Wat te doen met overgebleven eigelen? Je hebt heerlijke Italiaanse meringue of schuimpjes gemaakt, maar vervolgens heb je een lading aan eidooiers over. Er zijn genoeg lekkere dingen die je daarmee kunt maken, dus gooi ze niet weg! Overgebleven eigeel: recepten Eten weggooien vind ik echt dood- en doodzonde. Als ik tijdens het bakken kleine restjes ingrediënten over heb, ga ik tot het extreme om er nieuwe recepten mee te bedenken. Meringue is typisch zo’n recept waarbij je zoveel van één ingrediënt overhoudt (eigeel dus), dat ik vaak de vraag krijg wat je met de overgebleven eigelen kunt doen. Daarom vandaag een handig lijstje ter inspiratie: Crème brûlée Banketbakkersroom Vanille vla (daarvoor volg je het recept van de banketbakkersroom, maar laat je de boter weg en verdubbel je de hoeveelheid melk) Amaretto parfait met bitterkoekjes Advocaat Mayonaise Aioli Hollandaise- of bearnaisesaus Je kunt een aantal eigelen ook goed mengen met een paar volledige eieren om ze vervolgens door een quiche of in een omelet te verwerken (lekker met extra groentes). Eigeel oven: baksels bestrijken Je kunt eigeel ultiem goed gebruiken om je baksels een likje te geven voor ze de oven in gaan. Quiches, koekjes, croissants en bladerdeeg komen allemaal een stuk mooier (bruin) de oven uit als ze ingesmeerd zijn met een beetje eigeel. Eigeel invriezen Tot slot kun je eidooiers ook invriezen. Omdat de structuur van een eidooier niet goed tegen het invriezen kan, wordt er aangeraden om per 100 gram losgeklopte dooier 6 gram zout of suiker toe te voegen. Ik raad je aan om dit wel op het doosje te zetten waarin je ze invriest anders kun je voor een verrassing komen te staan. Ingevroren zijn ze max. 3 maanden te bewaren. In de koelkast blijven ze twee tot drie dagen goed, maar bewaar ze wel goed afgesloten want ze drogen snel uit.