Bakhulp: mijn cake is te compact / niet luchtig! Ik krijg regelmatig van lezers de vraag hoe het kan dat hun cake de ene keer perfect wordt en de andere keer te compact, terwijl ze hetzelfde recept gebruiken. Ook al is het recept voor een standaard cake in de basis heel simpel, het is belangrijk dat de juiste bereidingswijze en -volgorde wordt toegepast. Ik zal je uitleggen hoe je gemakkelijk een mooie luchtige cake maakt. MIXEN EN SPATELEN Voor het beste resultaat mix je je cakebeslag met een platte menghaak (ook wel bekend als de ‘bisschop’haak). Deze wordt standaard geleverd bij de meeste keukenmachines. Mixen met een garde of handmixer zorgt voor grotere luchtbellen. Als je aan het mixen bent lijkt het dan alsof je beslag fantastisch luchtig wordt, maar tijdens het bakken verdwijnen deze grote luchtbellen gemakkelijk. Dit resulteert in een minder luchtige en vooral compacte cake. Zorg ervoor dat je de bloem in delen door het beslag spatelt. Zo behoud je de luchtigheid en ga je glutenvorming tegen. Teveel glutenvorming zorgt namelijk voor een taaie cake. TIPS BIJ COMPACTE CAKE Klop de boter en suiker langer samen romig. Stop met mixen zodra de bloem is opgenomen. Voeg meer bakpoeder toe aan het recept. TIPS BIJ TAAIE CAKE Gebruik minder bloem in het recept. Stop met mixen zodra de bloem is opgenomen. Gebruik een zachtere soort bloem (patentbloem). Als je deze tips en mijn basisrecept voor cake netjes volgt, dan bak jij ook makkelijk een fijne cake. PIECE OF CAKE, dus! Kon het niet laten.. Heb jij nou nog een vraag over het bakken van cakes, bepaalde ingrediënten of een ander baksel? Let me know en dan zoek ik het voor je uit.
Ik heb de cake zo als U hebt beschreven maar hij is niet veel geruist Hij is heel compact geworden wat ik fout gedaan heb weet ik niet ik ben begonnen met boter toen dat smeuïg was eieren 1 voor1 toen die er goed door waren patent bloem meet een beetje zout en backin en een zakje vanille goed gemix ik vond de deeg wat dik hoe kan dit wat doe ik fout Beantwoorden
Hi Jakob, wat vervelend! Ben je niet vergeten om suiker toe te voegen? Als je het recept + bovenstaande tips precies hebt gevolgd en niet te lang hebt gemixt durf ik niet te zeggen wat er mis is gegaan. Beantwoorden
al diverse malen een bananencake gebakken met verschillende recepten maar de B.cake blijft laag en compact.mijn laatste cake is van Laura’s bakery,met suiker bakpoeder en wat olie. Ben heel benieuwd, groet,Annemiek Beantwoorden
Aangezien ik ook recepten ontwikkel voor Laura’s Bakery weet ik uit ervaring dat dat sowieso mooie luchtige bananenbroden zijn! Het verschilt erg per recept, ik hou bijvoorbeeld juist wel van een smeuïg en iets compacter bananenbrood. Hopelijk heb je inmiddels een mooi luchtig exemplaar gebakken! Beantwoorden