Een niet gezond bananenbrood met chocolate chips Ja, dat lees je goed: een niet gezond bananenbrood met chocolate chips. Als je vaker bakt en nog wat rijpe bananen hebt liggen, dan weet ik vrij zeker dat je meteen met dit bananenbrood aan de slag kunt. Jeetje Mariette, waarom moet je dat ‘niet gezond’ nou weer benadrukken? – omdat ik vrij zeker weet dat mensen er in veel gevallen vanuit gaan dat een bananenbroodrecept een gezonde insteek heeft, zeker op mijn blog. Managing expectations is het halve werk. Dit bananenbrood is dus een keertje NIET verantwoord! Dat ligt niet alleen aan de chocolate chips, maar aan het feit dat ik gewoon heb gekozen voor klassieke ingrediënten zoals bloem, eieren en suiker. Tegenover al die #healthybananacakes vond ik het heerlijk om ook een keer een lekker zondig bananenbrood te maken, met doorsnee ingrediënten die iedereen wel in z’n koel-/keukenkastje heeft staan. En geen zorgen, het resultaat is niet opeens mega zoet, maar gewoon precies zoet genoeg (zoals jullie hoop ik van mij gewend zijn). VARIATIE TIPS! Ik gebruikte roomboter in dit recept en dat zorgt voor een iets stevigere en brood-achtige structuur. De volgende keer kies ik toch weer voor het meer smeuïge effect van een neutrale olie, ook al geeft dat niet de extra smaak van boter. Het kan dus allebei! Vervang de chocolate chips eens door schuddebuikjes en voeg wat kaneel of speculaaskruiden toe aan het beslag. Of meng stukjes pecannoot, toffee en banaan door het beslag i.p.v. de chocolate chips. Mmm! Als je de helft van de bloem vervangt door amandelmeel krijg je een heerlijk smeuïge bananencake. recept Een niet gezond bananenbrood met chocolate chips Een niet gezond bananenbrood met chocolate chips, omdat bananenbrood niet altijd supergezond hoeft te zijn, maar wel lekker. Printen 20 minuten + baktijd 15 Ingrediënten 3 flinke rijpe bananen, gepureerd 4 el halfvolle yoghurt 1 tl vanille extract 150 gram suiker 2 eieren 125 gram roomboter, gesmolten / 110 ml neutrale olie 300 gram bloem 1 zakje bakpoeder (16 gram) 2 mespuntjes zout 150 gram chocolate chips* *Gebruik melkchocolade of pure chocolate chips van max 50% cacao (puurder is niet lekker in deze cake, geloof me) Bereiding Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm van 25 cm in en bekleed met een op maat geknipt bakpapiertje over de langste zijdes. Neem een kom en mix hierin de gepureerde banaan, yoghurt, vanille extract, suiker, eieren en de roomboter/olie in door elkaar voor 1 – 2 minuten. Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een aparte kom en zeef vervolgens boven het natte mengsel. Spatel kort door elkaar tot het gemengd is. Voeg tenslotte de chocolate chips toe en spatel ook deze er kort doorheen. Stort het beslag in de cakevorm en bak in maximaal 55 minuten goudbruin. Test met een caketester of het bananenbrood gaar is, deze moet er schoon uitkomen. TIP: Vervang de helft van de bloem door amandelmeel voor een extra smeuïg en nog meer cake-achtig resultaat.
Gemaakt met volkoren ipv patentbloem, 110 ml zonnebloemolie ipv boter en 75 ipv 150 gram suiker, en ook dan super lekker. Aanrader! Beantwoorden
Kun je ook de helft boter en de helft olie doen? En bak jij op 175 graden hetelucht, of moet ik een heteluchtoven wat lager zetten (of langer bakken?) Groetjes Lena Beantwoorden
Een hete lucht oven moet 10-20% lager qua temperatuur dan de onder-boven warmte die ik aanhoud. Je kunt zeker half om half olie en boter gebruiken! Beantwoorden