Spanakopita Spanakopita, een typisch Griekse filodeeg hapje dit keer gemaakt als een plaatvariant! Door mijn zus die jaren in Griekenland heeft gewoond. Griekse Spanakopita maken Een recept voor Griekse spanakopita op Zoetrecepten! Hoe dat opeens? Lang geleden woonde er een meisje jaren in Athene. Ik (Carolien) dus. Heerlijk weer. Hartelijke mensen. Lekker eten. Ach, het is maar wat je belangrijk vindt. Nou dat komt een eind in de richting. De Griekse keuken heeft iets van de Zuid-Europese maar ook van de Midden-Oosterse keuken. Veel varianten van pita’s, bere zoete toetjes en heerlijke hartige bladerdeeghapjes en filodeeghapjes met feta en groenten. Spanakopita plaattaart Eén van de meest bekende Griekse hapjes is spanakopita. Dat is een soort spinazietaart die je heel eenvoudig maakt met filodeeg. Eigenlijk is het gesmoorde spinazie met wat kruiden en fetakaas tussen laagjes filodeeg, gerold in een flapje of loempiaatje van filodeeg. Ik heb de eerste, plaattaart-achtige, gemaakt, maar je kunt dus makkelijk variëren. Lekker? Laat het weten, ik heb meer ‘Grieks’ op de plank liggen. 😉 Zin in meer Griekse recepten? Misschien is de Griekse courgetteplaatkoek dan ook echt wat voor jou! recept Spanakopita Spanakopita, een typisch Griekse filodeeg hapje dit keer gemaakt als een plaatvariant! Door mijn zus die jaren in Griekenland heeft… Printen 30 minuten 6 Ingrediënten 1 kg spinazie 1 rode ui gesnipperd 2 teentjes knoflook gesnipperd 200 gram feta 6 plakken filodeeg 1 bosje munt 2 eieren Olijfolie Peper en zout Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een met bakpapier belegde bakplaat klaar. Ontdooi de vellen filodeeg. Leg ze als het kan uit elkaar, zodat ze in zijn geheel ontdooien. Dan breken ze minder snel. Fruit de ui en de knoflook met een eetlepel olie ongeveer 2 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak de spinazie totdat het geslonken is. Je hebt een grote pan nodig, maar er blijft maar weinig spinazie over! Laat de spinazie uitlekken boven een zeef en druk het overtollige vocht eruit met een lepel. Voeg de fijngesneden blaadjes munt, de verkruimelde feta en de eieren bij de spinazie en roer om. Leg een vel filodeeg op de bakplaat. Bestrijk met een kwastje met olijfolie. Doe datzelfde met nog 2 vellen, die je bovenop elkaar legt. Je hebt dan een stapeltje van drie vellen filodeeg. Verdeel het spinazie-fetamengsel over het filodeeg en dek af met de resterende ook apart ingevette vellen filodeeg. Bak de spanakopita af in 25 minuten op 200 graden. Serveer met bijvoorbeeld een groene salade.