Ga naar de inhoud
Klassieke boterkoek recept
High tea 15 maart 2013

Klassieke boterkoek recept

Klassieke boterkoek recept

Een echt Nederlands zoetje, de klassieke boterkoek! Ik ben een tijd op zoek geweest naar het allerbeste recept ervoor, maar dit is ‘m dan.

Het was even uitproberen, maar dit is voor mij dan het beste klassieke boterkoekrecept. Met dank aan de moeder van een vriendin van mij, Anita van Katwijk. Al jaren was ik tevreden met mijn boterkoekrecept, maar toen ik die van haar moeder proefde ging ik toch overstag: dit was de beste! Gelukkig was Anita zo lief het recept met mij (en dus met jullie) te delen. Het recept is snel gemaakt en vooral, veel lekkerder dan uit een pakje.

Klassieke boterkoek

Klassieke boterkoek

Klassieke boterkoek recept

recept
Klassieke boterkoek recept

Een echt Nederlands zoetje, de klassieke boterkoek! Ik ben een tijd op zoek geweest naar het allerbeste recept ervoor, maar…

15 minuten + 20 minuten baktijd (+ koelen en opstijven)
10

Ingrediënten

Boterkoekdeeg

  • 250 gram roomboter*
  • 200 kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1 zakje vanillesuiker of 0,5 tl vanille extract
  • Mespunt zout

Extra:

  • 1 el melk / losgeklopt ei

*kwaliteit van de roomboter máákt verschil in dit recept

Bereiding

Boterkoek maken

  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en kneed alles door elkaar (m.u.v. melk/ei voor het afsmeren).
  2. Maak een deegbal en laat het een uur in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakvorm van 15 x 20 cm met bakpapier.
  4. Druk het deeg erin (zeker 1 cm dik) en maak het glad met een lepel. Smeer de koek af met de eetlepel melk (of ei) en trek eventueel met een mes een klassiek ruitjespatroon.

Boterkoek bakken

  1. Bak in 20 minuten gaar, iets onder het midden van de oven. De boterkoek zal wiebelig uit de oven komen en lijkt niet gaar: dit hoort zo! Na een aantal uur buiten de oven (liefst een nacht in een koele ruimte) is de boterkoek perfect opgesteven en klaar om opgegeten te worden.

Boterkoek bewaren

  • Boterkoek is de volgende dag nog lekkerder dan wanneer je het net gebakken hebt. De boterkoek heeft dan de kans gekregen om lekker op te stijven, net zoals bij brownies en blondies het geval is.
  • Buiten de koelkast is boterkoek 3 houdbaar, goed luchtdicht verpakt. In de koelkast worden de stukjes boterkoek steviger, maar op deze manier zijn ze wel zeker een week te bewaren (ook goed luchtdicht verpakken, anders drogen ze uit!). In de vriezer tot drie maanden houdbaar.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Klassieke boterkoek recept" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 4

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

12 berichten over “Klassieke boterkoek recept

  1. Ik heb afgelopen weekend met behulp van dit recept een heerlijke boterkoek gemaakt. Echt top!

    Ik heb zelf, op advies van een collega, 2 theelepels rozemarijn en 2 theelepels zeezout toegevoegd. Echt een aanrader!

    Heerlijk in de zomermaanden en gek genoeg heerlijk bij een borrel (lees rosé, witte wijn, Jillz, Appel Bandit etc.).

  2. Probeer ook eens bakgember heel fijn gesnipperd door het deeg en in plaats van met melk of ei met gembersiroop afsmeren. Echt lekker! De laatste tijd doe ik ook Vaak geraspte verse gember erdoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *