Gezonde gevulde speculaas Een gezonde versie van gevulde speculaas, HOE DAN, hoor ik je denken. I get that. Zeker nadat de eerste versie die ik uitprobeerde als een niet-te-eten-gedrocht uit de oven kwam. Eén tip kan ik je meegeven: laat boekweitmeel buiten beschouwing. Dat wil je echt niet. Maar hoe dan dus wel? Eerder deelde ik het recept voor suikervrij amandelspijs al met jullie. Het witte zelfrijzend bakmeel heb ik vervangen voor speltmeel en een beetje amandelmeel, voor de juiste textuur. De dadels en appelstroop waren mijn grootste vrienden om de juiste licht karameliserende zoete smaak te krijgen. En het resultaat is echt top. Minder zoet dan je gewend bent van gevuld speculaas, maar heerlijk chewy en met een goede volle speculaassmaak. Ik hou ervan! recept Gezonde gevulde speculaas Een gezonde versie van gevulde speculaas, HOE DAN, hoor ik je denken. I get that. Zeker nadat de eerste versie… Printen 20 Ingrediënten Speculaas 150 gram speltmeel 50 gram amandelmeel 75 gram zachte dadels 2 eetlepels appelstroop 2 eetlepels speculaaskruiden Flinke snuf zout 100 gram kokosolie 60 ml amandelmelk Vulling 375 gram suikervrij amandelspijs 1 losgeklopt ei (L) Overig Paar halve amandelen bakvorm 20×30 / 25 Ø Bereiding Week de dadels in kokend water voor ongeveer 5 minuten en giet daarna af. Smelt de kokosolie en laat een beetje afkoelen. Meng dan alle ingrediënten voor het speculaasdeeg in een kom tot een samenhangend deeg. Rol het deeg vervolgens in vershoudfolie en zet een uur – een nacht in de koelkast.* Bereid de suikervrije amandelspijs volgens dit recept, je hebt twee keer de hoeveelheid nodig. Klop het eitje los en kneed 3/4e van het ei door de amandelspijs heen. Zet even opzij en verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee delen. Het ene deel iets groter (voor op de bodem en de randen) dan het andere. Rol er grote dunne lappen van met de deegroller en bekleed de bodem met de grootste plak. Verdeel de spijs over de bodem en plaats hier de andere lap deeg over en smeer de randjes dicht door je vingers vochtig te maken met wat water. Versier met halve amandelen. Besmeer je gezonde speculaas met het resterende ei. Zet de gevulde speculaas 35 á 40 minuten in de oven. * Je speculaasdeeg wordt het best van smaak als het deeg lang kan rusten en de speculaaskruiden er goed in kunnen trekken. * Door een ei door je amandelspijs te kneden wordt de spijs smeuïger en blijft het ook langer smeuïg. Lekker gezondigen met gevulde speculaas! ENJOY ZOETJES! En deel jouw gevulde speculaas via via Facebook, Instagram of Snapchat! Vind ik leuk! X
Dit lijkt me lekker! Maar…. geen appelstroop hier in huis. Waarmee zou ik dat kunnen vervangen? de helft van de hoeveelheid in honing? Beantwoorden
Dat is jammer! In principe is appelstroop een vervanging van ‘stroop’ of basterdsuiker in de ongezonde variant. Honing zou je zeker kunnen proberen, maar geeft een iets minder diepe smaak. Beantwoorden
Zou ik de amandelmelk en de kokosolie ergens door kunnen vervangen? Heb ze helaas niet in huis Beantwoorden
Hi Amilah, voor amandelmelk kun je elke soort melk gebruiken. De kokosolie kun je vervangen door boter. Beantwoorden
Ziet er zo lekker uit! Zou ik het speltmeel ook door iets anders kunnen vervangen zodat het glutenvrij gemaakt kan worden? Groetjes, Corina Beantwoorden