Crunchy tofu in sticky ketjapsaus Crunchy tofu in sticky ketjapsaus. Dat klinkt bijna te goed om waar te zijn, he? Maar deze tofu maakt z’n naam waar en durf ik met een gerust hart aan de grootste vleesliefhebbers voor te schuiven. De meeste mensen hebben bij tofu een sponzige associatie. Een smakeloos, waterig stukje vleesvervanger dat enkel twee voordelen kent, namelijk: vleesvervangend en eiwitrijk. Deze crunchy tofu in sticky ketjapsaus bewijst dat tofu een waardige vleesvervanger is en misschien zelfs verkozen zal worden boven een geliefd vleesgerecht binnen jouw rijsttafel. Wij eten het heel graag met bloemkoolrijst. Dat compenseert weer dat we deze portie die voor vier personen bedoeld is, met z’n tweeën verorberen -want zó lekker. Ohja en laat ik de homemade urap, een Indisch groentegerecht met kokos, vooral ook niet vergeten. Maar hoe krijg je tofu nou crunchy? Door overtollig vocht uit de tofu te knijpen, deze in stukjes gesneden door de maizena te halen en te bakken in een laagje kokosolie. Resultaat: MEGA knapperige tofu. Dat doet nog niks met de smaak trouwens, dus proeven mag, maar enkel om de structuur te ervaren. Daarna ga je aan de slag met de overheerlijke en stroperige ketjapsaus (met gember, ui en als je durft: chilipeper), waar je de tofu op het laatste moment ook nog even in mee bakt/kookt. Het MEGA knapperige effect gaat er daardoor vanaf, maar alsnog is het eindresultaat subliem. Zowel qua smaak, als structuur. Ik spotte het recept trouwens in een kooktijdschrift. Geen idee meer welk tijdschrift, want ik scheurde de bladzijde eruit. Het zou een recept van een Nederlandse chef zijn. Maar toen Thomas het kwijt was, Googlede hij het recept en vond een identieke van Ottolenghi. Hmm. Inmiddels heeft Thomas er zijn eigen versie van gemaakt, gezien hij het de hele zomer al elke week voor me maakt. Lucky girl. Ben je klaar voor een bordje verslavend lekkere crunchy tofu in sticky ketjapsaus?! recept Crunchy tofu in sticky ketjapsaus Crunchy tofu in sticky ketjapsaus. Dat klinkt bijna te goed om waar te zijn, he? Maar deze tofu maakt z’n naam waar en durf ik met een gerust hart aan de grootste vleesliefhebbers voor te schuiven. Printen 30 minuten 4 Ingrediënten CRUNCHY TOFU 400 gram tofu 2 tl maizena 4 el kokosolie STICKY KETJAP 50 gram boter 1 flinke rode ui 1 verse knoflookteen (of meer;)) Verse gember (3×4 cm) 1 eetlepel bruine basterdsuiker 3 el sojasaus 4 el ketjap manis Eventueel: 1 verse chilipeper 2 stengels bosui Bereiding Pers het vocht stevig uit de tofu, snijd in blokjes en bestrooi met de maizena. Hussel door elkaar. Doe de kokosolie in een koekenpan en verhit. Voeg hier de tofu aan toe en bak tot het lichtbruin en knapperig is. Haal de tofu uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook, gember en chilipeper (zonder de zaadjes) fijn. Neem een schone koekenpan en smelt de boter hierin. Zet het vuur laag en voeg de ui, knoflook, gember, chilipeper en basterdsuiker toe. Laat 10 minuten op laag vuur karameliseren. Schep af en toe om. Voeg ketjap en sojasaus toe en zet het vuur hoog. Laat 1 minuut samen doorkoken. Voeg dan de stukjes tofu toe en zet het vuur laag. Kook 1-3 minuten door, terwijl je het blijft omscheppen, totdat de saus stroperig is geworden. Serveer met de bosui, in ringetjes gesneden. Lekker met (bloemkool)rijst en urap, een Indisch groentegerecht.