Hartige pompoentaart Gek op hartige taarten? Dan moet je dit recept voor een pompoen tarte tatin echt eens proberen. Deze hartige pompoentaart met bladerdeeg en afgetopt met whipped feta is onwaarschijnlijk lekker! Pompoentaart maken Ik heb al vaker pompoentaarten gebakken in mijn leven, maar nog niet eerder een hartige pompoentaart. Perfecte timing zo in september, want de meeste pompoenen van Nederlandse grond worden in september, oktober en uiterlijk in november geoogst. Jawel, het is pompoenseizoen! Eén van de grote voordelen van de herfst. Het is niet zomaar een pompoentaart geworden, maar een heuse pompoen tarte tatin met een bodem van bladerdeeg. Ik vind tarte tatin recepten altijd heerlijk om te maken, omdat ze zo lekker makkelijk zijn. Deze hartige pompoentaart is wel wat bijzonderder dan de gemiddelde tarte tatin; echt een feestelijk recept. Uiteraard is de basis zoals je het gewend bent: een karamel, daarop de plakken pompoen, daarop het bladerdeeg en bakken maar! Maar je serveert de pompoentaart met een hele lekkere vinaigrette, op basis van olijfolie, gember en citroen, en daarnaast ook met een heerlijke whipped feta en wat waterkers. Een indrukwekkend taartje om te zien en proeven, maar hartstikke makkelijk te maken én goed voor te bereiden. Deze hartige pompoentaart is dus een topper voor een borrel, lunch of diner met een feestelijk randje. Ik maak een tarte tatin altijd in mijn Le Creuset aardewerken taartvorm, die werkt echt top voor het maken van omgekeerde taarten. Maar het kan natuurlijk in elke ovenschaal. Pompoentaart recept Het recept voor deze hartige taart is gebaseerd op de ‘omgekeerde pompoentaart’ uit het laatste Delicious magazine, volgens een recept van Janneke Philippi. Een briljant recept, naar mijn mening. De gember vinaigrette maakt het geheel echt helemaal af. Philippi serveert de pompoentaart daarnaast met een crème van blauwaderkaas, een kaas waar ik ronduit van walg. Alleen de geur al. Blauwaderkaas of blauwschimmel is er nu eenmaal eentje in de categorie, either you hate it or you love it. Hier thuis zijn beide kampen vertegenwoordigd. Desalniettemin leek het idee van zo’n kazige crème erbij me wel erg lekker, als tegenhanger van de zoetere pompoen en vinaigrette. Ik besloot mijn meest recente verslaving, whipped feta, te maken om erbij te combineren! Za-lig. Het zal per persoon verschillen wat je lekkerder vindt, maar Thomas en ik vonden de whipped feta echt subliem smaken bij de hartige pompoentaart. Pompoen tarte tatin en meer Naast deze pompoen tarte tatin staan er trouwens echt nog veel meer inspirerende recepten in het laatste nummer van Delicious (september 2023). Ik heb allerlei recepten op de wishlist staan om mee aan de slag te gaan. Niet gek ook met als gasthoofdredacteur Joris Bijdendijk! Hartige pompoentaart Voor het maken van deze hartige pompoentaart gebruikte ik een hokkaido pompoen. Hokkaido pompoenen zijn oranje en rond, zo ongeveer het klassieke beeld wat je bij een pompoen hebt, zeg maar. Mijn pompoen woog voordat ik ‘m aansneed ongeveer 1200 gram en uiteindelijk verdween de helft hiervan in de ovenschaal om als deze pompoen tarte tatin de oven in te gaan. De overige pompoen kun je in de oven grillen (eventueel met wat peper, zout en olijfolie) en in de koelkast bewaren. De volgende dag kun je de gegrilde pompoen perfect in een salade verwerken of er een soep mee maken. Of wat dacht je van een lekker pompoenbrood of een pompoen cheesecake? Er zjn zoveel mogelijkheden met pompoen! Kun je de schil van een hokkaido pompoen eten? Jazeker, net zoals van een flespompoen kun je ook van een hokkaido pompoen de schil eten. Zonde om dat er allemaal van af te snijden en weg te gooien, vind ik. Idealiter koop je daarom wel een biologische pompoen, zodat de schil onbespoten is. Mocht je je afvragen hoe de taart eruit zag voordat het bladerdeeg er overheen ging: recept Hartige pompoentaart Deze hartige taart is onwaarschijnlijk lekker: een vegetarische pompoentaart met bladerdeeg en afgetopt met whipped feta. Deze pompoen tarte tatin moet je écht eens proberen. Printen 40 minuten bereiding + 30 minuten baktijd 8 Ingrediënten Hartige pompoentaart 1 (kleine) hokkaido pompoen 125 gram fijne kristalsuiker 25 gram roomboter 50 ml water 1 tl grof zeezout 1 rol vers bladerdeeg (230 gram) Ronde ovenschaal 28 cm, zoals deze Vinaigrette en whipped feta 1 citroen 5 el olijfolie 2 tl gembersiroop 1 tl geraspte gemberwortel 200 gram feta 100 gram ricotta 25 gram waterkers Bereiding Hartige pompoentaart maken Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen en verwijder de pompoenpitten en -draden, dit gaat gemakkelijk met een lepel. Snijd de pompoen in plakjes van max. 1 cm dik. In totaal heb je ongeveer 600 gram pompoen nodig. Neem een steelpan en verwarm hierin de suiker, boter en het water op middelhoog vuur. De suiker zal smelten en er zal een soort suikersiroop ontstaan. Deze laat je karamelliseren (dit kan wat bubbelen en bruisen) tot er een goede karamelkleur is ontstaan. Roer niet, maar schud af en toe even met de pan voor een egale karamel. Heeft de karamel een goede kleur? Haal dan direct van het vuur en stort met een spatel in de ovenschaal. Werk snel, want de karamel stolt ook erg snel. Het maakt niet uit als de bodem niet helemaal egaal bedekt is, in de oven verplaatst de karamel zich wel weer. Verdeel het zeezout over de karamel en beleg hierna met de plakjes pompoen. Leg ze in een mooie cirkel, waarbij ze elkaar in het midden niet raken. Als je een kleinere ovenschaal gebruikt kun je ze eventueel een beetje bijsnijden, bij mij paste het toevallig perfect. Dek de pompoenpartjes af met het bladerdeeg, waarbij je het bladerdeeg goed instopt langs de rand van de ovenschaal. Snijd overtollig bladerdeeg weg. Pompoen tarte tatin bakken Maak een kleine inkeping (een kruisje) in het midden van je pompoen tarte tatin zodat hete lucht tijdens het bakken kan ontsnappen. Bak de tarte tatin in 30 – 35 minuten goudbruin en knapperig op 200 °C (onder- bovenwarmte). Als je de pompoentaart uit de oven haalt, plaats je er een bord op dat minstens zo groot is als de taart en draai het geheel voorzichtig om zodat de taart omgekeerd op het bord terecht komt. Goede ovenwanten zijn hierbij geen overbodige luxe. Vinaigrette en whipped feta maken Terwijl de pompoentaart in de oven staat maak je de vinaigrette en de whipped feta. Vinaigrette. Meng 1 el citroensap, 3 el olijfolie, de gembersiroop en de geraspte gember tot een vinaigrette. Maak eventueel op smaak met wat peper en zout. Whipped feta. Mix in een foodprocessor de feta, ricotta, 2 el olijfolie en 2 el citroensap door elkaar. Als er een romige en gladde substantie ontstaat is je whipped feta klaar! Hartige pompoentaart serveren Meng de waterkers door de vinaigrette en verdeel deze over de omgekeerde pompoentaart. Met een ijslepel kun je een bol whipped feta in het midden van de taart scheppen. Serveer de rest van de whipped feta in een kommetje erbij. Hartige pompoentaart bewaren Serveer de pompoentaart direct nadat je deze gebakken hebt, dan is de tarte tatin het allerlekkerst. Je kunt de taart goed voorbereiden door alle stappen te doorlopen tótdat je het bladerdeeg er overheen verdeelt. De ovenschaal met de karamel en parten pompoen kun je prima een dag van tevoren maken (in de koelkast afgedekt bewaren tot het moment van bakken). Je kunt de gebakken pompoentaart twee tot drie dagen in de koelkast bewaren (liefst alle onderdelen los van elkaar). Warm de taart opnieuw op in de oven, met de bladerdeegkant naar boven. Max. 10 minuten op 180 op °C.
Erg lekker vegetarisch pompoentaart recept, direct geprobeerd dit weekend en viel in de smaak. We hadden er met vier personen voldoende aan als avondeten, ipv de 8 personen in t recept? Beantwoorden
Dat kan ik me voorstellen! Met de 8 personen doelde ik op een stuk hartige pompoentaart voor bij de borrel (of lunch met een kom soep). Fijn dat het in de smaak viel 😀 Beantwoorden