Appelbollen met vanillesaus en pecannotenspijs Een onwijs lekker recept dat we hier thuis gezamenlijk hebben gemaakt en geperfectioneerd: appelbollen met vanillesaus (huisgemaakt uiteraard) en een vulling van kaneelsuiker en pecannotenspijs. Food for the soul. Thomas en ik zijn over het algemeen een goed team, maar in de keuken meestal niet. Dat heeft met name met mijn territoriumdrift te maken (ik doe alles liever gewoon zelf – wie herkent zich hierin?), dus wanneer hij wil helpen dan het liefst met het opruimen van de bende die ik maak of wanneer ik extra spierkracht nodig heb bij een dik beslag of deeg. Het scheelt dat hij zelf niet bepaald een bakprinsesje is, dus erg rouwig is hij niet om deze taakverdeling. Appelbollen met vanillesaus Maar er is één recept waar hij steengoed in is en waarvan hij weet dat hij me er heel blij mee kan maken: appelbollen met vanillesaus. Gosh, dit is toch wel zó lekker. Zijn appelbollen zijn echt het allerlekkerst wanneer het koud is buiten en je ’s avonds lekker samen op de bank kruipt met een kop thee. Elk kneuterige wintermoment vraagt om een appelbol. Maar ze kunnen ook perfect als toetje, wanneer het hoofdgerecht niet te waar is. TIP! Ga je appelbollen maken? Dan is het handig om een appelboor en een dunschiller bij de hand te hebben. Meer recepten met appel Van recepten met appel kun je er nooit genoeg hebben, zeker niet in de winter. Deze appelklassiekers zullen alle appelbolliefhebbers zeker weten óók kunnen waarderen en mogen bovenaan de to bake lijst: Appeltaart plaatkoek Appel-havermout crumble Plaatcake met appel en cranberry’s One and only appeltaart Liever het basisrecept voor appelbollen maken? Zonder pecannotenspijs of vanillesaus? Dat kan natuurlijk, kijk dan even in mijn ‘appelbol maken’-recept. recept Appelbollen met vanillesaus en pecannotenspijs In de winter gaat er weinig boven appelbollen met vanillesaus. In dit recept zijn ze ook nog eens gevuld met een heerlijk pecannotenspijs! Printen 50 minuten Ingrediënten Appelbollen met pecannotenspijs 4 kleine appels 4 plakjes bladerdeeg 80 gram kristalsuiker 1,5 tl kaneel 80 gram pecannoten 1 ei, losgeklopt Vanillesaus 250 ml slagroom 3 eierdooiers 1 vanilleboon 50 gram fijne kristal suiker Bereiding Appelbollen met pecannotenspijs Haal de bladerdeegplakjes uit de vriezer en laat ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- bovenwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de appels met een dunschiller en verwijder het klokhuis met een appelboor. Zet elke geschilde appel in het midden van een plakje bladerdeeg. Maal de pecannoten, 1 tl kaneel en 40 gram kristalsuiker fijn met de kleine kom van een foodprocessor of blender. Meng de helft van het losgeklopte ei erdoor tot er een smeuïg pecannotenspijs ontstaat. Verdeel het pecannoten spijs over de holtes van die vier appels en vouw het bladerdeeg er omheen, zodat de hele appel afgesloten is door een jasje van bladerdeeg. Meng 0,5 tl kaneel en 40 gram suiker in een lage schaal door elkaar en zet op even opzij. Smeer de appelbollen in met het resterende losgeklopte ei en rol door de kaneelsuiker. Bak de bollen in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin – bruin in de voorverwarmde oven. Serveer niet gloeiend heet, maar het liefst wel warm. Vanillesaus maken Zet een steelpan op het vuur en breng de room rustig aan de kook terwijl je er af en toe in roert. Ondertussen meng je de eidooiers met de suiker en het merg van de vanilleboon (vanilleboon halveren en dan met een mesje het zwarte merg eruit schrapen) tot een gladde massa. Giet hier een deel van de warme room bij terwijl je blijft mixen en giet het mengsel weer terug in de steelpan. Verwarm opnieuw op laag vuur terwijl je blijft roeren, de saus moet een beetje indikken, maar mag niet koken. Test of de vanillesaus goed en dik genoeg is door er een spatel in te steken en hier met een vinger een streep over te trekken: als de streep niet uitloopt is de saus klaar. Serveer de appelbollen met de warme vanillesaus!