Chocolade cheesecake met speculaasjes Begint de cadeau-, dicht- of surprisedrang bij jou ook al te kriebelen? Bij mij wel, ik moet nog flink aan de slag! Om de één of andere reden komt het maken van de surprise en/of gedicht altijd op de laatste week aan. Ondertussen zit mijn hoofd vol met lekkere zoete ideeën. Dus ging ik aan de slag met deze chocolade cheesecake met speculaasjes! Wie zoet is krijgt lekkers.. Ik wilde al lange tijd aan de slag met een chocolade cheesecake en de combi met Sinterklaas en speculaasjes leek me perfect. Cheesecake is altijd een goed idee! Mijn eerste experiment pakte meteen top uit: een knapperige bodem van speculaasjes, een romige chocolade roomkaasvulling en een zachte chocolade ganache topping om het af te maken. Ik gebruikte nog wat extra chocolade om leuke chocolade krulletjes op de taart te maken, maar dat is zeker geen must. Al die roomkaas en chocolade maakt de taart verslavend lekker, maar ook behoorlijk machtig. De taart is een stuk steviger dan de gemiddelde cheesecake. Neem dus geen voorbeeld aan de punten die ik op de foto’s gesneden heb, maar snijd smalle puntjes. Zo kun je makkelijk 16 – 18 mensen blij maken met een puntje chocolade cheesecake! Weet jij nog niet wat je gaat maken voor het heerlijk avondje? Check dan eens deze fijne Sinterklaasinspiratie! recept Chocolade cheesecake met speculaasjes Begint de cadeau-, dicht- of surprisedrang bij jou ook al te kriebelen? Bij mij wel, ik moet nog flink aan de slag!… Printen 60 minuten 16 Ingrediënten 400 gram speculaasjes 100 gram boter 600 gram roomkaas 200 gram fijne kristalsuiker 250 milliliter sour cream 3 eetlepels cacao 3 eieren 400 gram chocolade 350 milliliter slagroom 1 zakje vanille suiker Bereiding Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakvorm van 24 of 26 cm met bakpapier. Maal 350 gram speculaasjes fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe er steeds ongeveer 6 in en schud met de blender tijdens het malen. Wel goed vasthouden 😉 . Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel. Zet de bakvorm voor 5 minuten in de voorverwarmde oven en laat hierna afkoelen. Zet een steelpannetje op het vuur met een laagje water en hang hier een vuurvast bakje boven zonder dat deze het water raakt. Smelt nu 200 gram chocolade au bain-marie en zet even opzij. Neem ondertussen een beslagkom en mix hier voor een paar minuten de monchou samen met de suiker in, tot zij zacht en glad is. Voeg dan de sour cream toe en mix goed door. Als de chocolade voldoende afgekoeld is (maar nog wel vloeibaar), kun je deze er samen met de eetlepels cacao er ook doorheen mixen. Zet de mixer weg en schep nu één voor één de eieren er doorheen met een spatel. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet. Giet het geheel nu in de bakvorm en zet voor 60 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven uit en op een kleine kier (bijvoorbeeld met een houten spatel ertussen) en laat hem op deze manier een uur rustig afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje, anders heb je de kans dat de cheesecake scheurt. Maak ondertussen de chocolade ganache: verwarm 200 milliliter slagroom in een steelpannetje tot ze goed heet is. Zet dan het vuur uit en voeg 200 gram fijngehakte pure chocolade toe en roer dit goed door zodat de chocolade smelt. Giet de chocolade ganache als de cheesecake voldoende is afgekoeld gelijkmatig over de bovenkant van de taart. Let op dat de taart nog wel in de bakvorm zit. Zet nu voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven. Bij het serveren: klop de 125 milliliter slagroom stijf met de vanillesuiker. Breek de overige speculaasjes in stukjes. Schaaf eventueel wat pure chocolade over de bovenkant van de taart. Dit hoeft niet. Spuit een toefje slagroom op elk puntje taart en steek in elke toef een stukje speculaas. Let goed op dat je kleine puntjes snijdt, want de taart is supermachtig. Enjoy!
mmm dit ziet er heerlijk uit!! speculaas met chocolade lijkt me een heerlijke combinatie. bedankt weer voor het heerlijke recept! Beantwoorden
Hey, ziet er superlekker uit! Wil ik zeker gaan proberen, heb de gevulde speculaas geprobeerd, beetje aangebrand maar alsnog lekker ;-)! Heb je site pas vorige week ontdekt, maar ben nu al helemaal fan van jouw recepten! Ik denk dat ik er nog heel veel ga uitproberen! Beantwoorden
Hi Fatima, dat klopt! Ik zie het in de supermarkt gewoon altijd liggen als ‘sour cream’, vandaar dat ik die benaming heb aangehouden. Beantwoorden
Woh, ziet er vet lekker uit! 🙂 Helemaal het einde, dat moet ik gaan maken. Bedankt voor het recept! Beantwoorden
Kan je sour Cream wel verwarmen? Ik zie op de verpakking staan dat het alleen voor koude gerechten is? Beantwoorden
Hi Anika, dat kan zeker! Ik doe dit altijd in mijn cheesecake recepten en is juist mijn special ingrediënt dat mijn cheesecakes zo lekker maakt 🙂 Beantwoorden
De cheesecake staat hier nu in de oven. Mmmmmm….😋 Met de overgebleven pepernoten van de Sinterklaastijd een bodem gemaakt. Heel benieuwd! Morgen kunnen we proeven…. Wachten duurt dan lang…😁 Beantwoorden
Mmmm, klinkt goed! Wachten is inderdaad het minst leuke! Lekker vaak in de oven kijken enzo 😉 Beantwoorden
Help! Ik heb de cheesecake in de oven en zie nu dat ik de vanille suiker had moeten gebruiken voor de slagroomtoefjes. Ik heb het in het beslag van de scheesecake gedaan😱 Is dat erg?? Beantwoorden
Ik gebruik zelf meestal monchou, maar in principe kun je alle soorten gebruiken als ik niet specifiek een merk aangeef! Beantwoorden
Hoi hoi ^^ Ten eerste topsite! Nu mijn vraag hoe zorg je dat hij zo mooi strak word bij de rand? Want de ganache zit ook perfect!? Wat voor vorm of trucje gebruik je? Beantwoorden
Sorry ik heb je berichtje eerder gemist! Maar geen trucje, gewoon even losmaken met een mesje voor je te bakvorm openmaakt. Ik ken wel een trucje (gebruik het alleen nooit haha): de zijkanten van de bakvorm bekleden met bakpapier. Dan komt de cheesecake er ook mooi strak uit! En thanks voor je lieve compliment! Beantwoorden
Deze taart heb ik vorig weekend gemaakt en oh boy wat was die lekker. Ik heb pure chocolade gebruikt, maar kan het ook met melk chocolade? Beantwoorden
Zo leuk!! Dat kan zeker. Ik zou dan wel minder suiker toevoegen, omdat melkchocolade al veel zoeter is. Beantwoorden