Lemon curd maken Een makkelijk recept zodat jij ook aan de slag kunt met lekkere lemon curd maken. Met tips om de lekkerste curd te maken en de nodige recept inspiratie. RECEPT: lemon curd maken In de zomer van 2013 kocht ik in Frankrijk voor het eerst lemon curd, huisgemaakt door een Franse dame. In de Carrefour scoorden we een ordinaire zak madeleines (hallo, zo lekker!) die we vervolgens in de lemon curd dipten. Een schot in de roos, zo lekker. Alles met citroensmaak is lekker (de fles allesreiniger uitgezonderd) dus was het hoog tijd dat ik aan de slag ging met zelf lemon curd maken. Verbazingwekkend hoe makkelijk dat is! Heb jij nog nooit citroen curd op? Je weet (nog) niet wat je mist! Stel je een zoet-zure crème op basis van citroen, boter, suiker en ei voor. Je maakt het heel gemakkelijk door het simpelweg au bain-marie te verhitten. Na een kleine portie geduld ontstaat er uiteindelijk een heerlijke gele curd met een sterke citroensmaak. MAG JE LEMON CURD ALS JE ZWANGER BENT? Zolang je lemon curd is verhit boven de 75 graden is het veilig om lemon curd te eten als je zwanger bent. Tijdens de au bain-marie bereiding kan maximaal het kookpunt van water worden bereikt, maar bij een temperatuur van 75 graden worden bacteriën gedood. Controleer dit dus voor de zekerheid als je lemon curd maakt voor zwangeren of kwetsbaren – ik gebruik daarvoor deze suikerthermometer. Nog beter: koop gepasteuriseerde eieren om de lemon curd mee te maken, dan zit je sowieso goed. LEMON CURD RECEPTEN Ik heb al verklapt dat lemon curd erg lekker smaakt op een madeleine. En ook op een plak cake, pannenkoek, door (slag)room of bij een beetje yoghurt is het niet te versmaden. Maar de meest klassieke manier om citroen curd te eten is in combinatie met scones en clotted cream. Toch heb ik in de tussentijd ook al een aantal andere heerlijke recepten met deze curd gemaakt, die je echt niet wil missen: Lemon curd cheesecake (foto hierboven) Lemon curd kruimelcake Brownietaart met advocaatmousse Mini frambozen en curd slofjes Lemon curd cheesecake ijs TIPS VOOR DE LEKKERSTE CITROEN CURD Vele Franse zomers en high teas verder ben ik inmiddels een heuse lemon curd ervaringsdeskundige. Een aantal tips die ik je wil meegeven om de lekkerste citroen curd te maken: Rasp de citroenschil zo fijn mogelijk óf haal je lemon curd door een zeef om de grof geraspte schil eruit te vissen. Gebruik enkel het gele deel van de citroenschil, het witte is enorm bitter en dit zal je lemon curd verpesten. Kies biologische citroenen, want de troep die op citroenschillen wordt gespoten wil je niet opeten. Maak een flinke hoeveelheid en bewaar het in uitgekookte potten (zoals deze) op een donkere plek wel tot een jaar! recept Lemon curd maken Een makkelijk recept voor heerlijke homemade lemon curd. Voor iedereen die net zo gek is op deze fijne citrusvrucht als ik! Printen 20 minuten Ingrediënten 2 citroenen, sap en rasp 125 gram roomboter 200 gram fijne kristalsuiker 2 eieren (L) Bereiding Lemon curd maken Rasp de citroenen en pers het sap uit. Zet een vuurvaste kom op een pan met een laagje water erin op medium-laag vuur (au bain-marie). Doe boter, suiker en citroenrasp in deze kom en roer het geheel tot de boter helemaal is gesmolten. Roer dan ook het citroensap erdoor. Haal de kom van het vuur, laat even afkoelen en klop ondertussen in een nieuwe kom de eieren los. Giet een scheutje van het citroenmengsel bij je eieren en klop goed door. Voeg dan alles bij elkaar in de vuurvaste kom, roer goed door elkaar en zet weer terug op de pan op medium-laag vuur. Door de warmte van het water in de pan zal het mengsel langzaam dikker worden. Dit duurt ongeveer een kwartier. Blijf gedurende het kwartier regelmatig roeren tot het mengsel vla-dikte bereik en haal dan van het vuur om af te koelen. Giet je lemon curd eventueel nog door een zeef als je geen citroenschil terug wilt proeven. Als je de lemon curd in de koelkast zet zal ze nog flink opstijven. Is ze daarna nog steeds niet stevig genoeg naar jouw wens? Voeg er dan een blaadje gelatine aan toe (volg de instructies op het pakje). Lemon curd bewaren In de koelkast kun je de lemon curd maximaal twee weken bewaren. Als je het vacuüm trekt in uitgekookte potten (zoals deze) op een donkere plek wel tot een jaar!
Hoi Mariette, Ik heb een vraag over de lemon curd. Hoe krijg ik de pulver van de citroenrasp uit de curd? Hij lost bij mij niet op en er blijft altijd pulver achter. Vind ik niet echt lekker.. Wat doe ik verkeerd? Beantwoorden
Hi Mirjam, Als je totaal geen rasp meer wilt proeven kun je het beste een hele fijne rasp gebruiken of de curd voordat je hem af laat koelen even door een zeef halen. Succes! Beantwoorden
Hallo Mariette, Ik heb de lemoncurd vorige week gemaakt en staat in de koelkast. Ik ga maandag weer de cheesecake maken. De lemoncurd is nu behoorlijk stevig. Moet ik deze gewoon op de cheesecake smeren of moet ik deze eerst verwarmen zodat ik deze goed kan smeren? Hoor graag van je. Ingrid Beantwoorden
Hi ingrid, heb je de curd ook al goed op kamertemperatuur laten komen? Even doorroeren met een garde helpt vaak ook om het weer wat zachter te maken! Beantwoorden
Hi Jolanda, dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk dat 2 theelepels zou moeten volstaan. Bakse en fijne dagen! Beantwoorden
Hi Mariette, Bedankt voor je recept. Super lekker! Ik denk dat ik de eitjes niet goed genoeg geklutst heb want ik kreeg stukjes gestold eiwit. Heb ik iets verkeerd gedaan? Dit heb ik er trouwens uit gekregen door de curd te zeven. Beantwoorden
Hi Ellen, dan heb je het citroenmengsel niet ver genoeg laten afkoelen voordat je de eieren toevoegde. De eieren koken dan als het ware in het mengsel. Een goede methode om dit te voorkomen is om een beetje van het citroenmengsel bij de eieren de gieten, en zo steeds een beetje meer zodat het qua temperatuur kan wennen en om het hierna pas weer terug te gieten in de kom van het citroenmengsel en verder au bain-marie te bereiden. Ik zal dit aanpassen in het recept, omdat dit een veiligere methode is. Thanks voor je berichtje en zeven is inderdaad altijd een goede oplossing 😀 Beantwoorden
Hartelijk dank voor je reactie, Mariette! Ik zie het al dat het mijn eigen schuld is. Ik heb gewoon niet goed gelezen en over het stukje ‘afkoelen’ heen gelezen. Ik had meteen hup de eieren erbij gedaan hahaha. Ja, logisch dat het dan stolt. Maar het is helemaal goed gekomen. Fijne jaarwisseling! 🙂 Beantwoorden
Hoi Mariette, Ik wil de lemon curd gebruiken om de tante au citron te maken, zou je aanraden om de lemon curd dan ook eerst in de koelkast te laten staan, of is afkoelen om kt voldoende om de bodem met lemon curd te vullen? Groet, Tessa Beantwoorden
Hi Tessa, nee hoor hij hoeft dan niet volledig af te koelen! Je kunt hem meteen in de bodempjes gieten en kort afbakken. Succes! Beantwoorden
Hoi hoi, Ik heb de lemoncurd nu gezeefd en hij is nog steeds vloeibaar klopt dit? Wordt het later dikker of is er iets mis gegaan? Ook leek het mij wat te zoet? Groetjes Beantwoorden
Hi Bahar, dun hoort de lemon curd sowieso niet te zijn. Ze moet een beetje de dikte hebben van behanglijm haha. In de koelkast stijft ze nog wel verder op. Heb je wel grote eieren gebruikt? Beantwoorden
hoi de lemon curd staat bij mij nu van de pan met water af.(wow heb ik echt goed uitgelegd maarja) moet hij nu al dik zijn zonder de eieren? of wordt het pas dik als je de eieren toevoegd? Jet Beantwoorden
oow wat ben ik toch weer lekker bezig. ik zie nu dat het langzaam dikker word met de eieren erbij. Beantwoorden
Wat een toprecept! Onze lemoncurd is perfect….. nomnomnomnom, heb hem wel gezeefd voor de zekerheid nu nog wachten op de cheesecake die in de oven staat! Beantwoorden
Ik weet niet wat er bij mij fout gaat, maar de curd blijft erg vloeibaar. Voor de zekerheid heb ik nog een extra ei toegevoegd maar dat mocht ook niet baten. In de koelkast is het wel ietsje dikker geworden maar eigenlijk is het nog steeds vloeibaar. Wat kan ik fout gedaan hebben? Beantwoorden
Hi Tamara, wat jammer! Heb je de curd lang genoeg au bain-Marie laten indikken? Zo ja, misschien had je dan wellicht kleine eitjes gebruikt of waren je citroenen héél sappig waardoor je relatief al met meer vocht begon? Beantwoorden
Hi Mariette, de curd heeft zeker 20-30 minuten au bahn marie geroerd. Daarna een extra ei (M) erbij en nog 20 minuten. Misschien lag het aan de citroenen die inderdaad heel sappig waren. Vandaag een nieuwe poging, met grote eieren en vol goede moed! Beantwoorden
Ah wat goed dat je weer aan de slag gaat! Ik hou meestal 50 milliliter sap aan per citroen en ik gebruik grote eieren. Good luck en laat me even weten hoe het ging 🙂 Beantwoorden
Een super goed recept. Gebruikte voorheen een andere – ook goed, maar deze vond ik toen ik de zomerse rode vruchten taartjes maakten. Beantwoorden
Klinkt als een heerlijk recept, wil dit morgen proberen. Is het lekker om limoncello toe te voegen aan de lemon curd ? En dan wat minder citroensap? Beantwoorden
De curd zal dan minder zuur en juist wat zoeter worden. Mij voorkeur ligt bij het zuurtje 🙂 Beantwoorden
Hallo, In de uitleg staat eigeel, tevens in het recept de eieren. Wat is het nu? Gr patty Beantwoorden
Hoi, Ik heb jouw recept gebruikt, heel lekker! Ik heb de suiker vervangen door stevia zoetkristallen van Stevija. Super lekker en minder calorieën. Beantwoorden
Ben een en ander aan het uitproberen voor kerst en hij is top gelukt. Echt goddelijk! Dus deze wordt sowieso onderdeel van het kerstdessert dit jaar! Beantwoorden
hallo Mariette, Msn kun je er als tip bijzetten dat je koud citroensap niet bij warme boter moet gooien want het mengsel kan dan gaan schiften. Dit gebeurde nl gister bij mij 🙁 Vandaag waag ik een nieuwe poging. Bedankt voor je recept! Beantwoorden
Ohjee wat vervelend! Dit heb ik nog nooit gehad, maar waarschijnlijk kwam jouw citroen uit de koelkast? Beantwoorden
De eerste keer was het recept goed gelukt en overheerlijk. Toen had ik volgens mij alleen ei-geel gebruikt. De tweede keer wou de curd niet dikker worden. Ik heb toen hele eieren gebruikt (is het recept veranderd?) . Zelfs een heel ei toegevoegd en 30 min geroerd, maar het mocht niet baten. Ik zal de volgende keer alleen het ei-geel gebruiken. Beantwoorden
Hi, het recept is niet veranderd! Misschien heb je kleinere eieren of meer citroensap gebruikt? Beantwoorden
OMG, dit is echt mega lekker!!! Kep het net gemaakt, plus een versie met limoen. Ook een aanradertje hoor! Dank voor de inspiratie. Beantwoorden
Lekker!! Ondanks dat de kleur net wat minder spectaculair geel is, vind ik de smaak net wat frisser. Maar allebei winners hoor. Ik ben weer even een lading invriezen 😉 Beantwoorden
Hoi Mariette, Een vraag is het nou alleen het eigeel of echt eiwit + eigeel? En welke maat eieren moet het zijn? Je heb XL maar ook gewoon M eieren. Beantwoorden
Dankjewel, maar als je nou toch kleine eieren heb, hoeveel eieren neem je dan? ipv 2 grote (L) eieren 4 kleine eieren? Beantwoorden
Ik gebruik 3 kleine in plaats van 2 grote! Dit is het gemiddelde gewicht in grammen van eieren met schaal: Groot (L) – 63-73 Medium (M) – 53-63 Klein (S) – <53 Beantwoorden
Oh wauw ik heb de cheesecake in de oven en de lemon card klaar. Die laatste is echt goddelijk al zeg ik het zelf. Wat een geweldig recept. Dank!! Beantwoorden
Rasp je de citroen met schil en al? En kan je de lemon curd drie dagen van tevoren al maken? Groetjes Sharon Beantwoorden
Yes! Let wel op dat je het witte van de schil niet mee raspt, dat is bitter. En zo lang je de lemon curd in een afgesloten potje in de koelkast bewaart kan dat zeker. Beantwoorden
Ik heb vanmorgen deze citroen curd gemaakt. Maar hoe lang kan ik t bewaren in de koelkast? Het is een heeerlijke frisse curd geworden. Beantwoorden
Hoi, IK heb zelf geen ervaring met lemon curd, maar als je de lemon curd hebt afgekoeld en gezeefd. Moet je dan de lemon curd eerst ff 1 uurtje koelen in de koelkast voor gebruik of kan je het meteen gebruiken voor de topping van je cheescake? Mvg Beantwoorden
Hi Robert, inderdaad altijd eerst laten afkoelen en opstijven in de koelkast, dan wordt ze steviger. Beantwoorden
Hallo! Ik ben Anne en ik ben nu de taart aan het maken maar mij Lemon curd is erg oranje, door de ei waarschijnlijk. Hoe kan ik dit voorkomen? Groet anne Beantwoorden
Hi Anne, de kleur van de lemon curd hangt inderdaad volledig af van de kleur van de eidooiers. Beantwoorden
Heb je er wel goed in geroerd met de garde tijdens stap 3 en 4? Dan zou dit niet moeten kunnen gebeuren, wat vervelend! Beantwoorden
Net gemaakt van citroenen uit eigen tuin ( Australië) heerlijk! Dankjewel voor de lekkere recepten! Beantwoorden
Beste Mariette, Heerlijke recepten maar zou je ook aandacht kunnen besteden aan de Europese keuken. Ik help inburgeraars met hun kennis van de Nederlandse taal, soms is het moeilijk de door je gebruikte Engelse woorden om te zetten naar de taal die deze mensen proberen te leren. De Britse keuken is ongeveer het putje van de wereldwijde culinaire kookkunst enkele gerechten uitgezonderd.Lacacy of Auguste Escoffier waarschijnlijk. Wellicht een tipje voor je, vermeld waar het origineel vandaan komt. Bijvoorbeeld: een wetenswaardigheidje: Scon, origine Noord Holland, originele naam SCHOONBROOD. Mee genomen door handelaren naar Engeland en daar ook geïntroduceerd. Was witbrood zoals ze het konden maken in Noord Holland en werd geapprecieerd door de Britten die dit nog niet konden, uiteindelijk aangaven dat ze de uitvinders waren. Muffin: Origine Duitsland, daar bekend als Moffen ( voor ons een besmette naam) desalniettemin een 100% Duits en nimmer Brits. Beetje als dr Oetker met zijn original Amerikan Pizza, de originele kost van de Amerikanen was Buffalo en groenten tot het land werd gejat en de Indianen en buffalo’s werden afgeslacht. Pizza is Italiaans al sinds de Romeinse tijd alhoewel in Elzas Lotharingen ook een eigendomsrecht ligt dat dit gebied de Zou mij deugd doen deze mensen te verwijzen naar jouw site voor het beter begrijpen van onze Nederlandse taal en keuken, de meesten hebben hun buik vol van de Engelse en Amerikaanse invloeden en verwachten dit hier ook niet, velen zijn daarom ook gevlucht en disasocieren zich van het Engels. Was slechts een tipje. Desondanks een regelmatige bezoeker van jouw website, nog een vraagje heeft Jamie Oliver nu 6 of 7 Michelin sterren?. Beantwoorden
Dat heb ik nog niet eerder geprobeerd, maar lijkt me geen probleem. Hoor het graag als je het geprobeerd hebt 😀 Beantwoorden
Ik heb eerst de boter, suiker en citroensap laten smelten. Daarna citroensap toegevoegd en daarna de geklutste eieren. Ging prima! Mooie curd. Door het citroensap na het smelten toe te voegen was het denk ik voldoende afgekoeld om daarna de eieren toe te voegen. Geen stolling van de eieren. Beantwoorden
Hallo! Bij stap twee staat; Doe boter, suiker en citroenrasp in deze kom en roer het geheel tot de boter helemaal is gesmolten. Roer dan ook het citroensap erdoor. Twee keer Citroenrasp dus. Bedoel je de eerste keer het sap? Ik hoor het graag 🙂 Beantwoorden
Ik denk dat je zelf niet helemaal goed leest, er staat gewoon citroenrasp en citroensap. Beantwoorden
Als ik het recept verdubbel of meer, blijven de hoeveelheden ingredienten dan hetzelfde? Beantwoorden
Ik weet niet of ik je vraag goed begrijp, maar.. Als je het recept verdubbeld dan verdubbelen de hoeveelheden v/d ingrediënten ook. Beantwoorden
Het smaakte heerlijk maar persoonlijk vind ik het iets te zoet. Als ik minder suiker gebruik, heeft dit dan invloed op de consistentie van de lemon curd? Beantwoorden
Dat begrijp ik wel! Ik denk dat je safe zit om 50 gram suiker minder te gebruiken bijvoorbeeld. Beantwoorden