Vegan meringue taartjes Vegan meringue taartjes, perfect voor Pasen! De vegan meringues zijn gemaakt met aquafaba (kikkererwtenvocht), dus helemaal eivrij en vegan. Hoe awesome? Vegan meringue taartjes Een jaar geleden probeerde ik het al: vegan meringues maken. Maar ik fotografeerde het niet en deelde het niet op de blog. Voor een nieuw Paasrecept voor Hero Jam leek het me supertof om er een vegan traktatie van te maken. Zo eentje waarvan niemand proeft dat het vegan is, want er wordt niet bezuinigd op suiker. Vegan meringues maak je namelijk nét zoals gewone meringue met een hele hoop suiker. Zoetstof of ahornsiroop zullen niet werken. Alleen maak je deze vegan schuimpjes zonder eiwit, maar mét het vocht uit je potje kikkererwten. Aquafaba noemen ze dat. Dit klop je op zoals je normaal met eiwit zou doen (alleen mix je nog wat langer) en uiteindelijk krijg je net zo’n prachtig schuim dat je op de kop boven je hoofd kunt houden om te testen of het stijf genoeg is. Ik vind het nog steeds mind blowing dat je vegan meringue schuimpjes kunt maken met het sap uit een potje kikkererwten. Magie. MERINGUE TAARTJES MET ROOD FRUIT Voordat ik de meringues afbakte, swirlde ik er nog wat Hero Jam Minder Zoet doorheen. De ‘gewone’ jam volstaat ook, alleen heb ik altijd de Minder Zoet in huis. De jammetjes van Hero zijn namelijk ook allemaal vegan! De swirl op de meringue wordt het mooist van kleur met de frambozenjam of een donkerdere smaak. Vervolgens bakte ik ze op een hele lage temperatuur af. Dat is belangrijk, anders kleuren de jam en de meringues bruin. Op het laatste moment besloot ik niet alleen swirled meringues te maken, maar ze af te toppen met aardbeien-kokosslagroom. Ik mixte wat aardbeienjam door de kokosslagroom en combineerde dat als topping met vers fruit, zoals frambozen of aardbeien. Gegarandeerd de lekkerste vegan meringue taartjes! Thomas at meteen vier stuks op één avond. Gelukkig is dit recept meteen genoeg voor een huis vol mensen. TIPS VOOR DE beste VEGAN MERINGUES Ik schreef al eerder dat vegan meringues bijna net zo gemaakt worden als gewone meringues. Maar een paar dingen verschillen alsnog. Lees ze daarom allemaal even door voor je begint en dan kan er niks misgaan: Vet is funest voor je meringue. Maak je beslagkom, mixer en spatel vetvrij met citroensap. Tijdens het kloppen voeg je de suiker geleidelijk toe, zodat je het schuim de tijd geeft om de suiker volledig op te nemen. Voel tussendoor maar eens met je vingertoppen of je de suikerkorrels nog voelt! Oven. Zorg dat de temperatuur precies goed is en zeker niet te hoog, want dan zullen de meringues bruin kleuren. En open de oven nooit tijdens het bakken. Ook vocht is funest voor je meringues. Ga dus niet tegelijkertijd je groentes stomen of pasta koken, het kookvocht zal je meringues verpesten. Het schuim van vegan meringues moet extra lang geklopt worden, dus wees geduldig. Het komt goed. Het citroensap is essentieel om de vegan meringues te stabiliseren, let erop dat je het echt op het juiste moment toevoegt. Dit artikel is gesponsord door Hero. Ik schrijf alleen over producten waar ik volledig achtersta. Lees hier meer over in mijn disclaimer. recept Vegan meringue taartjes Vegan meringue taartjes, perfect voor Pasen! De meringues zijn gemaakt met aquafaba (kikkererwtenvocht), dus helemaal eivrij en vegan. Hoe awesome? Printen 30 minuten + baktijd 15 Ingrediënten 100 ml aquafaba 50 gram kristalsuiker 50 gram poedersuiker 2 tl citroensap Kokosslagroom 2x Hero Minder Zoet Aardbeien (frambozen of bosbessen kan ook!) 500 gram rood fruit Bereiding Wat je nodig hebt voor de meringues: Gebruik het liefst een glazen of aluminium beslagkom en zorg ervoor dat je materialen vetvrij zijn. Doe het afgegoten kikkererwtensap in de kom en laat 5 minuten mixen op een hoge stand, tot het mooi schuimig is. Voeg dan het citroensap toe en laat nog 5 minuten door mixen. Verwarm ondertussen de oven voor op 80 graden. Voeg in theelepels eerst de kristalsuiker en vervolgens de poedersuiker al mixend toe aan het schuim. Na nog 5 minuten mixen zal je een mooi, stevig schuim hebben. Test maar eens of je de beslagkom op z’n kop boven je hoofd kunt houden. Zet een bakplaat klaar met bakpapier en vul een spuitzak met het schuim. Spuit mooie platte meringues met een diameter van ongeveer 8 cm op de bakplaat. Dit wordt de grootte van je taartjes. Doe de jam in een kommetje en maal fijn met de staafmixer.* Doe hier minder dan een halve theelepel van op elke meringue en swirl er met een saté-prikker doorheen. Hieronder op de foto zie je mijn test batch met aardbeienjam, daar waren ze nog iets kleiner n ik ontdekte later dat ze mooier werden met frambozenjam of bosbessenjam. Bak de meringues in minstens 1,5 uur af en laat de ovendeur nog een half uur dicht als de baktijd voorbij is. Maak de kokosslagroom volgens dit recept, twee keer de hoeveelheid. Vervang de ahornsiroop door minstens 4 eetlepels jam (proef of je het voldoende op smaak vindt) en mix deze er op het laatste moment pas doorheen. Doordat je jam gebruikt hoef je geen suiker meer door de slagroom te mixen om het op smaak te maken! Als de afgebakken meringues afgekoeld zijn is het tijd om er taartjes van te maken! Beleg met een goeie klodder aardbeien-kokosslagroom, verse frambozen of aardbeien en drip er nog wat jam als finishing touch overheen. BEWAREN: Je kunt de onderdelen enkel los van elkaar bewaren. De meringues in een vochtvrije afgesloten doos of trommel en de aardbeien-kokosslagroom en het rode fruit in de koelkast.