Amandelstaaf maken Een ontzettend makkelijk recept om zelf te lekkerste amandelstaaf te maken. Voor iedereen die houdt van amandelspijs! Amandelstaaf recept Ik ben de laatste tijd erg druk met mijn werk, daarom komt het er niet altijd van om onwijs de keukenprinses uit te hangen. Toch wilde ik eens zelf een amandelstaaf maken, lievelingssinterklaasvoedsel van vriendlief. Daar werd verder helemaal niet vaak om gevraagd hier thuis hoor […]. Vanwege gebrek aan tijd voor een flinke baksessie koos ik voor een snelle en makkelijke manier om dit typische december recept te maken. Een amandelstaaf bestaat uit een vulling van een flinke staaf amandelspijs die wordt omhuld met gebakken bladerdeeg en afgewerkt met amandelen. Voor dit snelle recept koos ik daarom voor kant-en-klaar amandelspijs en bladerdeeg. Dan is het zo gepiept! Voor deze versie van de amandelstaaf heeft iedereen wel tijd. Amandelstaaf maken Ook al is het recept bijna te simpel voor woorden, tóch deel ik het met jullie. Waarschijnlijk kan iedereen wel eens zo’n shortcut gebruiken. Alles wat je nodig hebt zijn deze 3 ingrediënten: Bladerdeeg Amandelspijs Een ei Het maken van dit recept is leuk om te doen en binnen no-time heb je een vers gebakken amandelstaaf op tafel staan. Heerlijk! Meer Sinterklaas recepten Ja hoor, het sinterklaasseizoen is officieel geopend en dus heb ik nog wel wat lekkere Sinterklaas recepten voor je in de aanbieding. Tijd om je keuken te vullen met de lekkerste geuren van speculaaskruiden en gebak: Kleine MonChou speculaas slofjes Mini pepernoten cheesecakejes Bokkenpootjes met speculaascrème Speculaas boterkoek Banketstaaf en een amandelstaaf: het verschil Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een banketstaaf en een amandelstaaf? De termen worden (online) in ieder geval continu door elkaar heen gebruikt. Volgens de bakkerswereld zijn deze twee staven niet hetzelfde. De banketstaaf is namelijk het goedkopere broertje en niet (volledig) gevuld met amandelspijs. Ik noemde deze lekkernij toevallig altijd al een amandelstaaf, het is immers helemaal gevuld met amandelspijs, maar de naam banketstaaf betekende voor mij hetzelfde. Na wat research vond ik dat een banketstaaf gevuld is met banketspijs, bestaande uit (een deel) gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen. Dat wordt vervolgens dusdanig op smaak gemaakt met citroensap, suiker, plantaardig vet en flink wat amandel-extract, zodat de smaak heel erg lijkt op amandelspijs maar veel goedkoper is om te produceren. Deze informatie kun je ter overweging meenemen, de volgende keer dat je in de winkel staat en twijfelt tussen een banketstaaf of een amandelstaaf. Mijn tip is uiteraard om het zelf te maken: gooi wat amandelspijs, bladerdeeg en eieren in je boodschappenmand en de helft van het werk is klaar! 😉 Amandelstaaf opwarmen Warm is deze lekkernij natuurlijk het allerlekkerst. Het bladerdeeg kan ook wat zachter of taaier worden na verloop van tijd, dus ik raad het altijd aan om het even opnieuw op te warmen. Je kunt de gehele staaf in de oven leggen, op 170 graden (onder- en bovenwarmte) gedurende 8 – 10 minuten. Ik snijd de staaf vaak al in stukjes en leg ze enkele minuten in mijn AirFryer. Je kunt deze amandelstaaf ook heel goed maken met mijn gezondere versie van amandelspijs! recept Amandelstaaf maken Yes! Het Sinterklaas seizoen is weer geopend. Snel aan de bak dus met dit onwijs makkelijke recept om zelf een lekkere amandelstaaf te maken, met een vulling van amandelspijs. Printen 10 minuten bereiding + 30 minuten baktijd 18 Ingrediënten Voor 2 amandelstaven: 1 rol vers bladerdeeg* 1 ei (L) 400 gram amandelspijs *Zie de tip onderaan het recept voor het gebruik van plakjes diepvries bladerdeeg. Optioneel: Extra smaakmakers zoals citrusrasp of amandel-extract Een paar halve amandelen, decoratie Bereiding Amandelstaaf maken Kneed de amandelspijs, 3/4e deel van het ei en eventuele extra smaakmakers tot een smeuïge massa. Voor een extra sterke amandelsmaak kun je bijvoorbeeld 1,5e theelepel amandel-extract aan toevoegen -dit doe ik altijd. Dek de spijs af en zet een half uurtje (of langer) in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de rechthoekige plak verse bladerdeeg verticaal doormidden en leg de twee plakken bladerdeeg op de bakplaat. Rol van de amandelspijs twee worsten die net iets korter zijn dan de plakken bladerdeeg en leg ze hierop. Vouw het bladerdeeg er omheen, maak de twee zijkanten dicht en smeed de rand met een beetje water dicht. Leg met de naad naar beneden op de bakplaat. Met het overgebleven ei bestrijk je beide staven. Druk eventueel de halve amandelen erop en bestrijk hierna nogmaals. Bak de amandelstaaf in 25 – 30 minuten mooi bruin op 200 graden (onder-bovenwarmte). Baktips amandelstaaf Je kunt dit recept ook prima maken met vierkante plakjes bladerdeeg uit de vriezer. Hiervoor gebruik je 3 plakjes per amandelstaaf. Plak de bladerdeegplakjes aan elkaar, door je vingers een beetje nat te maken met water en de randjes aan elkaar te ‘smeren’. Amandelstaaf bewaren en opwarmen Luchtdicht verpakt kun je de amandelstaaf 5 – 6 dagen buiten de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezen. Amandelstaaf opwarmen? Max. 5-10 minuutjes in de voorverwarmde oven zou voldoende moeten zijn.
Amandelstaaf! Heerlijk! Alleen ik eet het, maar ga hem dit jaar zeker weten voor mezelf maken! Beantwoorden