Bakken met groenten Bak jij wel eens met groenten? Het klinkt misschien reuze gezond, maar dat hoeft het niet per se te zijn. Al eens aan carrot cake gedacht? Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om te bakken met groenten. Gezond én ongezond. Hierboven op de foto zie je meteen mijn favoriete groenten om te verwerken in baksels. Courgette, avocado, wortels, zoete aardappel en pompoen. Met bietjes wil ik nog meer gaan testen. Zo doe je dat: bakken met groenten Het is enigszins voor de hand liggend om in zoete baksels aan de slag te gaan met groentes die lichtzoet zijn of neutraal van smaak. Witlof zou ik zeg maar nooit in een cake stoppen. Elke groente heeft zijn eigen kwaliteit die het geschikt maakt om te verwerken in baksels. Denk aan structuur, het vervangen van vet, toevoegen van vocht of puur om extra vitamientjes in je baksel te verstoppen. Maar let wel, bakken met groente hoeft niet direct te betekenen dat het vét gezond is wat je naar binnen werkt, dat hangt ook van de verdere ingrediënten af. Ik ga een aantal groentes en hun rol in het bakken aan je uitleggen! Mijn lievelings (gezondere) carrot cake vind je trouwens in mijn boek PUUR ZOET. Daar staat ook een recept voor ontbijtmuffins met courgette in. En de lekkerste chocolademousse met avocado. En ook nog raw vegan chocolade cheesecake met avocado. Bakken met courgette Courgette is neutraal van smaak en zal daarom geen extra smaak toevoegen aan je baksel. Bakken met courgette kan daarom de ideale manier zijn om ‘stiekem’ groenten aan een cake of pancake toe te voegen. Belangrijk om te onthouden is dat courgettes rijk zijn aan vocht, waar je cake lekker smeuïg door wordt. Wil je dat niet? Knijp de (geraspte) courgette dan stevig uit voor je het door je beslag verwerkt. Twee voorbeelden om te bakken met courgette: Courgette koekjes Griekse courgette plaatkoek Bakken met avocado Avocado wordt over het algemeen ingezet als vervanger van boter of room. Het is niet alleen een veganistische vervanger, maar ook eentje met gezondere voedingswaardes en een stuk minder calorieën dan boter. Avocado is neutraal en multi inzetbaar: van pannenkoek tot chocomousse of taart. Ik schreef al eerder een artikel waarin ik nog veel meer over bakken met avocado’s vertel, maar een aantal van mijn favoriete recepten om te bakken met avocado vind je onderstaand én in mijn gezonde bakboek PUUR ZOET: Onweerstaanbare chocolademousse taart Chocolademousse met avocado en banaan Oosterse avocadospread Bakken met wortel Wortels zijn lichtzoet van smaak en kunnen het allerbest eerst geraspt worden voordat je ze in een klassieke carrot cake, in pannenkoekjes of in andere soorten koek of cake worden verwerkt. Je proeft ze qua structuur vaak nog wel terug, maar dat kan juist erg lekker zijn. Daarnaast krijgt je baksel meteen een lekker kleurtje, als je er voldoende wortels in verwerkt tenminste. Wortels smaken meestal erg lekker met verschillende specerijen die je in speculaaskruiden terugvindt. Een aantal overheerlijke en diverse bakrecepten met wortel: Prachtige naked carrot cake (laagjestaart) Gezonde no bake carrot cake reepjes De perfecte carrot cake muffins Vegan carrot cake Bakken met zoete aardappel en pompoen Even onder één kopje, want beiden zijn lichtzoet van smaak en worden meestal in pureevorm tijdens het bakken verwerkt. Idealiter schil en stoom je ze, om ze vervolgens te pureren. Zo blijft er niet teveel vocht in gevangen. In plaats van te stomen, kun je de zoete aardappel of pompoen ook roosteren, dan krijgen ze een nog volleren smaak voordat je ze pureert. Je kunt ze zowel zoete aardappel als pompoen gebruiken als (gedeeltelijke) vervanger van meel in pannenkoekjes of cake, of als romige vulling in combinatie met andere ingrediënten. Wil je graag bakken met zoete aardappel? Maak dan eens mijn gezonde Ferrero rocher taart of mijn Twix shortbread met zoete aardappel. Ongelofelijk lekker! Bakken met pompoen Aan onderstaande rijtje kun je zien dat bakken met pompoen in mijn keuken ook niet bepaald een uitzondering is: Vegan pompoenbrood Pompoen smoothie bowl Gezonde pompoen brownies Pompoen cheesecake Pompoentaart