No-bake dulce de leche cheesecake Alweer een tijdje geleden maakte ik een karamel cheesecake waar iedereen (zowel online als offline) zwaar fan van was. Ik durf die variant met dit recept voor een no-bake dulce de leche cheesecake te overtreffen. Of minstens te evenaren. Stoere uitspraken he? De cheesecake is gemaakt met dulce de leche. Als je goed naar mij geluisterd hebt in mijn blogpost waarin ik je uitleg hoe je dulce de leche maakt, dan heb je al een paar potjes op voorraad en is deze cheesecake een eitje om te maken. 😉 Voor deze no-bake versie heb je dus geen oven nodig. Wel een koelkast. En wat geduld, want je moet de cheesecake een nacht goed op laten stijven en niet aansnijden na 2,5 uur, zoals ik deed.. Of ik de afgebakken variant van de karamel cheesecake heb overtroffen? Ik vind van wel, maar de meningen verschillen en de tussenstand is gelijk, dus ik zou zeggen: test het zelf! recept No-bake dulce de leche cheesecake Alweer een tijdje geleden maakte ik een karamel cheesecake waar iedereen (zowel online als offline) zwaar fan van was. Ik… Printen 25 minuten 14 Ingrediënten 300 gram digestives 100 gram ongezouten boter 500 gram stevige roomkaas 1 blikje dulce de leche 250 milliliter slagroom Bereiding Neem een bakvorm van 26 of 28 cm doorsnee en beleg de bodem met bakpapier. Vet de zijkanten van de bakvorm in of bekleed met bakpapier. Maal de koekjes fijn (bijvoorbeeld in de blender) en zet even opzij. Neem een steelpannetje en smelt hier de boter in, haal van het vuur als de boter gesmolten is en meng de koekkruimels hier doorheen totdat de boter gelijkmatig door de koekkruimels is opgenomen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het boterkruimelmengsel over de bakvorm en druk met een lepel goed aan, ook omhoog tegen de zijkant van de bakvorm aan. Zet de bakvorm nu voor 5 minuten in de voorverwarmde oven en laat hierna afkoelen. Maak ondertussen de vulling. Neem twee kommen. Klop in de ene kom de slagroom stijf. Mix in de andere kom de roomkaas (ik gebruik de kleine pakjes van Monchou, voor de stevigheid) zacht en schep er vervolgens de dulce de leche doorheen. Spatel de slagroom voorzichtig door het roomkaasmengsel door het er doorheen te vouwen. Zo behoudt het haar luchtigheid. Giet het op de afgekoelde bodem en laat een nacht opstijven in de koelkast. Maak de zijkanten van de bakvorm voorzichtig los voor je de taart serveert.
Ziet er héél lekker uit! Gebruik je niets van gelatine? Stijft het kaasmengsel voldoende op zo? Beantwoorden
Hi Linda! Al je de meest stevige monchou (die kleine pakjes van 100 gram) gebruikt, zal deze in combi met de dulce de leche goed opstijven. De cheesecake zal wel zachter en smeuïger blijven dan wanneer je deze afbakt, maar ik gebruik het liefste geen gelatine. Beantwoorden
Hi Mariette, wat bedoel je met ‘afbakken’? Doe je dat als de taart de volgende dag eetbaar is? En hoe lang? Dank je wel, Groetjes, Mary Beantwoorden
Hi Mary, hiermee maakte ik een vergelijking naar cheesecakes die wel in de oven gebakken moeten worden. Maar dat hoef je met deze cheesecake dus niet te doen. Beantwoorden
Hoi Mariette, Wat een heerlijk uitziende recept! In monchou zit zelf al gelatine. Heb je een alternatief voor de monchou? Groetjes Sharida Beantwoorden
Een andere soort roomkaas kun je ook gebruiken, maar die kleine pakjes van monchou zijn wel het meest stevig. Goed dat je me even laat weten dat daar gelatine in zit, dat wist ik niet! Beantwoorden
Op het laatst meng je de slagroom door het monchoumengsel. Je spateltje het er voorzichtig doorheen. Schep je net zolang er doorheen totdat alles gemengd is? Of is dit niet zo belangrijk. Pak je dan telkens wat slagroom of schep je alles er tegelijk bij? Groetjes Bianca Beantwoorden
Hi Bianca, ik voeg meestal eerst de helft van de slagroom toe en schep deze er inderdaad doorheen tot alles gemengd is. Daarna meng ik de tweede helft er doorheen. Succes! Beantwoorden
Misschien hele rare vraag maar waarmee kan ik de taart leuk decoreren? Chocoladesnippers /fruit? Wil hem nl een beetje feestelijk maken voor een feestje! Beantwoorden
Ah sorry, dit berichtje is er tussendoor geglipt! Ik zou het versieren met toefjes slagroom langs de rand en daar geschaafde chocolade overheen of een paar verse rode fruitjes. Beantwoorden
Ontzettend lekkere taart! Echt weer wat anders door het gebruik van de dulce de leche! Smaken zijn geweldig bij elkaar! Beantwoorden
Maar zo te zien ben ik al te laat met bovenstaande reactie 😉 Wel super om te horen, dankjewel! Hoe heb je hem nog versierd? Beantwoorden
Hoe? Geen oven nodig voor dit receptje? En de koekjesbodem die je moet voorbakken dan? 😉 Beantwoorden
Daar heb je me te pakken haha! Gelukkig is het geen múst om de koekjesbodem af te bakken, dus het kan best zonder oven. Beantwoorden
Is het de bedoeling dat ook in dit recept het blikje gecondenseerde melk eerst 2,5 uur gekookt dient te worden? Beantwoorden
Ja, vandaar dat dulce de leche als ingrediënt op het lijstje staat (met link naar het recept) en niet gecondenseerde melk. Beantwoorden