Blauwe bessen muffins met vijgen bakken Veel sporten, lekker bakken én genoeg proteïne binnen krijgen? Dan word jij vrolijk van dit recept voor gezonde blauwe bessen-vijgen muffins uit het boek Fit Vegan Food! Blauwe bessen muffins met vijgen bakken Proteïne, granen en noten. Drie dingen waar deze blauwe bessen muffins met vijgen vol mee zitten! Als je veel sport heb je meer behoefte aan eiwitten (proteïne dus). Een veelgestelde vraag aan fanatiek sportende vegans is dan ook: waar haal jij je eiwitten vandaan? Nu zijn er natuurlijk genoeg volwaardige plantaardige eiwitten, denk bijvoorbeeld maar eens aan quinoa, boekweit, hennepzaad, algen en soja. Maar je kunt ook extra eiwitten in poedervorm aan je baksels, of in dit geval aan je muffins, toevoegen. Omdat het voor thuisbakkers die op hun eiwit-iname willen letten belangrijk is is wat hun maaltijden aan voedingswaarde bevatten, deel ik die van deze muffins ook voor deze keer. Het recept is afkomstig uit het boek Fit Vegan Food en daar staat de voedingswaarde ook bij elk recept vermeld. Per muffin: 169 kcal, 8,4 gram vet, 15,9 gram koolhydraten en 6,1 gram eiwit. BOEK RECENSIE: FIT VEGAN FOOD Dit boek is een uitkomst voor alle veganisten of vegetariërs die een fitte en sportieve lifestyle onderhouden en goed geïnformeerd willen worden over een gezond voedingspatroon. Het is geschreven door twee auteurs met een mooie combinatie aan kennis en ervaring op dit gebied: een voedingsdeskundige & orthomoleculair therapeut én een foodie & sportfanaat. Het eerste deel van het boek staat geheel in het teken van informatieverschaffing: hoe kom je aan je eiwitten? Wat zijn plantaardige bronnen van calcium, vitamine D, zink, ijzer jodium? Maar ook aan alle voor- en nadelen van soja, interviews met inspirerende topsporters en verschillende voedingsschema’s op basis van de recepten in dit boek. Een klein kijkje in het boek: Review: NANNEKE SCHREURS & JOS VAN RIELE Na 70 informatieve pagina’s volgen er ook nog 75 makkelijke, lekkere vegan recepten, zoals de blauwe bessen muffins met vijgen die ik vandaag met jullie deel. De foto’s van het recept die ik hierbij deel komen ook uit het boek. De recepten zijn in vier hoofdstukken opgedeeld: ontbijt/smoothie, lunch/koude gerechten, diner/warme gerechten en smoothie shots/zoet. De recepten zijn simpel maar mooi gefotografeerd en duidelijk omschreven. Mijn conclusie: een mooi compleet boek voor sportieve vega(n)s. Alle benodigde informatie over voeding of inspiratie voor recepten is hierin te vinden. Ik kan op mijn beurt persoonlijk niet wachten om de Oreo chocolade muffins te proberen ;). Je koopt het boek via deze link. Deze review is mede mogelijk gemaakt door Kosmos Uitgevers. Meer recepten met vijgen In alle eerlijkheid ben ik er niet gek op om een hap uit een verse vijg te nemen. Maar ik maak er wel graag recepten mee. Naast deze proteïnerijke muffins vind je daarom ook al enkele andere recepten met verse vijgen op Zoetrecepten. Twee tips: Tosti met verse vijgen Zelf amandel vijgenbrood maken Gezonde chocolate chip koekjes Dadel-vijgen repen met kokoscrème recept Blauwe bessen muffins met vijgen bakken Veel sporten, lekker bakken én genoeg proteïne binnen krijgen? Dan word jij vrolijk van dit recept voor gezonde blauwe bessen-vijgen… Printen 15 minuten + baktijd 10 Ingrediënten 100 gram gedroogde vijgen 100 gram walnoten 100 gram havermout 2 tl bakpoeder 50 g proteïnepoeder, vanillesmaak 2 el agavesiroop 200 ml amandelmelk 125 gram blauwe bessen Bereiding Verwarm de oven voor op 185 C. Snijd de vijgen in repen, leg ze in een kommetje en giet er kokend water over totdat ze net onder water staan. Laat de vijgen 5 minuten weken. Maal de walnoten fijn in een keukenmachine en meng ze met de havermout, het bakpoeder en het proteïnepoeder. Schenk de agavesiroop en de amandelmelk door de droge ingrediënten en roer door elkaar. Schep als laatste de blauwe bessen door het deeg. Vul de bakvorm met cupcake vormpjes. Schep het deeg in de vormpjes en bak de muffins in 25 minuten goudbruin. TIP: in het boek bakken ze de muffins rechtstreeks in de bakvorm, maar ik zet liever papieren cupcake vormpjes in de vorm om het beslag hier vervolgens in te scheppen. Zo behouden ze hun vorm, krijg je ze goed uit de bakvorm en hou je de bakvorm schoon.