Gezonde monchoutaart Gezonde monchoutaart maken? Dat kan! Ik maakte deze gezonde versie op een MonChoutaart recept met Griekse yoghurt en havermout. Een gezonde monchoutaart, die staat al lang op mijn lijstje. De klassieke monchoutaart is één van mijn lievelingtaarten. Geen verrassing als je zo gek bent op cheesecakes. Hoe je zo’n taart dan ‘gezond’ maakt? Mijn doel: zoveel mogelijk room uit de taart halen. Dat betekent geen roomkaas, geen roomboter en zo min mogelijk slagroom. Gezonde MonChoutaart maken Ik maakte daarom gebruik van Griekse yoghurt. Die is erg mager en smaakt heel vol, maar niet zurig zoals we gewend zijn van kwark. Als jij heel erg van kwark houdt, dan kun je deze gezonde monchoutaart met kwark maken natuurlijk! Ik zou dan het liefst wel volle kwark gebruiken, maar die keuze is aan jou. Ik combineerde de Griekse yoghurt met een bescheiden hoeveelheid slagroom, omdat een monchoutaart dit wel nodig heeft qua luchtigheid en een beetje qua romigheid. De echte fitgirls en -boys kunnen het natuurlijk ook laten bij de Griekse yoghurt. Ik geloof dat de taart dan alsnog ongelofelijk lekker is. Voor de topping gebruikte ik Hero Le Fruit kersensmaak. Dit is een fruitspread met 70% fruit (versus een jam, die vaak voor 50% uit suiker bestaat). Zijn de kersen in het seizoen? Gebruik dan lekker verse kersen om je taart mee af te toppen! De bodem is gemaakt van havermout in combinatie met speculaaskruiden. Dat alles maakt het een waanzinnig lekker taartje en een waardige gezondere vervanger van de monchoutaart. Via de Hero Jam Studio kun je trouwens nog veel meer lekkere recepten met jam vinden én je kunt meedoen aan een winactie om een KitchenAid mixer of blender te winnen! Door jouw eigen recept in te sturen kun je al kans maken, check het Hero Jam Studio platform hierrr. Dit artikel is gesponsord door Hero. Ik schrijf alleen over producten waar ik volledig achtersta. Lees hier meer over in mijn disclaimer. recept Gezonde monchoutaart Gezonde monchoutaart maken? Dat kan! Ik maakte deze gezonde versie op een MonChoutaart recept met Griekse yoghurt en havermout. Printen 45 minuten 12 Ingrediënten 250 gram havermout 6 eetlepels honing 4 eetlepels kokosolie 3 theelepels speculaaskruiden 500 milliliter Griekse yoghurt 125 milliliter slagroom 1 theelepel vanille extract 4 gelatineblaadjes 1 potje Hero Le Fruit zwarte kersen Bereiding Bekleed een bakvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de havermout tot een grof meel in de blender en meng dit hierna in een kom met de speculaaskruiden en een paar flinke snuffen zout. Zet ondertussen een steelpannetje op en verwarm hier 4 eetlepels honing en 4 eetlepels kokosolie in. Als dit gesmolten is meng je het met een spatel door het havermoutmengsel. Roer goed door tot alles is opgenomen en druk gelijkmatig in de bakvorm. Zet de bodem dan voor 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna volledig afkoelen voor je verder gaat met de vulling. Week de gelatine blaadjes één voor één vijf minuutjes in een grote kom met koud water. Zet een pannetje op het vuur en verwarm hier vier eetlepels water in. Als dit voldoende verwarmd is voeg je de uitgeknepen gelatine blaadjes toe, roer je het door en haal je het pannetje van het vuur. Doe ondertussen de Griekse yoghurt in een grote kom en meng hier met een garde twee eetlepels honing en het vanille extract doorheen tot het een mooi glad geheel is. Voeg dan, terwijl je met de garde blijft roeren, in een heel dun stroompje de afgekoelde vloeibare gelatine toe. Doe dit heel rustig, anders gaat het schiften. Mix de slagroom stijf en vouw deze door het yoghurtbeslag heen voor een mooi luchtig resultaat. Giet dit geheel op de afgekoelde bodem en zet voor zeker 2 – 3 uur in de koelkast om op te stijven. Als de taart voldoende is opgesteven smeer je de zwarte kersen fruitspread van Hero Le Fruit over de taart en je gezonde monchoutaart is ready om heerlijk mee te gezondigen! Enjoy zoetjes!
Wow, dat ziet er lekker uit!! Die ga ik zeker een keer proberen. Ik neem aan dat je Griekse yoghurt met 10% vet gebruikt? Beantwoorden
Thanks Silvia! Ik heb de taart gemaakt met Griekse yoghurt met 0% vet en heeft nog steeds een heerlijke romige smaak! Beantwoorden
Hij ziet er lekker uit, maar kan deze taart nog wel monchoutaart heten als er geen monchou in zit? Beantwoorden
Stiekem niet nee hihi, maar de smaak komt er alsnog wel heel dicht bij in de buurt. Een gezonde monchoutaart mét monchou bestaat helaas niet.. Beantwoorden
Griekse yoghurt is idd vet en 10 % vet kan je toch echt niet meer mager noemen. Nog eens 125 ml slagroom aan 500 ml yoghurt toevoegen daarmee gaat het vetgehalte al naar 30 %. Me dunkt dat ie lekker is en van mij mag het, maar ik denk dat taart met monchou een minder vette taart oplevert. Beantwoorden
Hi Lucy, hoe graag ik ook zou willen geloven dat een gewone monchoutaart de “gezondere” optie is, is het verre van waar. Bovenstaande taart is gemaakt met Griekse yoghurt met 0% vet en heeft desondanks een heerlijke romige smaak, mede voller en luchtig gemaakt door een klein bakje slagroom. Omdat ik vind dat dat er een beetje bijhoort, maar ook prima weggelaten kan worden. In een gewone monchoutaart zitten minstens 2 pakjes monchou (62 gram vet) en de dubbele hoeveelheid slagroom. Daarnaast bevat de bodem gemaakt van roomboter en bastognekoeken ook het nodige aan vetten en laat staan suikers. Hopelijk heb ik het zo ver genoeg voor je toegelicht. 🙂 Beantwoorden
De taart ziet er ontzettend lekker uit! Waar kan je het beste de kokosolie door vervangen? Ik gebruik het nooit en dat zou betekenen dat ik het uiteindelijk weg moet gooien. En dat is jammer… Beantwoorden
Hoi, Kan ik de gelatine blaadjes vervangen door wat anders? Of weet je toevallig of er plantaardige gelatine blaadjes te koop zijn? Groetjes! Beantwoorden
Wat een goed idee om de monchou te vervangen door griekse yoghurt! Dit moet ik een keer proberen! Beantwoorden
Hi Mariette, Druk bezig met planning voor de kerstdagen en mijn boodschappenlijstjes..Kan je deze ook avond van te voren maken ? En tot welke stap? Ik denk dat ik het ga proberen met cranberrycompote Beantwoorden
Hi Carola, sorry voor de late reactie, deze is er even tussendoor geglipt. In ieder geval de bodem kun je makkelijk vooruit maken! Maar eigenlijk kan je de gehele taart een avond van tevoren wel maken i.v.m. het opstijven van de vulling. Beantwoorden
Ziet er heel lekker uit en wil m voor mijn verjaardag maken maar voor hoeveel personen is de taart ongeveer? Beantwoorden