met marsepein/fondant. Is het bij jou gelukt? of is de fondant gesmolten??

  6. Hallo,
    Kan ik een taart gevuld met deze room invriezen?😊
    En met wat voor andere vulling zou je dit combineren? Voor een kindertaart.
    Alvast bedankt.
    Inge

  7. Ik gebruik hem om mijn taarten mee af te smeren, heerlijk en hij wordt lekker hard😉.
    Klanten vinden hem lekkerder als de ganache.

  8. Vanmiddag gemaakt en hij is super lekker! Wel spuit ik volgende keer met een andere spuitmondje, want het leken nu net grote drollen. 😂

  9. Hello, ik heb ook een vraagje ik heb ook de botercreme gemaakt, ik heb de boter heelgoed en luchtig geklopt alles bijgedaan zoals je vermelde de melk heb ik beetje per beetje bijgegoten. Ik vind dat de melk niet echt opgenomen word verder is de smaak wel goed, hoe zou dat komen?

  10. Hoi Mariette,

    Is de recept aangepast? Ik maak altijd deze botercreme en is onwijs lekker.
    Ik gebruikte namelijk altijd 300gr boter,200gr chocolade,80gr cacaou,100ml slagroom en 150gr poedersuiker

    1. Klopt, de verhoudingen zijn een beetje aangepast! Scherp 😉 Het is nu vooral een iets kleinere portie.

  11. Maak deze sinds kort. Ben een hobby bakker voor feestjes, al jaren. En nu pas een recept waarmee ik met veel vertrouwen een goede botercreme in elkaar zet! Heel erg bedankt voor je recept!

  12. Hoi Mariëtte,
    Kan ik ook witte chocolade gebruik?!?!?!? En daarbij ook geen cacao poeder erin???
    Ik ben opzoek naar een witte chocola buttercreme en deze recept heb ik al gebruikt en is een top fan ervan!!!! Dus enige advies/tips word waardeer 😉
    Super bedankt!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *