Suikerkoekjes bakken (vormvaste koekjes met glazuur) Wil je koekjes bakken die in de oven hun vorm behouden? Maak dan dit makkelijke recept voor suikerkoekjes! Als je deze vormvaste koekjes hebt gemaakt kun je ze achteraf versieren met een simpel glazuur, of niet natuurlijk. De keuze is aan jou! Makkelijk suikerkoekjes recept De lekkerste suikerkoekjes bak je gewoon zelf en het is hartstikke makkelijk. Als je het recept goed volgt, dan kan er niks misgaan. Dit kun je verwachten van deze koekjes: Knapperig, brosse structuur Behouden hun vorm in de oven Perfect voor koekjesstempels of koekuitstekers Bakken mooi plat, voor een eventueel glazuur of decoratie Kunnen weken bewaard worden Koekjes met glazuur Ik heb er ook een simpel suikerglazuur bij gemaakt en ze op die manier versierd. Een suikerglazuur is niet zo knapperig als royal icing en geeft een minder professionele uitstraling. Het is daarentegen heel makkelijk om te maken en de ingrediënten heb je bijna altijd in huis. Ik heb zelf nog wat amandelaroma toegevoegd aan het suikerglazuur, voor de lekker. Dat smaakt trouwens ook heel goed door het koekdeeg! Maar niet dubbelop. Naast een simpel zelfgemaakt suikerglazuur en een iets professionelere royal icing is er nog een derde optie om koekjes met glazuur te versieren: met een kant-en-klaar glazuur uit de supermarkt. Ik vind het glazuur van Oetker dat in van die zakjes met een cupcake erop te koop is ook echt hartstikke prima; die zijn er in roze en wit voor zo ver ik gezien heb. KOEKJES BAKKEN Vroeger waren mijn favo koekjes ‘botermoppen’. Hele vette koekjes (het zijn natuurlijk niet voor niets botermoppen) die knoerthard worden zodra ze zijn afgekoeld. Heerlijk. Vooral wanneer we ze versierden met van die zilveren balletjes, dan mochten de kiezen nog harder werken, heerlijk! Moet ik nu niet meer aan denken trouwens, iets met ouder worden. Maar, tot mijn grote irritatie verloren die koekjes hun vorm volledig. Prachtige (ahum) hartjes, dieren of andere vormen kwamen als onherkenbare plakkaten koek uit de oven. Nouja, lekker waren ze wel, maar echt begrijpen deed ik het niet als klein meisje. Nu weet ik dat de verhouding tussen bloem, suiker en boter goed in evenwicht moet zijn om de vorm te behouden. Maar de smaak wil natuurlijk ook wat, dus teveel met teveel bloem in je koekjes moet je ook oppassen. Dat is simpelweg niet lekker. Gelukkig hoef jij je hier verder niet druk over te maken en kun je simpelweg onderstaand recept volgen. Vormvaste suikerkoekjes maken In dit basisrecept voor suikerkoekjes vind je de perfecte afmetingen voor vormvaste koekjes. Qua smaak komen ze in de buurt van zandkoekjes én je hebt niet-uitloop-garantie. Daarom kun je lekker tekeer gaan met leuke uitsteekvormpjes en ze met de kids versieren (of in mijn geval gewoon zonder kinderen, ook erg vermakelijk). Liever chocoladekoekjes maken? Vervang dan vier eetlepels bloem door cacaopoeder en voeg eventueel nog wat chocolate chips of gehakte chocolade toe. Hier heb ik ook een keer een Valentijn variant van gemaakt! Leuke koek uitstekers De lol van koekjes bakken zit ‘m in een aantal zaken. Koekdeeg snoepen, koekjes versieren, leuke koekuitstekers én koekjes eten. Haal je uitstekers en je voorraad sprinkles maar vast tevoorschijn! Mijn persoonlijke favoriete uitstekers zijn onderstaande, die vind ik onmisbaar. Ronde kartelvorm 12-delig Ronde uitsteekvormen 12-delig Basis koek uitstekers recept Suikerkoekjes bakken (vormvaste koekjes met glazuur) Wil je koekjes bakken die in de oven hun vorm behouden? Maak dan dit makkelijke recept voor suikerkoekjes! Als je… Printen Ingrediënten Voor 30 tot 40 koekjes 125 gram witte basterdsuiker 1 el melk 150 gram roomboter 1 tl vanille extract 250 gram bloem Mespunt zout Eventueel, voor het glazuur: 150 gram poedersuiker 1 el melk/water Paar druppels smaak extract 1 druppel kleurstof Bereiding Meng alle ingrediënten samen in een kom en kneed het met de hand of met de deeghaken van de mixer. Maak een mooie bal van het deeg, rol het in vershoudfolie en leg een uur in de koelkast te rusten. Als je een suikerglazuur wil maken, dan is dit een goed moment. Zeef de poedersuiker en meng dit in een kommetje met het water. Zorg dat het niet te dun wordt, dan druipt het straks van de koekjes af. Voeg eventueel nog enkele druppels smaakaroma toe of kleurstof. Zet even opzij. Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- bovenwarmte). Rol het deeg uit tot max. 0,5 cm dikte. Neem een paar leuke uitsteekvormen, steek de koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Versier eventueel nog met sprinkles (dan kun je ze niet meer met glazuur versieren na het bakken). Bak de koekjes in 15 á 20 minuten af, dit is afhankelijk van de grootte van de suikerkoekjes. De koekjes zijn nog een beetje zacht als ze uit de oven komen, laat ze volledig afkoelen. Wanneer ze volledig zijn afgekoeld kun je de koekjes versieren met het opgesteven glazuur.
Dit heb ik zelf nog niet eerder geprobeerd, dus dat durf ik je niet te zeggen. Zou je me willen laten weten hoe het resultaat is? 🙂 Beantwoorden
Ik had zandkoekjes gebakken en een dag later met de glazuur versierd. De koekjes werden zelf toen zacht. Klopt dit of doe ik iets verkeerd? Groetjes Martine. Beantwoorden
Doordat het vocht van het glazuur in de koekjes trekt, krijg je al gauw dat de koekjes zacht worden. Je kunt de koekjes op 50 graden in de oven zetten, voor een uur met een houten spatel ertussen. Dan zul je de koekjes als het ware drogen en knapperiger maken. Beantwoorden
Je bedoeld opnieuw de oven in nadat je glazuur hebt aangebracht? (ik vermoed van niet, maar hoe voorkom jedan dat de koekjes weer zachter worden van het glazuur?
Doordat de oven op zo een lage temperatuur staat, dróóg je de koekjes en wordt het vocht eruit onttrokken.
Misschien domme vraag maar wanneer doe je het glazuur er dan op.. voor dat ze in de oven gaan of erna? Beantwoorden
Hi, je doet het glazuur er pas op als de koekjes uit de oven zijn en volledig afgekoeld zijn. Beantwoorden
hoe maak of koop je glazuur misschien wel domme vraag of wat is dat groen spul op die zandkoekjes en bij mijn glazuur dat word hard en papperig maar het bijft niet zitten op de koekjes Beantwoorden
Hi, je maakt het meest simpele glazuur zoals bovenstaand beschreven. Je mengt 100 gram poedersuiker met één eetlepel vloeistof. Als je een steviger glazuur wilt maken kun je een royal icing maken, je klopt dan één eiwit stijf en mengt hier dan beetje bij beetje 250 gram poedersuiker doorheen. Beantwoorden
Misschien een stomme vraag maar met wat kan je het beste gebruiken om de glazuur aan te brengen ? Een lepel ofzo ? Beantwoorden
Hi Felicia, je kunt dit met een klein pipetje doen of met een lepeltje. Wanneer je de koekjes egaal wilt bedekken kun je ook deze handige video eens bekijken, is een how-to: http://www.createdby-diane.com/2012/01/how-to-ice-cookies-easy-way.html Beantwoorden
Fijn recept! Net de kerstkoekjes gemaakt en inderdaad mooi vormvast: het gaatje dat ik bovenin de vormpjes maakte bleef mooi zichtbaar en nu hangen de engeltjes in de kerstboom. Heb voor de frissigheid citroen- ipv amandelextract gebruikt voor het glazuur. Beantwoorden
Thanks Eva en wat leuk dat je er koekjes voor in de boom mee hebt gemaakt! Ik ben best wel benieuwd naar het resultaat 🙂 Een foto van het resultaat is altijd welkom!! http://www.facebook.com/Zoetrecepten Beantwoorden
iemand een idee hoe je een glazuur maakt dat niet zo zoet is als poedersuieker?? BELANGRIJK!!! Beantwoorden
De helft van de poedersuiker zou je kunnen vervangen door bloem, dat maakt het minder zoet maar bindt het wel. Of dat lekkerder is, is een tweede.. Beantwoorden
De koekjes net met mijn meisjes gemaakt (5 en 6 jaar) Vormvast en lekker! Alleen kortere baktijd… Oeps iets te donker geworden Beantwoorden
Ohjee! Hoe lang heb je ze uiteindelijk in de oven gehad? Geniet ervan met je meiden! Liefs, Mariette Beantwoorden