Ga naar de inhoud
Zoete foodie op reis: Sri Lanka
Foodfun & -nieuws 30 januari 2017

Zoete foodie op reis: Sri Lanka

Zoete foodie op reis: Sri Lanka

Sri Lanka, wat een waanzinnig land! Sommigen van jullie zullen gemerkt hebben dat ik hier afgelopen drie weken van een vakantie aan het genieten was. Op Zoetrecepten.nl liep alles ‘gewoon’ door, maar op Instagram was het akelig stil. Mijn account werd vanuit Sri Lanka geblokkeerd, but we’re back online! Elke dag ga ik een Sri Lanka kiekje met jullie delen en via deze blog wil ik jullie meenemen op onze reis. En bereid je voor, ik ben een heel klein beetje mega-rete-enthousiast dus deze post zou maar zo véél te lang kunnen worden.

Ik ben echt verliefd geworden op Sri Lanka. Het lijkt zo’n beetje alles te hebben: tropische temperaturen, natuur, eigenzinnige cultuur, wildlife, strand, onbegrijpelijk vriendelijke en lieve mensen en natuurlijk heerlijk eten. Hoewel de zoete keuken me niet omver heeft geblazen, hebben de curry’s dat dubbel en dik goedgemaakt. Gelukkig heb ik ook een paar zoete pareltjes ontdekt.

IMG_0279

IMG_0724

MENSEN
Sri Lanka is (gelukkig) nog niet erg toeristisch. Dit zie je terug in de puurheid van de meeste plekken. Gelukkig spreken de Sri Lankanen veelal een klein woordje Engels. Ze zijn daarnaast overweldigend vriendelijk, warm en behulpzaam. Ongevraagd bieden ze continu hulp aan wanneer ze denken dat je de weg kwijt bent, zonder daar ook maar iets voor terug te verwachten. In de dorpen begroet iedereen je vrolijk en vraagt hoe het met je gaat. Voortaan zelf toch ook maar weer eens wat vriendelijker zijn naar toeristen in Amsterdam.

CULTUUR NATUUR
Ik vond het bijzonder hoe verschillend de delen binnen zo een klein land kunnen zijn. Qua natuur vind je er volop tropische palmbomen, rijstvelden, theeplantages, groene bergen die aan Lord of The Rings deden denken en natuurlijk strand (want eiland). Het stikt er van de aapjes, die slingeren overal door de bomen. Ook zagen we een paar wilde olifanten én krokodillen. WOW. Mocht je dat nog niet genoeg vinden (zoals wij) dan kun je op safari in het national park .

IMG_0500

IMG_1291
De religie in Sri Lanka is overwegend boeddhistisch (verlichte, knipperende, gouden boeddha beelden op elke hoek van de straat) maar ook de Islam en het hindoeïsme leven hier vreedzaam naast. Dat betekent veel prachtige tempels en culturele tradities om je aan te vergapen.

IMG_0452

KEUKEN
En dan het deel waarop ik me elke vakantie het meest verheug: het eten! Ik krijg onwijs veel inspiratie van de keukens in andere landen. We hebben dan ook zoveel mogelijk local food gegeten, liefst voor ontbijt, lunch én diner. Oh en snacks natuurlijk. Ik neem je mee door de hoogtepunten van ons lekkers.

Ontbijt
Bij guesthouses in Sri Lanka hebben we de ontbijthemel ontdekt. Locals vertelden ons dat zij met het ontbijt en de lunch VEEL eten. ’s Avonds eten ze minder en lichtere maaltijden. Dat resulteert in briljante en gruwelijk uitgebreide ontbijtjes, met een kleine Westerse twist voor ons, omdat ze zelf weinig zoetigheid bij het ontbijt eten.

Kokospannenkoekjes

Onze favoriet waren deze flinterdunne pannenkoekjes. De kleur dankt ze aan een tikkeltje kurkuma en ze zijn gevuld met een geraspte kokos en honingvulling. Té lekker. Toen ik om het recept vroeg zei de dame van onze homestay (in the middle of nowhere) doodleuk dat ik dat op YouTube kon vinden. To be continued!

Mega uitgebreid ontbijt

Dit dus. Next level uitgebreid ontbijt. Kokosrotti en hoppers met mie en linzencurry óf met jam en boter. Een eitje, fruit, vers geperst sapje en natuurlijk Sri Lankaanse thee. Amen.

Zoete snacks
In Sri Lanka gebruiken ze andere suikers dan dat wij gewend zijn. Zoals jaggery en treacle. Jaggery wordt gemaakt van palmsuiker dat wordt ingekookt tot het begint te karameliseren en vervolgens in vormpjes wordt gestort. Het heeft een donkere kleur en smaakt heurlijk karamelachtig. We kregen het op een gegeven moment zelfs bij het ontbijt als ‘snoepje’. Treacle is een soort stroop die mij deed denken aan een zwaardere honing of ahornsiroop. Hiermee wordt de vulling uit bovenstaande kokospannenkoekjes bijvoorbeeld op smaak gemaakt. Balen dus dat die hier niet even makkelijk terug te vinden zijn.

IMG_0283

De meeste zoete snacks in Sri Lanka vond ik niet om over naar huis te schrijven. Een favoriet van veel locals zijn deze kleine sesamballetjes/staafjes, ’thala guli’. Je vindt ze in bijna alle winkels en zijn een fijne kleine snack als je craving bent naar iets heel zoets (lees: sesamzaadjes en jaggery). Ook vond ik de pinda-honingbrokken erg lekker tussendoor. Dit zijn letterlijk stukken uitgeharde, gekarameliseerde honing die helemaal vol zitten met pinda’s.

Hartige snacks
Einde van de ochtend of rond lunch tijd kozen we vaak voor wat gefrituurde snacks. Als je naar lokale tentjes gaat zie je menig Sri Lankaan zo een bordje gefrituurde rolls en samosa’s wegwerken. De rolls zijn gevuld met goed gekruide, smeuïge vega-, vis-, ei- of vleesvullingen in combi met groentes en aardappel. Erg lekker en je zit snel vol van zo’n hap.

Snacks

Roti is een echt Sri Lankaans gerecht dat je overal ziet en kunt krijgen. Het is een soort flatbread met een brede variëteit aan vullingen. De vulling lijkt op die van de gefrituurde snacks. Top als lunch of als een flinke snack.

IMG_0678

Papadums en pittige mango chutney. Mijn hemel wat lekker. Papadums kende ik al wel uit de Indiase keuken met een yoghurt-komijn dip, maar deze combinatie is nog beter. Ik kan me het aantal keren niet meer herinneren dat we dit hebben besteld.

Curry’s
Yes, de absolute specialiteit in Sri Lanka: home made curry’s. En dan vooral de manier waarop je dit geserveerd krijgt. De tafel (of je bord) wordt vol gezet met verschillende soorten curry’s, papadums, mango chutney, kokos sambal en rijst. Elke keer weer een feestje. De aubergine curry, pompoencurry, kokos sambal en de dahl curry waren onze favorieten.

IMG_0910

IMG_0680

Dankzij de kookcursus die we in Unawatuna volgden, nemen we deze briljante recepten mooi mee naar huis. OH YES.

Kookworkshop

Drank
Voor een goede alcoholische versnapering moet je niet in Sri Lanka zijn. Veel restaurants hebben geen vergunning om drank te verkopen en relatief is het er ook erg duur. Wel is Sri Lanka een echt thee-land: zwarte Ceylon thee! Oh happy days, me like. We kwamen er alles over te weten na een bezoekje aan een theefabriek en hebben liters thee weggeslurpt in de drie hete weken dat we er waren. Went snel.

Daarnaast kun je natuurlijk overal verse fruitsapjes halen, want je struikelt over de mango-, papaja- en bananenbomen.

Fruitdrankjes

IMG_1231

Dit is een ‘lassie’. Een hele romige milkshake gemaakt van buffelmelk en vers fruit. Superlekker! Dit kun je bijna overal wel scoren.

Zoete toetjes
In Sri Lanka staat vers fruit overal op de menukaart als toetje, iets waar ik heel gelukkig van word. Maar ze hebben nog een aantal hele fijne toetjes, waaronder ‘curd’. Dit is een hele dikke soort kwark die gemaakt wordt van buffelmelk. Ze wordt standaard geserveerd met honing, but if you’re lucky you might find a brilliant upgraded version like this:

Curd

En dan banana fritters. Of pineapple fritters. Denk aan pisang goreng of baka bana en dan geserveerd met honing en ijs. Dit was de persoonlijke verslaving van Thomas op zoet gebied. EN TERECHT.Toetjs

De afsluiter van deze veel te lange blogpost is niet alleen een typisch Sri Lankaans toetje, maar was ook het laatste toetje dat ik at in Sri Lanka: watalappan (rechts op de foto hierboven). Een romige kokoscustard op smaak gemaakt met kardemom. Niet geweldig vond ik, maar gelukkig had Thomas weer een bordje banana fritters besteld (op links).

HOTSPOTS
Voor wie zelf een reis naar Sri Lanka overweegt, kan ik onze route zeker adviseren. Als je ten minste op zoek bent naar een combinatie van cultuur & natuur en dat wilt aftoppen met het strand. In twee tot drie weken heb je voldoende tijd om deze plekken aan te doen: Colombo – Sigiriya – Kandy – Ella – Kataragama (Yala) – Unawatuna – Bentota. Als je hier meer details over wilt, kun je me altijd een berichtje sturen.

Onderstaand vind je onze favoriete foodspots op bovenstaande route voor als jij ook naar Sri Lanka afreist.

  • Colombo – New Palm Leaf Hotel, voor de eerste set aan chille curry’s.
  • Kandy – Moslim hotel, voor traditionele Kottu
  • Treinreis Kandy – Ella – Probeer de snacks in de trein, zo leuk en lekker
  • Ella – The Curd Shop, voor de chillste curds
  • Galle – Lucky fort, een te schattig restaurantje met de lekkerste curry’s
  • Bentota – Milli’s, een sfeervol restaurant waar je heerlijke vis kunt eten

Overall tip: verblijf zoveel mogelijk in guesthouses. Hier krijg je de lekkerste traditionele ontbijtjes en de vrouw des huizes kan ’s avonds de allerbeste curry’s voor je maken. Sri Lankanen eten zelf graag thuis en kunnen waanzinnig goed koken.

Tot dusver mijn reisverslag en al mijn tips. I hope you guys liked it! Heb jij er nog wat aan toe te voegen? Laat het dan vooral achter in de comments!

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

12 berichten over “Zoete foodie op reis: Sri Lanka

  1. Leuk om te lezen! Wij gaan over 3 maanden 11 dgn. Met de familie….10 tieners en 8 volwassenen. Door verhalen heb ik er nog meer zin in en heb ik de kinderen alvast verteld wat ze kunnen verwachten. Kijk nu al uit naar al het heerlijke fruit en de currys.

  2. Wauw, klinkt echt super goed! Ik hoor vaak dat mensen in Sri Lanka hun reis helemaal laten regelen en dat ze dan met een privé chauffeur door het land gaan omdat dat helemaal niet zo duur schijnt te zijn. Hebben jullie alles zelf gedaan? Wat een heerlijke foto’s ook!

    1. Klopt, dat heb ik ook van meerderen gehoord! Wij hebben het allemaal zelf geregeld, omdat er zoveel openbaar vervoer is. We namen zo nu en dan een taxi voor ‘lange stukken’, maar de treinreis van Kandy naar Ella is zo prachtig, ook al duurt het ruim 6 uur 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *