Bramentaart met mascarpone Een zomerse bramentaart met mascarpone en honing. Een ontzettend makkelijk recept voor een erg lekkere bramenslof! Bramentaart maken Mijn favoriete paasweekendbesteding is om mijn moeder te helpen met alle hapjes en taarten voor de paaslunch. Samen bladerden we het nieuwe bakboek van Rutger door en deze bramentaart met een sloffen bodem viel mijn moeder meteen op. Mijn ouders hebben een bomvolle groentetuin (en fruittuin, hè ik kom immers uit de Betuwe), dus er is altijd een voorkeur voor baksels waar groente of fruit uit eigen tuin in verwerkt kan worden. En het is bramenseizoen, dus een taart met bramen klonk als muziek in de oren. Bramentaart met sloffen bodem Ik maakte de sloffen bodem en de mascarponevulling van de bramentaart een dag van tevoren en besloot de taart pas op de dag zelf in elkaar te zetten, omdat ik bang was dat de bodem anders te nat zou worden. Uiteindelijk bleek de vulling daardoor niet de kans te krijgen om stevig te worden in de taart, dus hij was aan de dunne kant toen ik hem aansneed. Later in de avond namen we nog een stukje, terwijl de bramentaart de hele dag in de koelkast had gestaan, waarna de vulling steviger was geworden. Ik raad dus aan om de taart een dag van te voren te maken en een nacht in de koelkast te zetten. Deze bramenslof is trouwens onwijs lekker en een echte aanrader! De mascarpone vulling met de honing en zure room in combinatie met de verse vramen maken de taart lekker fris. De bodem is zoals je gewend bent van een sloffen taart zacht en chewy, o.a. te danken aan het laagje amandelspijs op de bodem. Meer sloffen taarten Ik ben een groot fan van sloffen taarten. Deze bramenslof was één van de eerste sloffen die ik zelf bakte, maar daarvoor was de aardbeienslof ook altijd al een grote persoonlijke favoriet. Inmiddels heb ik al vele sloffen taarten gebakken, dus hierbij een paar van mijn favoriete recepten die je ook echt eens zou moeten proberen: Amaretto slof Sloffen taart met frambozen en witte chocolade Mini MonChou slofjes met kersen Mango curd slof recept Bramentaart met mascarpone Een zomerse bramentaart met mascarpone en honing. Een ontzettend makkelijk recept voor een erg lekkere bramenslof! Printen Ingrediënten Sloffen bodem 200 gram bloem 1,5 theelepel bakpoeder 145 gram boter, kamertemperatuur 80 gram fijne kristalsuiker 65 gram bruine basterdsuiker 1 eidooier 1 theelepel vanille aroma 1/4 theelepel zout Springvorm 24 cm Vulling bramentaart 150 gram spijs 1 ei (S) 100 gram zure room 200 gram mascarpone 80 gram honing 300 gram bramen Bereiding Neem een kom en meng hier alle ingrediënten voor de bodem in. Kneed tot het volledig gemengd is en vorm tot een deegbal. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en zet een uur in de koelkast. Kneed de spijs ondertussen los met het ei. Op deze manier wordt de spijs wat ‘sappiger’ en kun je het zo dadelijk beter in de vorm smeren. Beleg de bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden. Bestuif je werkplek met bloem en rol het deeg uit tot de grootte van je bakvorm. Plaats de lap deeg in de bakvorm. Doe de amandelspijs in een spuitzak en spuit op de bodem, waarbij je de rand (ongeveer 2 cm) vrijhoudt van spijs. Zet de bodem voor 25-28 minuten in de voorverwarmde oven op 175 graden (onder- en bovenwarmte). Laat de bodem hierna volledig afkoelen voordat je de vulling erin doet. Neem een kom en meng hierin de mascarpone, zure room en honing met een garde. Wanneer dit goed gemengd is kun je de vulling in de bodem gieten. Zet de taart een aantal uren of een nacht in de koelkast. Versier de taart voor het serveren met de bramen en strooi er wat poedersuiker overheen. Bramentaart bewaren Je kunt de bramentaart ongeveer 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren. Bramentaart tips Wil je de vulling steviger maken, of eventueel zelfs kunnen opspuiten? Meng dan 3 – 4 blaadjes gelatine door de vulling. De honing kun je ook vervangen door een andere zoetmaker, zoals ahornsiroop of poedersuiker. Een vulling met witte chocolade is ook erg lekker in combinatie met de mascarpone, in mijn frambozenslof recept kun je de frambozen bijvoorbeeld ook door bramen vervangen.
Staat nu in de koelkast ‘op te stijven’ voor vanavond. Ben erg benieuwd! Alleen jammer dat het boek van Rutger minder omschrijft dan hierboven, zo heb ik geen opstaande rand gemaakt. Ook het opstijven in de koelkast staat hier niet bij, maar dat had ik zelf maar bedacht aangezien de ‘mousse’ te waterig was. Beantwoorden
Ik vind de opstaande rand prettiger werken met een vulling en ik vond de vulling inderdaad ook vrij dun. Vandaar mijn extra tips en omschrijving. Geniet ervan! Beantwoorden
Ik bedoel daar inderdaad het aantal minuten mee, ik heb het meteen even aangepast. Liefs, Mariette Beantwoorden