Simpele bramencake maken Zijn de bramen weer in het seizoen? Dan wil je echt deze lekkere bramencake een keer bakken! Een makkelijk én heerlijk recept. Bramencake bakken Is het al augustus? Dan is het tijd om aan de bak te gaan met bramen! En dan mag je deze bramencake met Griekse yoghurt en een prachtig bramen-citroenglazuur direct bovenaan je baklijst zetten, lekker hoor. Als je liever geen glazuur op de cake maakt, dan heb ik twee andere manieren om de cake lekker en feestelijk af te werken: Kruimeldeeg. Ik heb eeuwig getwijfeld of ik deze bramencake met een mooi glazuur zou maken óf met zo’n lekker knapperige laag kruimels bovenop. Thomas besloot dat het een glazuur moest worden. Ben je het niet met Thomas eens? Gebruik dan dit recept voor kruimeldeeg (anderhalf keer het recept maken) en strooi de ongebakken kruimels voordat de cake de oven ingaat er overheen. Hou verder gewoon de baktijd in het recept aan. Geschaafde amandelen + een beetje poedersuiker. Voordat je de cake in de oven schuift strooi je een handje geschaafde amandelen over de bovenkant van het beslag in de cakevorm. Als de cake volledig is afgekoeld strooi je er nog wat poedersuiker overheen et voilà: een beeldige bramencake zonder glazuur. Zoals je al hebt gelezen maakte ik de bramencake met Griekse yoghurt, dat maakt de cake wat lichter en ook smeuïger. Als je meer yoghurt in de cake wil verwerken dan kun je dat het beste doen door de hoeveelheid boter gelijkmatig in mindering te brengen of de resterende hoeveelheid boter (minimaal 100 gram) eventueel door een neutrale olie te vervangen. BAKTIP! Ik gebruikte een 25 cm bakvorm voor het bakken van deze bramencake. Deze vet ik in met een bakspray en vervolgens bedek ik de lange zijdes van de cakevorm met een op maat geknipt stuk bakpapier. Bramenseizoen Het bramenseizoen begint vanaf augustus en eindigt begin oktober. Augustus en september zijn dus de beste maanden om bramen uit eigen land te kopen óf zelf te plukken. Ik kom uit een nest waar de bramen in de zomer rijkelijk in de tuin te plukken waren. M’n vader had niet alleen een flink aantal bramenstruiken, maar ook frambozen-, aalbessen en Japanse bessenstruiken. Wat een rijkdom, besef ik mij nu ik zelf mijn eerste koophuis heb (met te weinig ruimte in de achtertuin voor dat alles) De bramen uit eigen tuin waren in mijn ouders’ geval altijd aan de zure kant (hoe rijp dan ook). Maar sinds ik ze tegenwoordig zelf in de supermarkt koop, merk ik dat bramen ook erg lekker zoet kunnen zijn als je ze middenin het seizoen koopt. Toch weet je het nooit zeker als je een doosje met bramen koopt. Cake met bramen Het bakken van een cake met bramen is een uitkomst bij zure bramen. In een zoete cake zijn de wat meer zure bramen een hele aangename frisse afwisseling in smaak, vind ik. De zure bramen geven ook een lekker zurig randje aan het zoete glazuur waar de cake mee wordt afgewerkt. Ook zoete bramen smaken natuurlijk goed in de cake (denk maar aan blauwe bessen, ook altijd lekker in cake), maar voor het glazuur kun je dan wat meer citroensap gebruiken voor het zuurtje en maar een beetje bramensap voor de mooie paars-roze kleur. Diepvries bramen In principe kun je ook prima diepvries bramen gebruiken voor het bakken van cake -en over het algemeen ook voor andere baksels. Belangrijk hierbij: laat diepvries bramen volledig ontdooien en het overtollige vocht uitleggen. Het grootste gevaar bij het gebruik van diepvries fruit is dat er teveel vocht in het beslag terecht komt en dit kan invloed hebben op de structuur of hoe gaar je cake bakt. Recepten met bramen De smaak te pakken en meer recepten met bramen maken? Dat lijkt me een top idee. Bramen zijn niet zo lang in het seizoen, dus pak je kans. Ik heb een paar recept tips voor je: Bramentaart Appel-bramen crumble Bramen slof Bramen-citroen cheesecake bars Bramen frozen yoghurt Al mijn recepten met bramen vind je terug in deze verzameling. Ik ben benieuwd waarmee je aan de bak gaat! Bramen zakken naar beneden Zakken jouw bramen naar de onderkant van je cake? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om dit te voorkomen heb ik in het recept opgenomen dat je de bramen eerst door wat bloem husselt en daarna voorzichtig door het beslag spatelt. Door het laagje bloem krijgt de vulling grip op het beslag en glijdt het niet naar beneden tijdens het bakken. Dit is normaliter de foolproof truc om te voorkomen dat de vulling op de bodem van de cake eindigt. Heb je dit netjes gedaan en is het toch gebeurd? Misschien heb je iets te enthousiast gespateld en zijn de bramen daardoor hun laagje bloem verloren. Ook kan de verdeling soms ongelukkig zijn geweest waardoor de bramen per ongeluk al onderin de bakvorm terecht kwamen toen je het beslag erin stortte. Mijn advies voor een volgende keer: Stort alvast 1/3e deel van het beslag in de cakevorm. Spatel daarna 200 gram (in bloem gehusselde) bramen door het resterende beslag, stort in de bakvorm. Verdeel de resterende bramen bovenop de cake en duw ze er een beetje in. Als je nu geen perfecte verdeling van de bramen krijgt, weet ik het ook niet meer. 😉 recept Simpele bramencake maken Zijn de bramen weer in het seizoen? Dan wil je echt deze lekkere bramencake een keer bakken! Een makkelijk én heerlijk recept. Printen 40 minuten + bakken & koelen 12 Ingrediënten 200 gram ongezouten roomboter 180 gram witte basterdsuiker 80 gram Griekse yoghurt 4 eieren (M) 1 citroen, rasp en sap 2 tl bakpoeder Mespunt zout 250 gram bloem + 2 el extra 300 gram bramen 1 bus poedersuiker Bereiding Bramencake maken Vet je cakevorm in en bekleed met bakpapier. Neem een beslagkom en klop hierin de boter en de suiker romig. Voeg hierna de Griekse yoghurt toe. Als je beslag schift, dan was je yoghurt nog (te) koud. Je kunt alvast 1 el bloem toevoegen om de schift er weer uit te krijgen. Mix één voor één de eieren door het beslag. Als de eieren zijn opgenomen kun je ook citroenrasp, bakpoeder, zout en 250 gram bloem in één keer toevoegen. Mix tot alle droge ingrediënten zijn opgenomen en je een glad beslag hebt. Was de bramen en laat uitlekken. Meng 250 gram van de bramen met de 2 el extra bloem. Door de bramen van een klein laagje bloem te voorzien, zakken ze tijdens het bakken niet naar de bodem van de cake. Spatel de bramen voorzichtig door het beslag. Stort het bramencakebeslag daarna in de cakevorm en verdeel gelijkmatig. Bak de bramencake in 70-75 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Dek de bovenkant van de bakvorm halverwege af met aluminiumfolie, anders wordt de cake te donker aan de bovenkant. Test met een caketester na de baktijd of je cake gaar is, bak anders nog 5 minuten langer tot de caketester er schoon uitkomt. Laat de bramencake 15 minuten afkoelen in de cakevorm. Laat hierna verder afkoelen op een rooster. Als de cake volledig afgekoeld is zet ik ‘m zelf graag weer terug in de vorm om het glazuur er overheen te gieten (maak de vorm dus nog even niet schoon 😉 ). Bramenglazuur maken Pureer de overige bramen fijn (ik deed dit in de kleine kom van mijn foodprocessor) en zeef de gemalen bramen boven een kom, zodat je ongeveer 1 el bramensap hebt. Meng er 2 tl citroensap doorheen en voeg nu poedersuiker toe totdat je een dik en stevig glazuur hebt. Je zult al snel 150 – 200 gram poedersuiker nodig hebben. Verdeel over de cake en laag het glazuur uitharden. Bramencake bewaren Je kunt de bramencake maximaal 4 dagen buiten de koelkast en goed verpakt in aluminium folie bewaren. Ik verpak de cake meestal dubbel: eerst in vershoudfolie en daarna in aluminiumfolie, zo weet ik zeker dat het luchtdicht verpakt is en niet zomaar uitdroogt. Bramencake invriezen? Als je de cake luchtdicht verpakt (zie tip hierboven) dan kun je deze tot drie maanden in de vriezer bewaren.