Cranberry curd Daaaag Sinterklaasje. HALLO KERST! Mijn Kerstboom stond eind november al, dus ik heb er zin in. Zeker nadat ik deze heerlijke cranberry curd met citroen proefde. Denk je aan scones, dan denk je aan lemon curd. Een typisch Engels recept dat je bijna altijd bij high tea’s terugvindt. Niet alleen van citroenen, maar van nog veel meer soorten fruit kun je curd maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van cranberry’s? Die zijn lekker fris en zuur, dat smaak goed in een zoete curd. Daarnaast geven de cranberry’s ook een prachtige rode kleur af, wat weer perfect past bij de kerstdagen die steeds dichterbij komen. Cranberry curd maken Een curd wordt gemaakt met een basis van eieren, boter, suiker en fruit – cranberry’s in dit geval. Door het au bain-marie verwarmen van deze ingrediënten zal de curd geleidelijk indikken, zonder dat je letterlijk stukjes ei terugvindt in de curd. Als de cranberry curd afkoelt en in de koelkast wordt gezet, zal deze nog verder opstijven tot een soort dikke vla. Voor een echt stevige curd (bijvoorbeeld om met behulp van een spuitzak op te spuiten) kun je het beste gelatine toevoegen. Je kunt deze cranberry curd zowel met verse cranberry’s, als met diepvries cranberry’s maken. Bij het gebruik van diepvriesfruit raad ik altijd aan om het fruit eerst te laten ontdooien, het vocht weg te gooien en de cranberry’s droog te deppen. Anders loop je het risico dat er teveel vocht in je curd terecht komt. Recepten met cranberry curd In principe kun je de cranberry curd in alle recepten gebruiken waar lemon curd voor nodig is. Het idee is hetzelfde, alleen de smaak is net even anders. Echter heb ik uiteráárd ook aantal heerlijke recepten met dit goddelijke goedje voor jullie gemaakt ter inspiratie: Cranberry meringue cheesecake Mini cranberry meringue tartelettes Cranberry curd tijdens zwangerschap Zolang je lemon curd is verhit boven de 75 graden is het veilig om lemon curd te eten als je zwanger bent, – bij mij was dit het geval tijdens de bereiding. Tijdens de au bain-marie bereiding kan maximaal het kookpunt van water worden bereikt, maar bij een temperatuur van 75 graden worden bacteriën gedood. Controleer dit dus voor de zekerheid als je lemon curd maakt voor zwangeren of kwetsbaren – ik gebruik daarvoor deze suikerthermometer. Nog beter: koop gepasteuriseerde eieren om de lemon curd mee te maken, dan zit je sowieso goed. recept Cranberry curd Het enige dat met kerst nog lekkerder smaakt dan lemon curd, is deze cranberry curd. Een heerlijk fris recept, met een prachtige rode kleur. Printen 40 minuten 1 Ingrediënten 200 gram verse cranberrys 1 citroen 100 ml water 200 gram suiker 1 ei + 2 dooiers 125 gram boter, in kleine blokjes Bereiding Cranberry curd maken Doe de cranberry’s samen met het sap en rasp van de citroen en het water in een pannetje. Kook 10 – 15 minuten terwijl je blijft roeren, tot alle cranberry’s zijn opengesprongen en zacht zijn gekookt. Pureer het fijn en haal door een zeef. Meng de gezeefde cranberry puree met de suiker en vervolgens ook met het ei en de eidooiers in een vuurvaste kom. Verwarm deze kom au bain-marie en voeg dan ook de helft van de boter toe. Laat het mengsel 15 minuten inkoken terwijl je zeer regelmatig blijft roeren. Haal de cranberry lemon curd van het vuur en meng de overgebleven koude blokjes boter erdoor. Laat volledig afkoelen en bewaar daarna goed afgesloten in de koelkast. Cranberry curd bewaren In de koelkast kun je de cranberry curd maximaal twee weken bewaren. Als je het vacuüm trekt in uitgekookte potten (zoals deze) op een donkere plek wel tot een jaar!