Dulce de leche maken Dulce de leche maken is altijd een goed idee! Deze heerlijke dikke karamelspread maak je heel makkelijk met maar één ingrediënt: gecondenseerde melk. Ik testte ook direct of het met gecondenseerde kokosmelk gemaakt kan worden. Basisrecept: dulce de leche maken Dulce de leche: een geweldig lekkere karamelspread op basis van enkel melk en suiker. Dulce de leche is oorspronkelijk een Zuid-Amerikaans recept, waar het een favoriete lekkernij is. Ze smeren het op brood, cakes, koekjes, crêpes en verwerken het in ijs. Door de melk en suiker samen te verhitten en zo’n 7 uur samen te laten pruttelen, ontstaat een stevige, romige en zoete karamelsaus. Maar no worries! Er is een veel makkelijkere én snellere manier om dulce de leche te maken. Het enige dat je nodig hebt, is een blikje gecondenseerde melk. Nieuwsgierig? Sla dan een aantal blikjes in en lees onderstaand recept alvast door, zodat je meteen een voorraadje dulce de leche hebt. Want geloof me, dat wil je. Nog nooit zoete gecondenseerde melk gezien? Tegenwoordig is dit in de meeste supermarkten wel te koop. Je vindt het vaak bij de koffiemelk, of in het Aziatische of Mexicaanse schap in de supermarkt. Dulce de leche met gecondenseerde kokosmelk Ik heb geprobeerd of je met ditzelfde recept ook dulce de leche kunt maken met een blikje gecondenseerde kokosmelk, van met dezelfde kooktijd als in onderstaand recept is vermeld en het werkt tot op zekere hoogte. Een heerlijke, maar dunne kokoskaramelsaus is het resultaat. De kanttekening: het wordt niet zo’n vaste karamelpasta of karamelspread als met koemelk het geval is. Ik heb nog niet (succesvol) getest of langer inkoken eventueel wel tot een stevige karamelpasta / dulce de leche van gecondenseerde kokosmelk kan leiden. Laat je het weten in de reacties als jij dit wel hebt geprobeerd? recept Dulce de leche maken Dulce de leche is een dikke spread-achtige karamelsaus op basis van enkel melk en suiker, die je met maar 1 ingrediënt kunt maken! Printen 180 minuten Ingrediënten Eén of meerdere blikjes gecondenseerde melk Bereiding Neem één of meerdere blikjes zoete gecondenseerde melk en plaats deze in een grote diepe pan. Vul de pan met water, het blikje moet ruimschoots onder water staan. Zet de pan op het vuur en verhit tot het water kookt. Als het water kookt kun je het vuur lager draaien. Laat de gecondenseerde melk nu 2,5 – 3 uur in het water doorkoken. Hoe langer je blikjes erin laat zitten, des te donkerder zal je dulce de leche worden. De dulce de leche op mijn foto heeft 2 uur en drie kwartier gekookt. Het is van belang dat het blikje te allen tijde onder water blijft tijdens het proces. Als het blikje boven water komt bestaat de kans dat het open knalt en je je keuken met dulce de leche kunt verven. Ik plaats daarom een deksel op de pan, zo verdampt het water minder snel. Blijf elk half uur controleren of het blikje nog voldoende onder water is! Laat het blikje na het koken goed afkoelen voordat je er mee aan de slag gaat en roer goed door voordat je het gebruikt. Eventueel kun je nog een smaakje toevoegen (vanille, chocola) of wat zout voor een salted dulce de leche. Je kunt gemakkelijk meerdere blikjes in één keer bereiden. Je kunt de dulce de leche namelijk prima een aantal maanden bewaren wanneer je de blikjes ongeopend op een donkere plek bewaart. Bewaar de geopende dulce de leche ongeveer een week in de koelkast.
Ik heb zo al meerdere keren zelf bonbons gemaakt. Chocolade (au bain marie) in silicone bonbonvormpjes gieten, uitlaten lekken ďolce dde leche erin in de koelkast 30 min dan afsluiten met weer chocolade. Beantwoorden
Een nog simpelere en snellere methode die ik tegen kwam op het internet: Nodig: 1 blikje gecondenseerde melk Bereiding: Verwarm de oven voor op 225gr. Schenk de gecondenseerde melk in een platte glazen ovenschaal. Zet deze schaal in een grotere braadslee en schenk in de buitenste braadslee een laag water. Tot halverwege de glazen ovenschaal. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie. Zet de schaal voor circa 75-90 minuten in de oven. Tussentijds even checken of er nog voldoende water in zit. Anders een beetje bijschenken. (pas op voor de hete stoom). De Dulce is klaar als het een mooie caramelbruine kleur heeft. Laat het iets afkoelen, roer goed door en schep in een bakje wat afsluitbaar is. Bewaar in de koelkast. Beantwoorden
Mijn dulce de leche is wel erg dik als het uit blikje komt. Moet je deze dan nog verdunnen met melk of zo?? Beantwoorden
Vaak wordt dulce de leche juist als spread gebruikt, zoals ik het in de inleidende tekst ook noem. Bijvoorbeeld om tussen koekjes te smeren. Maar je kunt de dulce de leche ook korter koken, dan wordt ze minder donker van kleur en ook minder stevig. Beantwoorden
moet de gecondenseerde melk korter koken als het blikje kleiner is dan die van jou? of maakt dit geen verschil? Beantwoorden
Eerder vandaag een blikje gekookt, maar vind het wat licht gebleven.. Kan je de dulche de leche die je nu hebt nog verder inkoken in een pannetje om dikker te maken? Beantwoorden
Ja hoor dat kan! Ik zou adviseren om hem au bain marie verder te koken zodat je er zoveel mogelijk controle over hebt. Beantwoorden
Ik wil dit graag als vulling gebruiken voor een taart. Nu wil ik de taart morgen maken, maar de karamel vandaag alvast laten koken zodat ik het morgen kan gebruiken. Blijft de karamel zacht en smeerbaar? Beantwoorden
Mocht de dulce de leche te dik zijn geworden, kun je het altijd nog even terugsmelten, au bain-marie. Beantwoorden
Dit is natuurlijk niet van 1 ingrediënt gemaakt…. De inhoud van een blikje gecondenseerde melk bestaat uit veel meer dan één ingrediënt! Beantwoorden
Het word een soort Bebogeen, lekker zoet op je brood.. Maar het gebak en de karamel moeten zeker koud zijn om mee te werken?? voor het uitlopen?? Beantwoorden
Klopt, je kunt het ook op brood smeren! Je tweede vraag is een beetje recept-afhankelijk. Soms wil je het juist even au bain-marie verwarmen omdat het anders te stevig is om ergens op te smeren. Beantwoorden