Makkelijke appel crumble met havermout maken Warme, knapperige appel havermout crumble met een frisse schep crème fraiche of een lekker bolletje ijs. Maar ook zonder iets erbij ontzettend lekker en echt comfort food. En verbazingwekkend makkelijk te maken! Een must voor in je collectie. Appel havermout crumble maken Apple crumble blijft een tijdloos recept dat eigenlijk iedereen lekker vindt. Mijn nichtje Cato noemt het kruimel. Dat vind ik nog gezelliger klinken. Ze kwam laatst logeren en we zouden samen een taart gaan bakken. We werden het alleen niet eens welke taart dat dan moest worden. Er lagen zes bakboeken op tafel en we hadden uitgebreid plaatjes bekeken. Uiteindelijk kwam alleen ‘kruimel’ door de selectie. En dan wel exact op de manier zoals ‘mama’ dat altijd maakt. En of ik mama anders maar even kon bellen om te vragen hoe zij dat precies deed. Gelukkig heeft die mama van haar (mijn zus) mij vroeger geleerd om de lekkerste appel-bramen crumble te maken, dus dat zat wel snor. Cato was gerustgesteld. Liever een gezonder recept voor crumble maken? Die vind je in mijn bewuste bakboek PUUR ZOET! Daarin staat een heerlijke appel-bramen crumble met havermout, die je ook gewoon voor ontbijt kunt eten. Recept: appel crumble met havermout Maar eigenwijs als ik ben, wil ik het liefst altijd iets nieuws uitproberen in de keuken. We sloten daarom het compromis om een appel crumble met havermout te maken. Die zou nog knapperiger worden dan de kruimel van mama, beloofde ik haar. Dat komt namelijk door de havermout, die geeft een lekkere crunch als je het toevoegt aan je deeg. Nog een mooi voorbeeld daarvan is mijn appelplaatkoek met havermout. En natuurlijk zouden we de appel havermout crumble in een grote ovenschaal maken, zodat we het de volgende dag als ik haar terug naar huis zou brengen aan de fam konden laten proeven. Niets was gelogen! Direct na het bakken smulden we samen al van een stukje warme, knapperige appel havermout crumble. En de volgende dag namen we de rest van de kruimel mee naar mama, papa en zussen, die ons ook erg dankbaar waren. 😉 Knapperige appel crumble Je hebt het al begrepen, de kruimellaag op deze appel crumble is heerlijk krokant door het gebruik van havermout. Ik gebruik daarvoor het liefst grove havervlokken in combinatie met rietsuiker, wat ook lekker grof is en knapperig bakt in de oven. Echt een heerlijk toetje met een beetje crème fraiche, slagroom of een bolletje ijs. En heel gezellig om samen te maken, dat ook nog eens. Wil je nog wel meer soorten apple crumble uitproberen? Dat kan! Ik heb inmiddels al flink wat lekkere varianten geprobeerd. Maar wel eerst aan de slag gaan met deze variant met appel en havermout hè? En daarna mag je deze aan je baklijst toevoegen: Appel-bramen crumble Appel speculaas crumble Een gezondere crumble uit mijn boek Of maak je eigen fruit crumble met een basisrecept voor kruimeldeeg! recept Makkelijke appel crumble met havermout maken Echt comfort food: warme, knapperige appel crumble met havermout. Zo ontzettend lekker en zo'n makkelijk recept. Doe er je voordeel mee. Printen 30 minuten 8 Ingrediënten 1 ovenschaal appel crumble met havermout: 4 grote appels 75 gram rozijnen 125 gram rietsuiker + 1 eetlepel 1 theelepel kaneel 125 gram bloem 125 gram havervlokken 125 gram roomboter Snuf zout Verder nodig: een ovenschaal 20 x 30 cm Bereiding Appel crumble met havermout maken Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Vul een bakje met kokend water en wel de rozijntjes hier 10 minuutjes in. Meng de appelblokjes, gewelde rozijntjes, het kaneel, een eetlepel suiker en eventueel een beetje citroensap met elkaar. Schep dit alvast in de ovenschaal. Neem een beslagkom. Mix hier de boter samen met de suiker en het snufje zout in zacht. Voeg dan de bloem al mixende toe en vervolgens ook de havermoutvlokken. Het beslag zal steeds kruimeliger worden. Stop met mixen wanneer je de kruimels van een mooie grootte vindt. Appel havermout crumble bakken Verdeel de kruimels over het appelmengsel in de bakvorm en zet de crumble 20 min in de oven op 180 graden. Check na 20 minuten of de crumble al een mooie goudbruine kleur heeft gekregen. Serveer de appel kruimel met een schepje crème fraiche voor de frisheid of met een bolletje ijs als toetje. Geniet ervan! Appel crumble met havermout bewaren Goed afgedekt in de koelkast kun je de appel havermout crumble max. drie dagen bewaren. Warm het wel weer even op voor je het serveert, dan wordt de kruimellaag weer lekker knapperig.