Gezond cookie dough Een recept voor gezond cookie dough zonder meel, boter of geraffineerde suiker. Zou het mogelijk zijn? Oh jazeker! En dit suikervrije en glutenvrije cookie dough is ook nog eens erg lekker! Gezond cookie dough maken Twee weken geleden was er complete cookie dough madness op social media gaande door de aankondiging van een heuse cookie dough bar in Rotterdam (opening in mei 2017 verwacht). Ik deed hier zelf ook knetterhard aan mee door dit nieuws te verspreiden en de bezoekjes aan deze bar met vriendinnen al in te plannen. Maar zou je ook een meer gezonde cookie dough kunnen maken? Een glutenvrij cookie dough zonder bloem, zonder geraffineerde suikers en zonder boter, maar die je wel lekker ongebakken kunt eten. YES YOU CAN! In onderstaand artikel leg ik je er wat meer over uit hoe ik tot dit recept ben gekomen. Suikervrij cookie dough (zonder geraffineerde suiker) Ik ging in mijn testkeuken de strijd aan met een basis van kikkererwten, dadels en vanillemerg. Dat resulteerde in een soort zoete hummus, niet mijn ding en dus moest ik een nieuw smaakexperiment bedenken. Toevallig had ik net een vanille cashewpasta gemaakt voor mijn boek PUUR ZOET en voegde dit in delen toe tot de zoete hummus zich transformeerde tot een mengsel met de perfecte cookie dough-structuur. De toevoeging van de stukjes pure chocolade maakt het af. Het smaakt natuurlijk niet één op één zoals ‘echt’ cookie dough, maar het resultaat is top en zeer bevredigend. Het allergrootste cookie dough-monster in mijn omgeving (you know who you are) heeft het recept haar zegen gegeven. Goedgekeurd! Gezond cookie dough invriezen Ik heb mijn gezonde koekjesdeeg direct luchtdicht verpakt ingevroren en elke keer als ik cravings heb, snijd ik een klein stukje af. Het idee van bevroren cookie dough blijft in mijn optiek de ultieme smaaksensatie. Of ben ik de enige die stiekem de stukjes cookie dough uit het ijs van B&J’s peutert? Bijkomend voordeel van het invriezen is dat je het gezonde cookie dough hierdoor een stuk langer kunt bewaren, wel drie maanden. Maar zo langt overleeft het niet hoor. recept Gezond cookie dough Een recept voor gezond cookie dough zonder suiker, boter of bloem. Onwijs lekker en ook nog eens helemaal glutenvrij en vegan. Printen 10 minuten 10 Ingrediënten 100 gram kikkererwten 200 gram rauwe cashews 1 vanilleboon 100 gram ontpitte verse dadels 100 gram pure (vegan) choc Bereiding Gezond cookie dough maken Maal de rauwe cashews tot een fijne pasta in je keukenmachine/staafmixer. Deze moet best krachtig zijn om dit aan te kunnen. Voeg eventueel een klein scheutje natuurlijke olie toe als je keukenmachine het zwaar heeft. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep ze droog. Week de dadels vijf minuten in kokend heet water, giet ze hierna af en pureer ze fijn samen met de kikkererwten. Schraap het merg uit de vanilleboon en mix dit samen met de kikkererwten, dadels en cashewpasta door elkaar in de keukenmachine tot er een mooie cookie dough-achtige massa ontstaat. Hak de chocolade in kleine stukjes (of gebruik chocolate drops) en schep ze door je cookie dough mengsel heen. DONE! BAKTIP: de blender of foodprocessor die je gebruikt voor dit recept is van belang. Niet elke blender heeft de kracht om noten tot een mooie pasta te malen. Zelf gebruik ik deze Magimix en dan meestal met dit kleine opzetstuk. TIP: Ben jij een echte zoetekauw? Voeg dan eventueel een paar theelepels honing of ahornsiroop toe.