Citroen boterkoek met pistachespijs Zit je klaar voor je volgende bakproject? Deze citroen boterkoek met pistachespijs moet je echt eens porberen. Een bijzonder lekkere koek die ook nog eens heel fijn is voor het oog, dankzij het accent van citroenrasp en de mooie laag pistachespijs als vulling. Meer lekkere boterkoek recepten Als er een baksel is met een hoog ‘dooreet’-gehalte, dan is het boterkoek wel. Levensgevaarlijk als je het mij vraagt. Nog gevaarlijker zijn onderstaande smaakcombinaties die je allemaal op het basisrecept van boterkoek kunt toepassen. En nu niet vragen welke ik het lekkerst vind, want dat vind ik simpelweg onmogelijk om te zeggen. Speculaas boterkoek Anijs boterkoek Boterkoek met pistachespijs Sinds ik spijs van pistaches heb gemaakt (denk aan amandelspijs, maar dan met pistaches), loop ik over van ideeën voor baksels om deze lekkere vulling in te verwerken. Niet voor niets heb ik direct een flinke hoeveelheid gemaakt. Na het bakken van pistache cruffins, ging ik door met deze citroen boterkoek met een royale vulling van pistachespijs. Pistachespijs smaakt het beste als je het een nacht in de koelkast laat ‘rijpen’. Op die manier wordt de smaak sterker en dus nog lekkerder. recept Citroen boterkoek met pistachespijs Zit je klaar voor je volgende bakproject? Deze citroen boterkoek met pistachespijs moet je echt eens porberen. Een bijzonder lekkere… Printen 40 minuten + rusttijd en baktijd 20 Ingrediënten 250 gram roomboter, ongezouten* 200 fijne kristalsuiker 300 gram bloem rasp van 1 citroen Flinke mespunt zout Vulling 300 gram pistachespijs 1 ei, losgeklopt * Als het kan, kies voor kwalitatief goede roomboter Bereiding Voorbereiding: bereid de pistachespijs idealiter een dag van tevoren zodat de smaken extra goed kunnen intrekken. Bereiding: zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Kneed roomboter, suiker, bloem, citroenrasp en zout door elkaar. Vorm het deeg tot een bal, verpak in folie en laat een uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier. Verdeel het deeg in twee delen. Druk de helft van het deeg in de bakvorm. Kneed de helft van het ei door de pistachespijs en smeer dit op het boterkoekdeeg in de bakvorm. Verdeel de tweede helft van het deeg over de pistachespijs en maak het glad met een lepel. Smeer de bovenkant af met het resterende ei. Trek eventueel met een vork een klassiek ruitjespatroon. Boterkoek bakken Bak in 30-35 minuten gaar, iets onder het midden van de oven. De boterkoek zal wiebelig uit de oven komen en lijkt niet gaar: dit hoort zo! Na een aantal uur buiten de oven (liefst een nacht in een koele ruimte) is de boterkoek perfect opgesteven en klaar om opgegeten te worden. Citroen boterkoek met pistachespijs bewaren Boterkoek is de volgende dag nog lekkerder dan wanneer je het net gebakken hebt. De boterkoek heeft dan de kans gekregen om lekker op te stijven, net zoals dat bij brownies en blondies ook erg smakelijk is. Buiten de koelkast is boterkoek 3 dagen houdbaar, goed luchtdicht verpakt. In de koelkast worden de stukjes boterkoek steviger, maar op deze manier zijn ze wel zeker een week te bewaren (ook goed luchtdicht verpakken, anders drogen ze uit!). In de vriezer tot drie maanden houdbaar.