Vegan zandkoekjes (zonder ei en glutenvrij) Zandkoekjes zonder ei bakken? Geen probleem! Glutenvrije zandkoekjes bakken? Makkie! Lekkere zandkoekjes bakken? Zeker weten. Het enige dat je nodig hebt is het onderstaande recept voor vegan zandkoekjes. Vegan zandkoekjes maken Recepten voor zandkoekjes heb je nooit genoeg, maar met dit recept in je collectie heb je nooit meer een ander zandkoekjes recept nodig, want hier kan iedereen van meegenieten! Deze vegan zandkoekjes zijn vooral er-rug lekker, maar ze zijn daarnaast ook lactosevrij en plantaardig omdat er geen ei of boter in verwerkt wordt. Ik kan niet direct zeggen dat dit koekje in de gezonde categorie valt (maar hé, dat hoeft toch ook niet altijd?). Desalniettemin gaat er in dit vegan zandkoekjes recept minder suiker dan in het gemiddelde zandkoekje. Ze zijn daarom wellicht iets minder zoet dan je gewend bent, maar dat doet niks af aan de smaak.\ ZANDKOEKJES ZONDER EI Nog een voordeel van deze glutenvrije en vegan zandkoekjes: omdat er geen ongebakken bloem of ei in het deeg wordt verwerkt, kun je zonder zorgen lekker snoepen van het zandkoekjesdeeg! Glutenvrije zandkoekjes Je hebt het vast en zeker al in de titel gelezen, maar deze zandkoekjes zijn niet alleen lactosevrij en vegan, maar ook nog eens glutenvrij. Hooray. Ik voegde er zelf nog een vleugje speculaaskruiden aan toe, maar dat kun je ook achterwege laten. Het is immers al bijna lente, dus misschien heb jij de speculaaskruiden voor jouw gevoel nu wel uitgespeeld. 😉 Glutenvrije koekjes Officieel horen zandkoekjes natuurlijk met bloem gemaakt te worden, maar in dit recept gebruik ik drie verschillende meelsoorten (arrowroot is eigenlijk een zetmeel) die in een misschien nog wel lekkerder zandkoekje resulteren. Je hoeft het verschil tussen glutenvrije koekjes en bloemrijke koekjes dus echt niet te proeven. En dankzij dit recept kan iedereen lekkere zandkoekjes bakken. Het onderstaande recept is geïnspireerd op de “ouderwetse zandkoekjes” uit het boek De Jonge Foodie. Ik heb dit boek al jaren in huis, maar het blijft een inspirerend boek dat z’n tijd ver vooruit was. Heerlijke, vertrouwde recepten, met pure en veelal glutenvrije of lactosevrije ingrediënten. Tip! Zandkoekjes BAKKEN Wat heb je nodig om deze glutenvrije en vegan zandkoekjes zandkoekjes te bakken? Niet veel, maar sommige ingrediënten roepen misschien een paar vragen op. En die ben ik graag voor, dus lees vooral even mee: Meelsoorten. Je gebruikt een glutenvrije mix van drie meelsoorten: amandelmeel, arrowroot en kokosmeel. Amandelmeel geeft een lekkere knapperige textuur in koekjes (+ smaak!), terwijl arrowroot en kokosmeel juist voor de fijnere structuur en een bros koekje zorgen. Arrowroot kun je eventueel vervangen door maïzena. Speculaaskruiden. Ik voegde dit als extra smaakelement toe, heerlijk in de winter. Maar dit kun je prima achterwege laten als je er geen zin in hebt. 1/4 tl baking soda. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van baking soda, maar als je dat niet hebt kun je ook 3/4e tl bakpoeder gebruiken in het zandkoekjes recept. Mespunt zout. Wees niet te voorzichtig! Een niet te zuinige hoeveelheid zout laat deze glutenvrije zandkoekjes extra lekker smaken. 1 tl vanille-extract. Een smaakmaker waar de meeste zoete recepten niet zonder kunnen. Check hier hoe je het kunt vervangen door vanillesuiker, -poeder, -boon etc. 80 ml ahornsiroop. De zoetmaker in dit recept. Kan voor niet-vegan zandkoekjes ook vervangen worden door honing. Suiker heb ik niet getest, maar fijne kristalsuiker werkt vast ook prima. 80 ml kokosolie, gesmolten. In dit vegan koekjesrecept gebruik ik natuurlijk geen boter, maar kokosolie. Door het gesmolten toe te voegen is het deeg beter te bewerken. Bak jij liever zandkoekjes mét boter en eieren? Dat kan natuurlijk en daarvoor heb ik ook een heerlijk recept waarmee je direct aan de slag kunt. recept Vegan zandkoekjes (zonder ei en glutenvrij) Met dit recept voor glutenvrije en vegan zandkoekjes in je collectie heb je nooit meer een ander koekjes recept nodig. Makkelijk en zo lekker! Printen 30 minuten Ingrediënten 100 gram amandelmeel 75 gram arrowroot 30 gram kokosmeel 1 tl speculaaskruiden 1/4 tl baking soda Mespunt zout 1 tl vanille-extract 80 ml ahornsiroop 80 ml kokosolie, gesmolten Bereiding Meng amandelmeel, arrowroot, kokosmeel, speculaaskruiden, baking soda en zout door elkaar. Meng vervolgens het vanille-extract, ahornsiroop en de gesmolten kokosolie erdoor. Kneed tot een deeg. Vorm het deeg tot een rol en wikkel de rol zandkoekjesdeeg in vershoudfolie. Hou hierbij rekening met de vorm van de koekjes die je uiteindelijk wil hebben. Je kunt de rol rond maken in de doorsnede, of juist meer rechthoekig zoals ik heb gedaan. Laat het deeg tenminste een uur rusten in de koelkast. Je kunt het ook de volgende dag pas gebruiken, het deeg is op deze manier enkele dagen houdbaar in de koelkast of zelfs tot drie maanden in de vriezer. Verwarm de oven voor op 160 graden (onder- en bovenwarmte). Leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Haal het deeg uit de koeling en snijd in plakken van max. 1 cm dik. Leg deze de bakplaat en bak de koekjes in 20 minuten gaar. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen op een rooster.