Ga naar de inhoud
Banketbakkersroom maken
Basisrecepten 02 juni 2014

Banketbakkersroom maken

Banketbakkersroom maken

Een makkelijk basisrecept voor de lekkerste banketbakkersroom, afgeleid van een recept van Australische patisserie koning Adriano Zumbo! Ik geef je ook direct het recept voor Zwitserse room, dat maak je namelijk in een handomdraai als je deze banketbakkersroom eenmaal gemaakt hebt. Beiden zijn er lekker om diverse taarten, soesjes of bladerdeeggebakjes mee te vullen. De keuze is aan jou. 🙂

Wat is banketbakkersroom?

Banketbakkersroom wordt ook wel gele room genoemd en is een enorme klassieker als het aankomt op basisrecepten in de bakkerswereld. Het is heel erg makkelijk om zelf te maken en ook veel lekkerder dan uit een pakje. Banketbakkersroom hoort goed romig te zijn en heeft een volle vanillesmaak dankzij het gebruik van een vanilleboon. Het zal je direct opvallen dat een zelfgemaakte banketbakkersroom van die prachtige zwarte spikkeltjes van de verse vanille bevat en heel lichtgeel is (door het eigeel). Als dat niet het geval is, dan is de gele room meestal met een mix gemaakt en niet in eigen keuken met verse ingrediënten. Zonde, want moeilijk is het niet om de room zelf te maken en zoveel lekkerder.

Crème patisserie of gele room

De Fransen noemen deze lichtgele room ‘crème patisserie’ en in het Engels wordt het pastry cream genoemd. De room is puddingachtig van structuur en je kunt onwijs veel lekkers maken met deze room. De meest bekende toepassing is misschien wel de vulling van de tompouce, of wat dacht je van die overheerlijke vulling voor een aardbeienslof, voor kleine soesjes of éclairs, of als een laagje tussen een biscuitbodem? Veel mogelijkheden!

Banktbakkersroom maken

Banketbakkersroom maken

Dit is absoluut de allerlekkerste banketbakkersroom die je je kunt bedenken, afgeleid van een recept van Adriano Zumbo, de koning van de Australische bakwereld. Iedereen die net zo graag Masterchef Australia kijkt als ik, kent deze man wel van de beruchte dessert uitdagingen. De reden waarom ik dit de lekkerste banketbakkersroom vind dat er is, zit in het ‘geheim’ van de boter die er op het laatste moment nog aan toegevoegd wordt. Hierdoor wordt de room nog zachter van smaak én structuur. Om je vingers bij af te likken!

Recepten met banketbakkersroom

Wat kun je eigenlijk allemaal maken met deze zalige gele room? Nou heel veel! Let op:

Gele room maken

Zwitserse room maken

Als je onderstaand recept hebt gemaakt, kost het amper extra moeite om ere een Zwitserse room van te maken. Zwitserse room is een minder zware versie van banketbakkersroom. De smaak lijkt er heel erg op, alleen is het een stuk luchtiger waardoor het een perfecte vulling kan zijn voor taarten en gebak die geen zware vulling kunnen gebruiken. 

Ik zou een los recept kunnen wijden aan het maken van Zwitserse room, maar het is zo doodeenvoudig dat ik genoeg heb aan deze drie zinnen – kun jij lekker direct aan de slag. Om Zwitserse room te maken heb je enkel dit recept voor banketbakkersroom nodig en 350 ml opgeklopte slagroom (met vanillesuiker). Als je banketbakkersroom volledig is afgekoeld, dan mix je dit kort door tot een gladde room. Daarna spatel je de stevig opgeklopte slagroom erdoor en tada: je Zwitserse room is klaar voor gebruik.

Banketbakkersroom maken

recept
Banketbakkersroom maken

Een makkelijk basisrecept voor de lekkerste banketbakkersroom, afgeleid van een recept van patisserie koning Adriano Zumbo!

20 minuten
4

Ingrediënten

Voor 350 gram banketbakkersroom:

  • 1 vanilleboon
  • 250 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 20 gram maizena
  • 40 gram ongezouten roomboter

Bereiding

  1. Snijd de vanilleboon open en schraap het merg eruit. Doe dit samen met 200 ml melk in een steelpan en breng aan de kook.
  2. Meng de overgebleven 50 ml melk, eidooiers en de suiker in een kom met een garde. Klop als laatste de maïzena erdoor en klop tot het glad is.
  3. Kookt de melk? Haal dan de vanilleboon uit de steelpan. Neem de pan van het vuur en giet de helft van de melk, terwijl je goed blijft roeren, over het maïzena-mengsel en roer stevig door.
  4. Zet de steelpan weer op laag vuur en giet het maïzena-mengsel terug in de pan. Breng het weer aan de kook en blijf roeren. Het zal nu gaan indikken, wat een paar minuten duurt. Continu blijven roeren is belangrijk om klonten te voorkomen!
  5. Is de room lekker dik? Giet het dan in een lage schaal, zodat het snel afkoelt. Dek af met vershoudfolie en laat dit de room raken, zo ontstaat er geen vel op de room.
  6. Wanneer de room is afgekoeld tot 50 graden (het voelt dan warm aan voor je handen, maar is niet heet), roer je de boter er doorheen tot deze volledig is opgenomen. Dek de room opnieuw af met folie tot je de room zult gebruiken.

Banketbakkersroom bewaren

Goed afgedekt 4-5 dagen houdbaar in de koelkast of luchtdicht verpakt tot drie maanden in de vriezer.

BANKETBAKKERSROOM KLEUREN

Het is mogelijk om banketbakkersroom een kleurtje te geven met een kleurstof. Let dan goed op dat de kleurstof die je gebruikt samengaat met vet (en niet alleen met water), anders zal de kleur zich scheiden.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Banketbakkersroom maken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.3 / 5. Aantal stemmen: 26

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

21 berichten over “Banketbakkersroom maken

    1. Dat ga ik proberen!
      Ik kan ’n beetje van de suiker af nemen wat bij het eiermengsel gaat lijkt me .
      Altijd vervelend zo’n vel!

  1. Hoe weet je of de banketbakkersroom is afgekoeld tot 50 graden? En kan ik wat over is toevallig ook invriezen?

    1. Dat is lastig om precies te zeggen, ik heb daar een temperatuurmetertje voor. Maar ga er vanuit dat de room dan nog een slag warmer is dan je lichaamstemperatuur, maar zeker niet zo warm meer dat de damp er nog vanaf komt.

      Ik lees online regelmatig dat men banketbakkersroom gerust invriest, maar heb er zelf geen ervaring mee.

  2. Hallo, ik wil graag een botercreme maken met banketbakkersroom (de gewone botercreme vind ik te zoet). Nu is mijn vraag, is deze creme stevig genoeg om een taart mee te bestrijken en om bloemen mee op te spuiten ? Niet dat de opgespoten bloemen inzakken ! Alvast bedankt !

  3. Je zegt roer de boter erdoor heen. Dus je moet de boter eerst smelten neem ik aan anders wordt het niet opgenomen ? Ik kan nergens terugvinden dat je gesmolten boter moet gebruiken.

  4. hallo
    ik heb de taart gemaakt en ziet er heerlijk uit, de losse onderdelen apart ook dus nu wachten tot die aangesneden wordt. mijn banketbakkersroom was een beetje korrelig hoe kan dat en hoe kan ik dat voorkomen?

  5. Dit is voor mij echt het beste recept:
    500 ml melk
    100 gram suiker
    180 gram eidooier
    40 gram bloem
    1 vanillestokje (of zakje vanillesuiker)
    Het geheim zit hem in de fikse hoeveelheid eierdooiers. Als het aan de kook is een paar ” blubjes” afwachten en het is klaar. Het klontert niet, bindt goed en is echt heel erg lekker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *