Ricotta limoencheesecake met gemarineerde aardbeien Zei jij zomerse taart? Dan word je wel vrolijk van deze ricotta limoencheesecake met gemarineerde aardbeien! Dit is een echte zomerse cheesecake, waarvoor ik inspiratie heb opgedaan uit het programma Masterchef Australia; absoluut mijn favoriet op het gebied van kookprogramma’s. Het is een recept van George Calombaris. George houdt van wel een staaltje moleculair koken (voedsel bereid op een wetenschappelijke manier om kooktechnieken, vormen en de smaak van je voedsel te perfectioneren) en kleine ingewikkelde gerechten met veel losse elementen. Het resultaat is altijd een waar stil leventje. Ik kijk er graag naar hoe hij dat op tv in elkaar kunstelt, maar de uitvoering ervan gaat mij zelf soms een beetje te ver. Ik denk dat dat voor veel thuisbakkers zo is. RICOTTA LIMOENCHEESECAKE Ik heb daarom een eigen (makkelijkere!) variant gemaakt op George Calombaris’ ricotta limoencheesecake. Ik gebruikte een bodem van heerlijke country koekjes en ik maakte mijn favoriete gemarineerde aardbeitjes erbij. Hoe makkelijk of ingewikkeld je het jezelf zult maken, met deze ricotta limoencheesecake geniet je nog beter van het zonnetje! Bekijk hier George’s versie recept Ricotta limoencheesecake met gemarineerde aardbeien Zei jij zomerse taart? Dan word je wel vrolijk van deze ricotta limoencheesecake met gemarineerde aardbeien! Dit is een echte… Printen Ingrediënten Koekbodem (20cm taartvorm) 200 gram amandel country koekjes 50 gram boter Ricottamix 200 gram roomkaas 160 gram ricotta 2 eieren 1 eidooier 70 gram fijne kristal suiker 90 ml pure room 1 vanille boon Schil van 1 limoen Gemarineerde aardbeitjes Sap van 1 limoen 250 gram aardbeien Eetlepel poedersuiker Bereiding Bekleed een bakvorm van 20cm met bakpapier. Verkruimel de koekjes door ze bijvoorbeeld op een keukendoek/bakpapier te leggen, dit dicht te vouwen en er met de deegroller overheen te rollen tot ze helemaal fijn zijn. Je kunt ze ook in de blender malen! Zet een steelpannetje op het vuur, smelt de boter en haal het weer van het vuur af. Voeg de koekkruimels toe en meng het door elkaar. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de bakvorm en druk het stevig aan met een lepel. Zet de bakvorm nu in de koelkast en verwarm de oven voor op 90°C. Neem een dunne linnen doek en wring hier de ricotta heel goed in uit. Dit kost je wat kracht, maar wanneer dit niet goed gebeurt zal de taart minder stevig worden. Rasp de limoen en schraap de vanille boon uit. Neem een kom, meng hier alle ingrediënten voor de vulling in en mix het tot het een glad beslag is. Haal het mengsel door een zeef en giet het over de biscuitbodem. Tik de vorm een aantal keer op de aanrecht zodat alle luchtbubbels verdwijnen. Bak de taart voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart uit de oven komt zal hij nog vrij dun lijken, zet de taart daarom een nacht in de koelkast voor het opdienen. Snijd de aardbeitjes een half uur voor het opdienen in vieren. Doe ze in een bak, samen met het limoensap en een eetlepel poedersuiker (naar smaak meer). Zo krijgen de aardbeitjes een zoet-zuur ‘sausje’. Snijd de taart in stukken en serveer met een schepje gemarineerde aardbeitjes.
Sorry, deze reactie is er even tussendoor geglipt. Ze zijn de dag erna zeker nog goed. Hoeveel dagen precies dat hangt een beetje af van de kwaliteit aardbeien. Beantwoorden