Blauwe bessen kruimeltaart maken Daar is ‘ie dan! De kleine blauwe bessen kruimeltaart die ik laatst al aankondigde. Een verfijnd Frans taartje. Niet alleen ontzettend lekker, maar ook makkelijk om te maken. Kruimeltaart maken Ik laat je met dit recept voor blauwe bessen kruimeltaart zien wat je tevoorschijn kunt toveren als je een paar simpele basisrecepten combineert. Om dit Franse taartje te maken ga je aan de slag met een aantal (veelal) Franse klassiekers: Zanddeeg Amandelcrème Kruimeldeeg Zelfgemaakte jam No worries, het zijn stuk voor stuk hele simpele recepten. Om het jezelf iets makkelijker te maken je ook lekker een jam uit de winkel pakken. Wat ook fijn is, is dat je deze recepten bijna allemaal kunt voorbereiden. Het zanddeeg kun je bijvoorbeeld prima enkele dagen in de koelkast (of enkele maanden in de vriezer) bewaren en de jam kun je maanden vooruit maken. Of je gunt jezelf een heerlijke bakmiddag om deze ontzettend lekkere kruimeltaart te maken. Wat is het verschil tussen blauwe bessen en bosbessen? In de winkels en supermarkten zul je veelal blauwe bessen tegenkomen, deze zijn het makkelijkst om te verbouwen voor massaproductie en -verkoop. Bosbessen zijn kleiner en groeien niet in trosjes, zoals blauwe bessen. De bessen lijken op de grootte na aan de buitenkant veel op elkaar, maar van binnen zie je duidelijk verschil: blauwe bessen hebben wittig vruchtvlees, terwijl het vruchtvlees van bosbessen een volle blauw-paars-roze kleur heeft. Eigenlijk een aanzienlijk verschil dus tussen blauwe bessen en bosbessen, terwijl ik lange tijd het verschil niet heb geweten. Blauwe bessen taart Blauwe bessen taart of bosbessen taart? Doordat ik deze twee soorten bessen lange tijd door elkaar haalde, noemde ik dit recept een bosbessen kruimeltaart. Daar zat ik dus even mooi naast. Ik ben er wel achter gekomen dat veel mensen deze benamingen door elkaar halen. Het goede nieuws is dat je deze kruimeltaart zowel met bosbessen als met blauwe bessen kunt maken. In mijn geval is het absoluut een blauwe bessen taart! Hoe ga jij ‘m maken? Blauwe bessen kruimeltaart De smaak van deze blauwe bessen taart is ongelofelijk goed en verfijnd. Een knapperige zanddeegkorst met daarop een romige amandelcrème (denk hierbij aan een verbeterde versie van amandelspijs), een frisse blauwe bessenjam en afgetopt met een krokante crumble laag. Gegarandeerd een feestje in je mond. Misschien was het je al opgevallen op de foto’s, maar ik maakte deze blauwe bessen kruimeltaart met wat overgebleven zanddeeg en daarom is mijn versie wat kleiner. Het onderstaande recept heb ik aangepast naar een bakring van 24 cm, ik zou geen grotere ring dan dit gebruiken. Wil je liever ook zo’n kleine kruimeltaart bakken? Bekijk dan dit artikel met een omrekentabel voor bakvormen. Met onderstaand recept kun je bijvoorbeeld twee prachtige kruimeltaartjes maken in lage springvormen of bakringen met 16 cm doorsnede. recept Blauwe bessen kruimeltaart maken Daar is ‘ie dan! De kleine blauwe bessen kruimeltaart die ik laatst al aankondigde. Een verfijnd Frans taartje. Niet alleen… Printen 12 personen 12 Ingrediënten Zanddeeg (1x recept) 75 gram ongezouten boter 75 gram poedersuiker 75 gram amandelmeel 1 ei (L) Kruimeldeeg (1,5x recept) 1 pot blauwe bessen jam Verder nodig: Ronde bakring 24 cm Bereiding Voorbereiding kruimeltaart Aan jou de keuze of je verse blauwe bessen jam gebruikt, of een pot uit de winkel. Met mijn basisrecept voor jam maakt je de jam gemakkelijk zelf. Het recept voor zanddeeg kun je langer van tevoren bereiden (t/m stap 2). Je kunt het de avond ervoor maken en (ongebakken) in de koelkast bewaren, of langer van tevoren en invriezen. De amandelcrème kun je ook een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren (zie stap 3 hieronder voor de bereiding). Bereiding kruimeltaart Bestuif je aanrecht en deegroller met wat bloem. Rol de bal zanddeeg hierop uit tot een passende plak en leg het in je springvorm, maak een omhoogstaande rand van ongeveer 3 cm.* Laat de vorm nog een half uur opstijven in de koelkast. Warm ondertussen de oven voor op 170 graden, onder- en bovenwarmte. Amandelcrème. Neem een kom en roer hier de boter in zacht. Voeg vervolgens de suiker er aan toe en roer goed door. Als dit goed gemengd is, voeg je ook het amandelmeel toe en meng je het tot een smeuïg geheel. Klop het ei even los en voeg dit toe aan het mengsel. Roer nog even goed door. Maak nu het kruimeldeeg. Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel de amandelcrème over de bodem. Smeer hierover de jam tot net iets onder de rand en strooi het kruimeldeeg erover. Blauwe bessen kruimeltaart bakken Plaats het taart rooster iets onder het midden, mijn ervaring is dat de onderkant iets moeilijker bruint. Bak de kruimeltaart in 30 – 35 minuten af tot de taart goudbruin kleurt. Et voilà! BAKTIPS * Als het deeg een beetje uit elkaar valt, kun je dit trucje gebruiken om het bij elkaar te houden: leg je deegroller aan de rand van de plak deeg en rol het deeg er omheen. Zo kun je het gemakkelijk weer ‘afrollen’ boven je bakvorm, zonder dat het scheurt. Snijdt de bovenkant van de randen netjes recht af. KRUIMELTAART BEWAREN Bewaar de blauwe bessen kruimeltaart maximaal drie dagen. Goed afgesloten, liefst op een ietwat koele en donkere plek. Invriezen kan luchtdicht verpakt, op die manier blijft de taart maximaal drie maanden goed.
Ziet er heel erg lekker uit! De kruim is ook goed gelukt aan de bovenkant, dat wil bij mij nog wel eens mislukken (door teveel boter denk ik). Beantwoorden
Aaah ja dat komt soms nauw he! Bij teveel boter heb je een platte kruimel gekregen zeker? 🙁 Beantwoorden
Hoi, ziet er heerlijk uit! Ik heb eerder een zanddeegbodem gemaakt en die moest ik voorbakken met keramische bakbonen. Is dat in dit recept ook raadzaam of zou je dit afraden? Hoor het graag en alvast bedankt voor je reactie! Groetjes Hanna Beantwoorden