Stel je (bak)vraag! Wekelijks krijg ik tientallen (bak)vragen van jullie binnen. Deze vragen gaan vaak over een specifiek recept op Zoetrecepten, maar ook over baktechnieken, ingrediënten, verschillen tussen ingrediënten, of manieren om jullie keukenleven wat makkelijker te maken. KEUKENHULPJE Superleuk vind ik het om deze vragen voor jullie uit te zoeken en te beantwoorden. Zó leuk dat ik elke week een (bak)vraag van jullie wil beantwoorden in de vorm van een artikel of video. Een nieuwe rubriek that is: keukenhulpje. Dat ben ik dus! Jullie persoonlijke keukenhulpje 😉 ZO STEL JE JOUW VRAAG Onderstaand vind je al een paar leuke, reeds uitgewerkte, onderwerpen. Heb jij nou ook een vraag? Laat je vraag dan achter in een reactie onder dit artikel of stuur hem in via mijn contactformulier, met als onderwerp “Keukenhulpje” en dan gaat hij op mijn lijstje. Niet elke vraag zal even snel aan bod komen, maar weet dat ik mijn best doe al jullie vragen zo snel mogelijk te verwerken in een leuk artikel of duidelijke video! Hoeveel sap zit er in een citroen of een limoen? Hoe reken je cups naar milliliters of -grammen om? Wat is het verschil tussen bakpoeder, baking soda en wijnsteenbakpoeder? Wat is au bain-marie? Of check hier alle artikelen in de categorie keukenhulpje.
Wat een leuk idee, deze rubriek! Ik heb ook meteen een vraag: regelmatig komt het voor dat mijn cake niet luchtig wordt, maar heel compact blijft en dan dus niet lekker is 🙁 . Ik kan er niet echt iets in ontdekken, e ene keer lukt een recept prima en andere keer wordt zelfde recept helemaal niets. Ik bak met silicone vormen, in mijn vorige oven ging dat perfect.. Hoop dat je me kan helpen. Alvast bedankt! Beantwoorden
Dag Mariëtte, Wanneer in een recept alleen de oventemperatuur staat vermeld, moet je dan uitgaan van een conventionele oven of van hetelucht? Zijn er ook gerechten die je beter op heteluchtstand kan bereiden dan conventioneel? Bij voorbaat hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vragen. Beantwoorden
Hi Tally, ik denk dat je het antwoord op jouw eerste vraag terug kunt vinden in dit eerdere artikel: http://www.zoetrecepten.nl/blog/oventemperatuur-omrekenen/ De tweede vraag gaat op mijn lijstje, bedankt! Beantwoorden
Goedemiddag, wil graag zaterdag een monchou taart maken, maar zonder suiker er in. Wat kan ik als vervanger daar voor gebruiken. Beantwoorden
Hi Erna, heb je deze variant al eens bekeken? Net minder suiker en vet. Voor de topping kun je diepvries kersen gebruiken waar geen suiker aan toegevoegd is: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/gezondigen-met-monchoutaart/ Beantwoorden
Hoe weer ik op welke hoogte mijn baksel in de oven moet ?B.v. brood, taart, koekjes. Alvast bedankt Ria Scholtes Beantwoorden
Hallo, ik ga de appelplaatkoek maken. Maar gebruik je hier voor de gezouten of ongezouten roomboter voor? Beantwoorden
Hallo Mariëtte. Ik wilde het recept van de aardbeien tartelettes gaan proberen, maar in de bak beschrijving heb je het over blindbakken, wat is dat precies. Mvg. Johan Beantwoorden
Hi Johan, blind bakken betekent dat je de taartbodem eerst zonder vulling afbakt. Dit doe je meestal met een blindbakvulling erin, zoals erwten, rijst of bakbonen. Binnenkort zal ik hier een uitgebreider artikel aan wijden. Beantwoorden
Hoi, heb net het recept voor witte speculaaskruiden ontdekt. Super! Alleen beh kaneel, mag m’n zoon ook geen gember. Is dit te vervangen of gewoon weglaten! Beantwoorden
Hi Florine, deze vraag heb ik over het hoofd gezien. Je kunt het gemberpoeder natuurlijk weglaten, dan zou ik zeker anijspoeder toevoegen. Beantwoorden
Hoi Mariette, geweldige recepten, vlot geschreven en goeie foto’s! [ook jouw foto vind ik bepaald niet verkeerd ;)] Mijn vraag: ik zoek een bakboek om taarten en cakes te leren bakken en zelf te designen. De techniek van het bakken ben ik naar op zoek; zo uitgebreid mogelijk. Met daarin details over waar je rekening mee houdt als je zelf een taart wil ontwerpen samenstellen (siroop gebruiken om cakelagen mee in te smeren, jam als lijm gebruiken enz) De verschillen tussen de cakesoorten enz. Is er een boek dat je mij aan kunt raden? Het liefst in het engels. Thanks! Beantwoorden
Thanks Martin, altijd leuk om te horen! Ik ben zelf fan van ‘Taarten in Stijl’ en ‘Kookschool Patisserie’. Ik denk dat Taarten in Stijl het meest op jouw wensen aansluit: meerdere basisrecepten voor cake, vullingen en toppings, met daarnaast een aantal hoofdstukken uitleg over het bouwen en decoreren van gave layercakes. Op het gebied van Engelse boeken ben ik wat minder thuis. Beantwoorden
Hallo Mariëtte, Leuke rubriek, waar ik dan ook een vraag voor heb. Het lukt mij maar niet om een goede biscuittaart te maken…. Ik heb al verschillende recepten gebruikt hiervoor (ook van jouw website), maar ze worden gewoon niet zo mooi hoog, waardoor de lagen best laag blijven… Door de vulling er tussen wordt het dan uiteindelijk nog wel wat. Maar denk dat het gewoon niet luchtig genoeg is. Wat vind jij nu een fijn recept en heb je nog goede tips? De oven tussentijds openen, doe ik btw nooit 🙂 Beantwoorden
Hi Charlotte, wat een goede vraag! Deze gaat op mijn lijstje op verder uit te werken en een how-to-video over te maken 🙂 Beantwoorden
Kan ik zelfrijzende bloem gebruiken voor Donuts te maken. Moet er dan nog gist toegevoegd worden mvg stefanie Beantwoorden