Kaneelcake met gesuikerde cranberry's Een prachtig gelaagde kaneelcake met kardemom en gesuikerde cranberry’s. Past qua smaken heel goed op je Sinterklaastafel, maar misschien nog wel beter met kerst. Op de valreep een nieuw recept uit het boek Strooigoed! Vorige week deelde ik het recept voor de bokkenpootjes met speculaascrème uit dit boek al met jullie, inclusief een kleine boek review voor wie daar benieuwd naar is. Deze week mag ik als extraatje deze super winterse kaneelcake met jullie delen! Ik heb het recept een tikje aangepast naar mijn smaak. Kaneelcake met kardemom De cake is opgebouwd uit twee lagen kaneelcake met cranberry’s en een flinke snuf kardemom door het beslag. Ik vind dat altijd ongelofelijk lekker en verfijnd smaken, kardemom in cake. Laat je er dus niet door afschrikken als je er niet bekend mee bent, het is zacht en subtiel, maar vooral echt een toevoeging aan dit recept voor kaneelcake. Tussen de lagen cake smeer je een fijne kaneelbotercrème en de taart wordt afgetopt met een mooi glazuur en een laag gesuikerde cranberry’s. Krijg je het spontaan benauwd als ik het over gesuikerde cranberry’s heb? Don’t be! Dit is zo makkelijk om te maken en het geeft je taart een waanzinnig winterse afwerking. All worth it. In dit recept leg ik je helemaal uit hoe je het moet doen. Dit recept is mede mogelijk gemaakt door Strooigoed en Uitgeverij Good Cook. recept Kaneelcake met gesuikerde cranberry's Een prachtig gelaagde kaneelcake met kardemom en gesuikerde cranberry's. Een mooie Sinterklaastaart of kerstcake! Printen 60 minuten + baktijd 10 Ingrediënten Kaneelcake 100 gram boter, op kamertemperatuur+ extra om de vormen in te vetten 250 gram suiker 1 tl vanille extract 1 ei 250 ml slagroom 300 gram bloem + wat extra voorbestuiven van het werkblad 2 tl bakpoeder 1 el kaneel 2 tl kardemompoeder 120 gram cranberries Kaneel botercrème 200 gram boter, op kamertemperatuur 3 el kaneelpoeder 60 gram poedersuiker 3-4 el melk Glazuur en decoratie 100 gram mascarpone 75 gram poedersuiker 2-3 el melk Verse rozemarijn (ter garnering) Gesuikerde cranberry’s (ter garnering) Bereiding Kaneelcake maken Maak de gesuikerde cranberries volgens dit recept. Zet ze tot gebruik in de vriezer. Verwarm de oven voor tot 180C. Vet twee springvormen van 18-20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Klop de boter met de kristalsuiker romig in een keukenmachine ofmet een handmixer. Voeg het vanille extract en het ei toe en vervolgens de helft van de slagroom. Meng ondertussenin een kom de bloem met het bakpoeder, het zout, kaneel en kardemompoeder. Voeg ditafwisselend met de resterende slagroom bij het botermengsel. Meng totdat je een homogeen beslaghebt. Wentel de cranberries in een beetje bloem voordat je ze door het cakebeslag roert. Zo zakken ze niet naar de bodem tijdens het bakken. Verdeel het cakemengsel over de twee springvormen en bak ze in 25 tot 30 minutengaar. Laat de cakes helemaal afkoelen. Kaneelbotercrème en taart opbouwen Maak ondertussen de botercrème. Doe de boter met de kaneelpoeder, poedersuiker en melk in een keukenmachine en draai het tot een romige crème. Besmeer een van de cakeplakken met de botercrème en dek af met de andere cake. Meng voor het glazuur de mascarpone met de melk en poedersuiker. Giet het glazuur over de bovenkant van de cake. Smeer het uit zodat het er aan de zijkant een beetje langs druipt. Werk de cake af met takjes rozemarijn en de gesuikerde cranberry’s en bestuif met poedersuiker. Kleed de cake eventueel verder aan met leuke kerstdecoratie.