White chocolate raspberry swirl cheesecake Is het een witte chocolade cheesecake, of een frambozen cheesecake? Ik weet het niet, maar de taart is simpelweg ongelofelijk lekker en leuk om te maken. Zet het recept in als de ultieme verjaardagstaart of serveer een puntje als toetje. Succes gegarandeerd. Witte chocolade cheesecake met frambozen Al jaren stond het op mijn to-bake lijstje: een remake maken van die goddelijke white chocolate raspberry swirl cheesecake die ik ooit bij Starbucks at. Man, wat is die lekker. Geen totale verrassing met het gouden trio, witte chocolade, roomkaas en frambozen. En de cheesecake is waanzinnig goed gelukt! Misschien zelfs nog beter dan de echte-echte. Mag ik dat zeggen? I just did. Aan jou om te beoordelen of je het er mee eens bent. 😉 Starbucks cheesecake Ik mag ze bij Starbucks wel even bedanken voor de inspiratie, want deze witte chocolade cheesecake met frambozen zou wel eens de lekkerste kunnen zijn die ik ooit gemaakt heb. En dat zegt wat, want ik heb heel wat zalige cheesecakes in mijn repertoire. Deze cheesecakes strijden om de eerste plek en ik vind het onmogelijk om te kiezen: Lemon curd cheesecake, Appelkruimelcheesecake met karamel. Deze frambozen cheesecake met witte chocolade Gelukkig is kiezen niet nodig, gewoon zorgen dat je vaak genoeg een reden hebt om cheesecake te bakken. Let wel, dit gaat enkel over gebakken cheesecake, want de categorie no-bake cheesecakes behoeft een eigen favorietenlijstje. 😉 Frambozen cheesecake De witte chocolade staat vooraan in de titel van deze taart, maar het kan gerust een frambozen cheesecake genoemd worden. Deze witte chocolade cheesecake heeft veel van z’n fantastische smaak te danken aan dit kleine rode vruchtje, de framboos. Frambozen maken deze cheesecake lekker fris en dat is een hele aangename tegenhanger van de witte chocolade in de cheesecake. Van de frambozen maak je een frambozensausje en deze gebruik je op verschillende manieren: Als vulling, tussen twee lagen cheesecakebeslag. Als topping, in een mooie swirl. Als decoratie, op een toef slagroom. Dit is optioneel, dus zorg wel dat je hier frambozensaus voor achterhoudt. White chocolate raspberry swirl cheesecake Het mag geen raspberry swirl cheesecake heten als er geen ‘swirl’ aanwezig is. Dus, net zoals bij het exemplaar dat ik bij de Starbucks proefde, heb ik ervoor gekozen om een gemarmerde swirl van frambozen op de bovenkant van de witte chocolade cheesecake aan te brengen. Dat ziet er misschien spannend uit, maar maak je geen zorgen. Het is zoals veel dingen, ontzettend simpel. All you need is a.. satéprikker! Dit leg ik uiteraard verder uit in het recept, maar op onderstaande foto zie je alvast hoe die swirl er vervolgens uit komt te zien. Cheesecake swirl maken Als je het trucje eenmaal door hebt, heb je wellicht direct inspiratie voor meer swirls bovenop een cheesecake. Er zijn zoveel creatieve manieren te bedenken. Ik vond een leuke video waarop vijf verschillende manieren om een swirl bovenop een cheesecake te maken te zien zijn. Die kun je in principe ook (bijna) allemaal toepassen op deze taart! Cheesecake koekjesbodem: tips Zin om te experimenteren met de koekjesbodem van de cheesecake? Dan heb ik een aantal tips voor je. Ik koos voor een cheesecake met een hoge rand, maar je kunt de met boter vermengde verkruimelde koekjes ook prima als rechte, platte bodem in de vorm drukken. In dit geval heb je 1/3e minder nodig van de koekjes en de boter. Dat komt neer op 200 gram (Digestive) biscuitjes en 85 gram boter. Liever een ander koekje gebruiken? Hou onderstaand overzicht er dan bij, dit kun je gemakkelijk toepassen in het recept voor een cheesecake met een opstaande rand: 300 gram speculooskoekjes – 125 gram boter 325 gram bastognekoeken – 120 gram boter 340 gram Oreo’s – 30 gram boter 300 gram chocolate chip koekjes – 100 gram boter 300 gram kruidnoten – 135 gram boter recept White chocolate raspberry swirl cheesecake Een remake op één van de lekkerste cheesecakes die ik ooit bij de Starbucks at, de white chocolate raspberry swirl cheesecake. Deze frambozen cheesecake is in één woord AMAZING! Printen 50 minuten 16 Ingrediënten 250 gram (diepvries) frambozen 300 gram (digestive/granen) biscuits 125 gram boter 250 gram witte chocolade 500 gram stevige roomkaas 250 gram sour cream 1tl vanille extract 3 eieren Topping Extra frambozen Slagroom Bereiding Frambozensausje maken Maal de frambozen fijn in de blender. Haal eventueel door een zeef om het pulp en de pitjes te scheiden, zodat je alleen een glad frambozensausje overhoudt (als je dit lekkerder vindt). Verwarm het frambozensausje een paar minuten op het vuur met een eetlepel suiker tot ze een beetje indikt en zet dan opzij. Bekleed een bakvorm met een doorsnede van 24 cm met bakpapier en vet de randen in. Cheesecakebodem maken Bodem. Maal de biscuits fijn met de blender of keukenmachine, of met de deegroller. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 125 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor tot het alle boter goed heeft opgenomen en druk dan in de bodem en tegen de zijkanten van de bakvorm met een lepel. Verwarm de oven voor op 140 graden. Witte chocolade cheesecake maken Smelt 250 gram witte chocolade au bain-marie; doe dit op een zo laag mogelijk vuur en blijf tussendoor roeren. Als de witte chocolade gesmolten is zet je haar even opzij. Ga meteen door met het roomkaasmengsel. Neem een beslagkom en mix hierin de roomkaas zacht en glad. Meng dan de sour cream en vanille extract er doorheen. Als dit goed gemengd is, giet je in een dun straaltje de grotendeels afgekoelde witte chocolade erdoor. Blijf mixen en wees voorzichtig met het toevoegen van de chocolade; je wilt niet dat je vulling gaat schiften. Zet de mixer weg en spatel één voor één de eieren er doorheen tot het een egaal mengsel is. Giet iets minder dan de helft van het roomkaasmengsel inde bakvorm. Pak het frambozensausje en verdeel 4/5e deel hiervan over de roomkaas in de bakvorm. Giet nu de rest van het roomkaasmengsel hierover en strijk glad. Tik de cheesecake twee keer fors op het aanrecht om de luchtbubbels te laten verdwijnen. Druppel met een theelepeltje de resterende frambozensaus over de bovenkant van de cheesecake en ga hier met een satéprikker doorheen om het gemarmerde effect te bereiken (zie de blogpost hierboven voor een foto van de swirl). Bak de cheesecake ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven. Als de cheesecake klaar is zijn de zijkanten stevig en is het midden nog drillerig. Zet de oven uit en zet op een kleine kier. Laat de cheesecake minstens een uur afkoelen zo. Als de cheesecake volledig afgekoeld is, zet je ‘m voor een nachtje (of 4 uur) in de koelkast om op te stijven. Voor het serveren klop je de slagroom stijf met wat suiker en serveer je elk puntje cheesecake met wat slagroom en een vers framboosje. Frambozen cheesecake baktips Als je de cheesecake zo mooi mogelijk wilt snijden, moet je je mes na elke keer dat je snijdt even schoonmaken met warm water. Een warm en schoon mes glijdt als een mes door boter door een cheesecake. Cheesecake bewaren De witte chocolade cheesecake met frambozen kan maximaal 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg ervoor dat je cheesecake volledig is afgekoeld voordat deze de koeling in gaat. Je kunt de cheesecake ook (luchtdicht verpakt) invriezen, maximaal 1 maand houdtbaar. Laat de cheesecake uit de vriezer in de koelkast ontdooien.
Is de roomkaas type Philadelphia, en de sour creme is dat zure room? Dit receptje zal ik zeker de komende weken eens uitproberen. Beantwoorden
Hi Greta, bij mij staat er letterlijk ‘sour cream’ op het pakje. Je kunt alle soorten roomkaas gebruiken. Beantwoorden
Ik heb de zijkanten van de vorm inderdaad ingevet, ik heb het meteen toegevoegd in het recept, dankje! Beantwoorden
komt hier net uit de oven 😊😊 Ziet er mooi uit! ik ben benieuwd.. kan vast niet zo lang wachten! 😂 Beantwoorden
Gisteren gemaakt en vandaag op! Iedereen heeft er van genoten.. ga het voortaan vaker maken 🙂 alleen een klein vraagje welke granen biscuits gebruik jij? Beantwoorden
Je had hem laatst ook zonder witte chocolade gemaakt, maar dat recept kan ik niet meer vinden. Klopt dat? 🙂 Beantwoorden
Nee ik heb nog niet eerder een raspberry swirl taart gemaakt. Wel deze cheesecake met hartjespatroon van een paar jaar terug: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/cheesecake-met-een-sausje-van-blauwe-bessen/ Beantwoorden
Hi Mariette, Ik heb je recept nu voor tweede keer geprobeerd en het valt super in de smaak. Zo leuk ook om te maken. Ik heb zelf wel bastogne als bodem gebruikt en was in een romantische bui dus ipv mooie swirl heb ik een hartje gemaakt met het frambozensapje. Bedankt voor het superrecept! Ga ik zeker vaker maken. Beantwoorden
Een cheesecake vol liefde! Heerlijke combi ook met bastogne koeken. Thanks voor je leuke bericht! Beantwoorden
Ha Mariëtte, zou je deze taart ook met donkere chocolade kunnen maken ipv witte chocolade? En zou je dan puur of melk aanraden? Beantwoorden
Dat kan zeker! De witte chocolade is ook de zoetstof in deze cheesecake. Als je pure chocolade gebruikt, zou ik nog wel wat extra suiker toevoegen. Beantwoorden
Is deze cheesecake zoet genoeg door enkel de witte chocolade? Klopt het dat er geen extra suiker meer toegevoegd moet worden? Beantwoorden
Benieuwd. Staat nu in de oven maar ik vrees dat het frambozensausje niet genoeg was ingedikt.. kwam boven de bovenste laag Cheesecake uit, is dat heel erg? Ik denk dat ie dan niet stevig genoeg is aan de zijkanten, klopt dat? Beantwoorden
Heb deze Cheesecake vanmiddag gemaakt… omdat ik niet tot morgen kon wachten ook al stiekem een puntje geproefd. En ja hoor, dit is zeker voor herhaling vatbaar superlekker is die Beantwoorden
Dit was niet normaal lekker :)!!!! Echt niet te doen haha! Dankjewel!!! Groetjes, Isolde Olde Kalter Beantwoorden
Hi! Ga hem snel uitproberen! 🙂 Is er trouwens ook nog iets te doen wanneer het roomkaas/chocolademengsel gaat schiften? Beantwoorden
Super! Oei, dat is een lastige. Met botercrème smelt ik het terug, maar dat heb ik hiermee nog nooit getest. Zie hier wat ik bedoel: http://www.zoetrecepten.nl/blog/bakhulp-botercreme-is-geschift/ Beantwoorden
Hmmm deze ziet er heerlijk uit! Ik wil voor de paasbrunch graag kleine ceesecakejes maken. Kan dat ook met dit recept? Hoe lang en op welke temperatuur zou je ze dan in de oven doen? Beantwoorden
Zeker weten! In een muffinbakvormpjes en dan weer in papieren vormpjes zou ik dat doen. Temperatuur hetzelfde houden, alleen wat korter bakken. Een klein half uurtje is voldoende denk ik. Beantwoorden
Hoii, Ik wil de taart gaan maken maar ik heb geen vanille extract. Heb je een alternatief of kan ik het weglaten? Beantwoorden
Dit is die van mij geworden: https://www.instagram.com/?hl=nl Verrukkelijk is die!! Bedankt voor dit heerlijke recept. Liefs, Romee Beantwoorden
https://www.instagram.com/p/BWNHl74BZIuGczB9SCnA7h25Lui4VpV71kbsDI0/?taken-by=romeegroothuis Oohps, dit is de goede link! haha Beantwoorden
Aaaah ik kan het helaas niet zien omdat je account privé is! Maar heel blij dat je hebt genoten <3 Liefs, Mariette Beantwoorden
Hi Mariette, ik heb de helft van de ingrediënten gebruikt en dus ook een kleinere vorm. Maak namelijk ook een ‘halve’ no-bake lemoncurd ☺ Moet ik dan ook de baktijd aanpassen? Beantwoorden
Aaaah dat klinkt goed! Kon je niet kiezen? 😉 Zeker even de baktijd aanpassen, zo’n 15-20 minuutjes korter is voldoende denk ik. Enjoy! Beantwoorden
Hi Ilse, ik heb zelf een elektrische oven en zet ‘m op de hete luchtstand als je dat bedoelt. X Mariette Beantwoorden
Hoi Mariëtte, Thanks voor je snelle reactie. Ik ga dit weekend je recept proberen. Spannend Gr bella Beantwoorden
Ik heb deze voor de verjaardag van mijn dochter gemaakt, super lekker!! Omdat mijn dochter coeliakie heeft heb ik de bodem met de glutenvrije haverkoekjes van Verkade gemaakt. Beantwoorden
Wat fijn dat je er zo makkelijk een glutenvrij taartje van hebt kunnen maken! Thanks voor je berichtje! Beantwoorden
Hoi Mariette, Helaas heb ik geen metalen bakblik kunnen vinden, wel een silicone. Nou vroeg ik mij af of ik deze ook kan gebruiken.. Ik heb wel evt een bakblik met een diameter van 22 of 26. Waar zou jij voor kiezen? Beantwoorden
Het kan wel, maar ik weet niet of je de cheesecake er dan ‘heel’ uit krijgt.. Ik zou eerder voor een iets lagere cheesecake gaan en dus de 26 cm vorm. Succes! Beantwoorden
Ik heb hem net gemaakt, hij staat nu in de oven. Ben erg benieuwd! Mijn roomkaasmengsel was alleen veel vloeibaarder dan dat van jou. Weet je hoe dit komt? Ik heb alles goed luchtig geklopt en het mengsel was niet geschift. Waarschijnlijk wordt het nu een pudding of denk je dat hij nog goed opstijft? Beantwoorden
Heb je het mengsel ook nog gemixt toen de eieren erbij zaten? Die moeten er namelijk rustig doorheen gespateld worden. Ik denk dat de cheesecake prima opstijft in de koelkast, alleen heb je grotere kans op scheuren. Ik ben benieuwd hoe het resultaat was! Beantwoorden
Ik heb de eieren er door gespateld en niet gemixt, het mengel was van te voren al vrij vloeibaar. Ik had wel de sour creme vervangen door creme freche, omdat ik bang was dat het zou schiften. De cheesecake kwam prima uit de oven, er zaten helemaal geen scheuren in. Alleen ik denk dat een uur te lang was voor onze oven. Hij is best stevig van structuur en de framboos is helemaal naar de bodem gezakt. De smaken zijn ook vervaagd. Dus ik denk dat ik hem nog een keer ga bakken, dan hoop ik op beter resultaat! Beantwoorden
Hmmm wat jammer zeg! Hopelijk lukt het de tweede keer beter, ik hoor het graag van je 🙂 Succes!! Beantwoorden
Is het zo dat je een cheesecake altijd moet laten afkoelen in de oven? Ik ga deze taart van het weekrnd maken ben zo benieuwd Beantwoorden
Het hoeft niet per se, maar zo voorkom je een extreem warmteverschil waardoor (onder andere..) een scheur in de cheesecake kan komen 🙂 Beantwoorden
Deze ga ik maken voor het offerfeest. Wat een super leuke cheesecake! Ik heb er al een aantal van je gemaakt dus deze zal vast ook een succes zijn. Vraagje, welke hoeveelheden zou je aanhouden voor een springvorm van 26cm? Of kan ik gewoon iets meer dan de hoeveelheden in je recept aanhouden? Liefs. Beantwoorden
Oh wat goed! Lijkt me ook geweldig met blauwe bessen <3 Welke versie vond je het lekkerst? Beantwoorden
Dag Mariette, Ik heb jouw cheesecake vandaag voor een tweede keer gemaakt. Ik las dat er nog iemand was die zei dat het mengsel heel vloeibaar was en daardoor de frambozen saus naar de bodem zakt in plaats dat het erop blijft liggen. Ook ik spatel de eieren er op het einde doorheen. Wat kan dan de reden hiervan zijn. Trouwens de meeste witte chocolade stijft heel snel weer op als je ze uit het heetwaterbad neemt. Ik heb al drie verschillende geprobeerd. Voor de rest is de cheescake, na een paar dagen frigo zodat ze steviger wordt, heel lekker. Grts, Raf Beantwoorden
Wat vervelend, dit hoor ik niet vaak! Wellicht kan het aan de soort roomkaas liggen, hoewel het door het toevoegen van de witte chocolade vaak al spontaan steviger wordt. Je zou het anders ook opnieuw op kunnen laten stijven in de koeling en dan pas de frambozensaus erover kunnen doen, maar het zou niet nodig moeten zijn. En in principe zou het goed te doen moeten zijn om de witte chocolade te smelten en deze enigszins af te laten koelen voordat het opstijft. Dit heb ik al talloze keren gedaan over de jaren heen; ik gebruik vaak huismerk witte chocolade. Voor mij een raadsel waarom deze zo ontzettend snel weer opstijft bij jou, misschien een hele koude keuken? 😉 Beantwoorden
Het is een gek recept en een gekke cheesecake, want hij heeft een rand en hoeft niet in de koelkast. Ik zou bijna zeggen dat het een gare cake is. Wel mooie cake. Beantwoorden
Hi Petra, de cheesecake smaakt toch wel heel anders dan een cake hoor 🙂 en hij moet zeker wel in de koelkast, zie het recept. Beantwoorden
yes! ik heb een nieuwe hit te pakken. de cheesecake valt super in smaak hier. bedankt voor het recept Beantwoorden