Banoffee donuts Al een eeuwigheid wil ik aan de slag met een recept voor donuts, maar toen spotte ik opeens deze intens fijne banoffee donuts in het bakboek van Tasty. Donuts, banaan en toffee in een. Als je dit ziet wil je toch meteen je scherm aflikken? Als ik denk aan donuts, ga ik meteen weer even terug in de tijd. Naar afgelopen april, 2019, toen Thomas en ik samen in New York waren, ik ten huwelijk gevraagd werd (zwijmel), maar we ook op bijna dagelijkse basis een donut de neus wegwerkten. Was het geen donut, dan was het wel een cronut bij de bekende Dominque Ansel bakkerij. Zo. Lekker. Mijn tweede ‘terug in de tijd’-moment gaat naar de schoolvakanties van vroeger. Ik ben mijn hele leven al gek op donuts en elke schoolvakantie kon ik rekenen op een pakje van die plakkerige, gesuikerde, vette donuts in de kelderkast (mama, you tha best). Vijf stuks zaten erin en die gingen sneller op dan een week vakantie lang was kan ik je vertellen. In mijn herinnering waren die hemels, maar dat vond ik vroeger van wel meer dingen zoals Kellogs honing Smacks. Ik heb die donuts helaas nooit meer kunnen vinden om het te checken. En daar waren opeens deze banoffee donuts in het onlangs gelanceerde bakboek van Tasty (wie kent hun verslavende foodvideo’s NIET?) en ik was verkocht. Donuts, banaan en toffee in een, dat kan toch niemand weerstaan? Zoals tasty zelf beschrijft: ‘het gistdeeg heeft een bananensmaak en wordt na het frituren gevuld met een bananen-toffeesaus, gedoopt in melkglazuur en bedekt met verkruimelde koekjes’. Ik kwam er op deze manier trouwens ook pijnlijk achter dat ‘banaan + toffee = banoffee’. En niet ‘bananoffee’, zoals ik altijd zeg en schrijf. Zie de voor eeuwig op papier gedrukte bananoffee kwarkcake in mijn boek PUUR ZOET.. Wie verzacht mijn pijn door ook in #teambananoffee te stappen? Ik heb op het platform van Tasty trouwens een video voor je gevonden van classic glazed donuts. Kan je eerst even kijken hoe het moet voordat je aan onderstaande receptuur begint. REVIEW TASTY TAART EN TOETJES Met het Taart en Toetjes bakboek van culinair platform Tasty word je ondergedompeld in de Amerikaanse wereld van zoetigheid. Alle klassiekers komen voorbij, al dan niet met een twist. Denk hierbij aan smeuïge eggnog taart, snicker doodles, rocky road ijstaart (deze deel ik binnenkort ook met jullie!), frambozen red velvet cupcakes en s’morestaart. Het boek heeft een bijzondere opbouw qua hoofdstukken. Zo draagt hoofdstuk 1 de mysterieuze titel ‘Stevig & Sticky’. Elk hoofdstuk begint met een iconisch recept (niveau Beyoncé, zoals het boek het zelf omschrijft) en vervolgens hebben ze een lading inspiratie toegevoegd om dit iconische recept te kunnen bakken en combineren. Stevig & Sticky staat in het teken van de brownie, waar inderdaad tientallen combinaties bij gegeven worden. Hierop volgen een dubbele-chocolademoussetaart, pindakaas-lavacakes, ombre-chocoladecheesecake, platina blondies en nog veel meer. Je begrijpt het idee van de hoofdstukken nu vast. En dan volgen er nog meer hoofdstukken zoals ‘Zacht & luchtig’ (hallo donuts) of ‘Knapperig, knisperend en krakend’. Een verfrissende indeling van een bakboek, je moet deze feeling echter eerst wel even te pakken krijgen als je het niet gewend bent. Wat ik minder vind aan het boek is dat niet bij elk recept een foto te vinden is. Zeker met sommige Amerikaanse recepten heb ik daar juist behoefte aan. De recepten zijn super divers en variëren tussen makkelijk en uitdagender, daar hou ik van. Zowel de beginnende bakker als de meer ervaren bakker kan hiermee aan de slag, maar het boek is wel écht gericht op de thuisbakker. Het boek Tasty Taart & Toetjes is voor 17,50 verkrijgbaar op Bol.com. Auteur: Tasty |Uitgever:Kosmos Uitgevers | Nederlands | september 2019 | Hardcover | 192 pagina’s Deze review is mede mogelijk gemaakt door Kosmos Uitgevers. recept Banoffee donuts Donuts, banaan en toffee in een. Als je deze banoffee donuts ziet wil je toch meteen je scherm aflikken? Ik maakte het recept uit het boek van Tasty. Printen 120 minuten + rijstijd 12 Ingrediënten DONUTS 50 g plus 1 tl kristalsuiker 14 gram gedroogde gist (= 2 zakjes) 60 ml volle melk, verwarmd tot 43-45C 225 gram overrijpe bananen, glad gepureerd (ongeveer 2 middelgrote) 60 gram boter, gesmolten, plus extra om in te vetten tl zout 1 tl vanille-extract 2 eieren (L), losgeklopt 500 gram bloem, plus extra om te bestuiven VULLING 120 gram boter 110 gram bruine basterdsuiker 415 ml gezoete, gecondenseerde melk uit blik tl zout 1 overrijpe middelgrote banaan, fijngehakt neutraal smakende olie, om in te frituren GLAZUUR 240 gram poedersuiker, gezeefd 1 tl vanille-extract 3 el volle melk 85 gram digestive biscuits, verkruimeld (garnering) Bereiding Maak het deeg. Roer 1 theelepel kristalsuiker door de gist in een grote kom. Schenk de warme volle melk erbij en roer door elkaar. Laat het gistmengsel 10 minuten staan tot het gaat schuimen. Meng intussen de overgebleven 50 gram kristalsuiker met de bananen, gesmolten boter, het zout, vanille-extract en de eieren tot een homogene massa. Schenk het bananen-mengsel in de kom met het gistmengsel en roer zodat alles mengt. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot het deeg samenhangend is. Kneed het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad 8-10 minuten tot het glad, soepel en elastisch is. (Of doe het deeg in de kom van een mixer, als je een staande mixer hebt, bevestig de deeghaken aan de mixer en kneed het deeg 6-8 minuten op matige snelheid.) Vet een grote kom dun in met boter. Maak een bal van het deeg, leg de bal in de kom en dek de kom af met plasticfolie. Laat de kom ongeveer 1 uur staan in een tochtvrije omgeving tot de deegbal in omvang is verdubbeld. Maak ondertussen de vulling. Smelt de boter in een middelgrote koekenpan op matig vuur. Voeg de bruine basterdsuiker toe en roer tot hij is opgenomen door de boter. Voeg de gecondenseerde melk en het zout toe. Verwarm het melkmengsel, al roerend, ongeveer 2 minuten tot de suiker is opgelost, het mengsel kookt en iets bindt. Haal de koekenpan van het vuur en laat de saus in minimaal 1 uur volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Rol alvast op een licht met bloem bestoven werkblad het deeg uit tot een dikte van ruim 1 cm. Steek met een ronde uitsteker van 6-7,5 cm twaalf rondjes uit het deeg. Rol de afsnijdsels indien nodig opnieuw uit. Leg de deegrondjes op het werkblad en dek ze losjes af met plasticfolie. Laat ze ongeveer 20 minuten staan tot ze iets gerezen zijn. Vul een grote gietijzeren pan met een laag olie van 5 cm hoog, hang een frituur-thermometer aan de zijkant van de pan en verwarm de olie op matig-hoog vuur tot 175C. Bekleed een bakplaat met keukenpapier en houd hem binnen handbereik. Maak het glazuur terwijl de olie opwarmt. Roer in een kleine kom de poedersuiker, het vanille-extract en de volle melk tot een glad glazuur. Til met een metalen spatel voorzichtig drie deegrondjes op en laat ze zakken in de hete olie. Frituur de donuts 3-4 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn, keer ze halverwege de baktijd. Schep de donuts met een schuimspaan uit de pan en laat ze op de beklede bakplaat even uitlekken. Leg ze daarna op een taartrooster om af te koelen. Frituur de overgebleven donuts op dezelfde manier. Vul de donuts zodra ze genoeg zijn afgekoeld om vast te pakken. Roer de geprakte banaan door de afgekoelde karamelsaus. Schep de vulling in een spuitzak voorzien van een rond spuitmondje ( 1 cm). Doorboor met het uiteinde van een houten lepel de zijkant van iedere donut tot aan het midden om een opening te maken voor het spuit-mondje. Zet het spuitmondje in het gat en vul iedere donut met de bananen-karamelvulling. Doop de bovenkant van iedere donut in het glazuur, laat het teveel eraf druipen en leg de donut terug op het taartrooster. Bestrooi iedere donut, terwijl het glazuur nog nat is, met wat verkruimelde digestive biscuits. Laat de donuts 10 minuten liggen zodat het glazuur kan harden, voor je ze serveert.