De lekkerste appel plaatkoek Appel plaatkoek maken is een stuk makkelijker en sneller gepiept dan het maken van appeltaart, maar het is zeker zo lekker. Alleen maar winnaars als je dit recept besluit te maken! Na mijn vele eerdere appel plaatkoek recepten (ik deel er een aantal met je verderop in deze blogpost) besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe. Want appel plaatkoek gaat nooit vervelen. Als je naar beneden scrollt dan tip ik ook gelijk welke appels je het beste kunt gebruiken en welke vooral niet. Zelf appel plaatkoek maken Jongens, geen zorgen. Het is reuze makkelijk om zelf deze appel plaatkoek te maken. De basis van dit recept is een appeltaartdeeg, want appels en appeltaartdeeg zijn nu eenmaal beste vrienden. Maar in tegenstelling tot bij appeltaart hoef je voor deze appelplaatkoek het deeg alleen maar recht uit te rollen en op een met bakpapier beklede oven bakplaat te leggen. Hats! Dat is een lekkere meevaller. Ik heb in het verleden veel gehoord dat sommigen van jullie het maar een gedoe vinden om het deeg netjes in de springvorm te krijgen. Of dat de moed al in de schoenen zakt bij de gedachte dat je de klassieke deegrepen die bovenop een appeltaart hóren moet maken en vlechten. Dat hoeft dus allemaal niet voor deze appel plaatkoek (of eigenlijk: appeltaart plaatkoek). Want appeltaart is veel te lekker om je om dat soort redenen tegen te laten houden! Welke appels om plaatkoek te maken? Gezien dit recept voor plaatkoek eigenlijk een veredelde appeltaart is, zal ik meteen de meest gestelde vraag bij mijn appeltaart recept direct tackelen: Welke appels heb je nodig om appelplaatkoek of appeltaart te maken? Een stevige, zoetzure appel. De sappige appels laat je liggen, of die eet je lekker uit de hand terwijl je bezig bent met het maken van dit recept. Bij het maken van dit recept heb ik Goudreinet appels gebruikt, maar ook Jonagold of Elstar appels werken uitstekend bij het maken van appeltaart, appelcake of appel plaatkoek. Recepten: plaatkoek met appel Er zijn verschillende manieren om een plaatkoek met appel te maken en ze zijn stuk voor stuk niet te versmaden. Ik heb er al een aantal geprobeerd, dus die zal ik ui-te-raard met je delen. In dit recept gebruikte ik appeltaartdeeg voor de bodem, maar je kunt bijvoorbeeld ook zandkoekjesdeeg gebruiken voor de bodem. Dit doet mijn nichtje vaak en het is onwijs simpel EN LEKKER! Leuke tip dus. Binnenkort ga ik nog eens aan de slag met een sloffenbodem in combinatie met een warme appeltjesvulling, maar voor nu kan ik je deze lekkere en makkelijke plaatkoek recepten met appel alvast tippen: Appelplaatkoek met havermout Speculaas appelplaatkoek met een vulling van spijs Cranberry-appel plaatcake (ok ok, geen koek maar wel gruwelijk lekker) recept De lekkerste appel plaatkoek Appel plaatkoek maken is een stuk makkelijker en sneller gepiept dan het maken van appeltaart, maar het is zeker zo lekker. Alleen maar winnaars als je dit recept besluit te maken! Printen 30 minuten 8 Ingrediënten Plaatkoekdeeg 200 gram zelfrijzend bakmeel* 125 gram ongezouten roomboter 75 gram witte basterdsuiker 1 theelepel vanille aroma Snuf zout 1 ei, M Appelvulling 2 grote appels (fris-zuur) 1,5 theelepel kaneel 1 el suiker *Geen zelfrijzend bakmeel in huis, maar wel bloem en bakpoeder? Gebruik dan 195 gram bloem + 1,5 tl bakpoeder Bereiding Appel plaatkoek maken Neem een mengkom en doe hier het zelfrijzend bakmeel, de boter in blokjes, basterdsuiker, vanille-extract, snuf zout en een losgeklopt ei in. Kneed alles met de hand of met de deeghaken van de mixer tot er een stevig deeg ontstaat. Strooi wat bloem op je werkblad. Rol het deeg hierop uit tot een rechthoek. Bij mij was dit ongeveer 20 x 30 cm. Verwarm de oven voor op 175 graden (onder- en bovenwarmte) en leg een vel bakpapier op je ovenbakplaat. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne partjes. Meng de appels in een grote kom samen met de kaneel en suiker. Verdeel de appelpartjes over de appeltaart koekbodem. Dit kun je rommelig doen, of netjes op een rijtje zoals ik heb gedaan. Ze de appel plaatkoek voor ongeveer 35 minuten in de oven tot de appeltjes en de koek er goudbruin uitzien. Appel plaatkoek bewaren Buiten de koelkast goed verpakt zeker twee-drie dagen houdbaar (liefst op een koele, droge plek). In de vriezer luchtdicht verpakt tot drie maanden houdbaar. Opwarmen: appel plaatkoek is erg lekker om koud te eten, maar net zoals appeltaart ook heerlijk om even op te warmen. Zet de koek in dat geval 5 – 10 minuten in een voorverwarmde oven. Lekker met slagroom of een bolletje ijs! Appel plaatkoek baktips Je kunt ook een extra appel over de koek verdelen, of onder de appeltjes wat amandelspijs verdelen (altijd los kneden met wat ei). Verdubbel de ingrediënten en maak de plaatkoek op een ovenplaat. Zo maak je heel simpel een grotere hoeveelheid voor een verjaardag bijvoorbeeld.