Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen? In recepten staat regelmatig dat je het sap van een citroen of een limoen toe moet voegen, maar er is nogal een verschil in grootte en sappigheid van deze lekkere citrusvruchten. Een kleine citroen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lemon curd heel zoet en wat minder zuur wordt, terwijl een hele grote sappige citroen je lemon curd dunner én zuurder maakt. Ik hou in mijn recepten altijd rekening met de hoeveelheden sap en rasp van een gemiddelde citroen of limoen. Gemiddeld is voor mij ongeveer zo groot als op bovenstaande en onderstaande foto. Om het nog duidelijker te maken heb ik ze zelfs nog even naast de meetlat gelegd. Maar hoeveel sap en rasp haal je daar dan uit? Ik testte het voor je: Hoeveel sap zit er in één citroen? Ongeveer 45-50 milliliter sap. Dat zijn drie eetlepels. De citroen die ik gebruikte was klein – medium te noemen qua grootte, 6 bij 8 cm. Hoeveel citroenrasp krijg je van de schil van één citroen? Ongeveer twee theelepels citroenrasp. Hiervoor heb ik dezelfde citroen gebruikt als hierboven beschreven. Hoeveel sap zit er in één limoen? Ongeveer 25-30 milliliter sap. Dat zijn twee eetlepels. De limoen die ik gebruikte was gemiddeld qua formaat, 4 bij 5,5 cm – eerder aan de kleine kant, dan aan de grote kant. Hoeveel limoenrasp krijg je van de schil van één limoen? Ongeveer een flinke theelepel limoenrasp. Hier heb ik de medium limoen wederom voor gebruikt. Hoe pers je een citroen of limoen uit? Hiervoor zijn in principe drie manieren: Met de hand Met een citrusknijper Met een citruspers Voorheen deed ik dit altijd met de hand, maar hierbij is het lastig om al het sap uit de citrusvrucht te persen, er vallen nogal eens pitjes van de citroen in het sap en daarnaast vind ik het vaak prikken op mijn huid. De citruspers is me teveel werk om voor één citroen te pakken en daarna schoon te maken, daarnaast loop je het risico om teveel langs de schil te schrapen, waardoor je sap bitter wordt. Dit is trouwens ook heel belangrijk bij het raspen van de schil: zorg ervoor dat je het wit niet mee raspt, want dat smaakt superbitter. Dat brengt me bij de (voor mij) meest ideale manier om een citroen of limoen uit te persen: de handmatige citrusknijper! Ik heb zelf een relatief dure (deze), zodat de knijper lekker stevig is en hopelijk m’n hele leven meegaat. Werkt echt perfect voor citroenen en limoenen. TIP! Zo haal je meer sap uit je citroen of limoen: Nog één handige tip. Is je citroen of limoen nog een beetje hard en stug? Leg ze dan even in een bak met warm water. Dit maakt de schil soepeler, waardoor je gemakkelijker sap uit de vrucht kunt persen.
Weet jij hoe het zit met bestrijdingsmiddelen die in de rasp terecht komen? Help boenen genoeg? Beantwoorden
Dat vind ik lastig om te zeggen! Ik gebruik altijd biologische citroenen voor de zekerheid, hierbij worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Beantwoorden
Super handig! Ik doe het altijd op gevoel, maar toch fijn om soms precies te weten wat je evt nodig hebt. Beantwoorden
Hi Roely, dat zullen ongeveer 2-3 citroenen zijn. Het hangt er een beetje vanaf waar je het citroensap voor gaat gebruiken, omdat de smaak wel net iets chemischer is als je het mij vraagt. Voor lemon curd zou ik altijd verse citroenen gebruiken bijvoorbeeld. Beantwoorden