Suikervrije angel food cake (wolkjescake) Laatst deelde ik een lemon angel food cake met jullie. Daar werden jullie compleet wild van, dus leek het me tof om een versie te maken met (bijna) geen suiker. Ik experimenteerde met zoetstof en dat lukte perfect met deze variant als resultaat die nog geen 100 calorieën per plak telt. In het Nederlands kennen we dit klassieke Amerikaanse recept ook wel als een ‘wolkjescake‘. Een heerlijk luchtige cake zonder boter, maar met nogal een lading suiker. Door de suiker te vervangen door zoetstof haal je in één klap meer dan 600 calorieën uit de cake en dat komt neer op 35% minder calorieën in vergelijking met de andere cake, los van de topping. Voor de topping van deze cake heb ik geen slagroom, maar yoghurt gebruikt. Hier heb ik zelf nog wel een beetje lemon curd doorheen gemengd, maar dit kun je voor een 100% suikervrije cake ook vervangen door een theelepel zoetstof en wat extra citroenrasp. Dit smaakt in combinatie met de aardbeien echt su-hu-perlekker en kan zelfs prima als (feest)ontbijt. Als je 12 plakken van deze cake snijdt, is het (inclusief de topping) nog geen 100 calorieën per plak. In eerste instantie had ik er mijn twijfels bij of het ging lukken zonder suiker. De basis van een angel food cake begint namelijk met het maken van meringue en voor het maken van een stevige meringue is suiker essentieel. Om het volume van de meringue niet kwijt te raken, heb ik daarom een extra eiwit toegevoegd. Ook wil ik je als tip meegegeven om extra lief voor je beslag te zijn als je het bloemmengsel er (heel rustig) doorheen gaat spatelen, dan blijft de lucht in het beslag. Met dit spetterende cakeje als resultaat: Ik gebruik het liefst een zoetstof op basis van stevia uit de biologische winkel of supermarkt. Check altijd goed de verpakking voor de sterkte van het zoetmiddel. In dit recept zou eigenlijk 175 gram suiker gaan, maar omdat de zoetstof die ik gebruikte een 10 keer sterkere zoetkracht heeft, heb ik maar 17,5 gram gebruikt. Je kunt hier eens kijken welke soorten zoetstoffen er allemaal zijn en welke sterkte ze hebben. Dit is een gesponsord recept. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel artikelen waar ik volledig achter sta. recept Suikervrije angel food cake (wolkjescake) Laatst deelde ik een lemon angel food cake met jullie. Daar werden jullie compleet wild van, dus leek het me tof om… Printen 30 minuten + baktijd 12 Ingrediënten 8 eiwitten 17,5 gram Stevia met een zoetkracht x10 (of andere zoetstof ter vervanging van 175 gram suiker) 1 citroen 1 tl vanillepoeder of 2 tl vanille extract 100 gram bloem 25 gram maizena TOPPING 250 ml Griekse yoghurt 2 el lemon curd Verse aardbeien Bereiding VOORBEREIDING. Zorg ervoor dat je beslagkom, je mixer en je spatel vetvrij is. Gebruik het liefst een glazen of aluminium beslagkom en maak je materialen schoon met wat citroensap. Beleg je cakevorm (30 cm) alvast ruim met aluminiumfolie, zodat het over de randen heen komt. Rasp het gele deel van de schil van de citroen en zet even opzij. Doe de eiwitten, een snufje zout en een drupje citroensap in de beslagkom en mix op middelhoge stand. Wanneer het eiwit stijver begint te worden voeg je de helft van de maizena en de zoetstof in een stroompje toe. Voeg daarna ook de citroenrasp toe. Blijf mixen tot je stijve pieken kunt maken. De meringue zal niet zo stevig worden als bij het gebruik van suiker. Verwarm de oven voor op 165 graden. Meng in een kommetje het vanillepoeder, de bloem, de resterende maizena en een snufje zout door elkaar. Spatel het bloemmengsel rustig door het stijfgeklopte eiwit, doe dit in vormen van achtjes om de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden. Stort het beslag vervolgens in de cakevorm en bak in ongeveer 40 minuten goudbruin. Zet vier potjes op het aanrecht en plaats de hoeken van de cakevorm (op de kop) hierop om af te laten koelen. De cake zal dan vanzelf loslaten van de bakvorm en anders kun je een handje helpen door de zijkanten los te maken met een mesje. Als de cake is afgekoeld kun je het folie eraf peuteren en de topping maken. TOPPING. Meng de yoghurt met lemon curd en smeer dit over je angel food cake. Top af met verse aardbeien.