Broodje avocado met gepocheerd ei De titel ‘een broodje avocado met gepocheerd ei’ doet dit recept eigenlijk onvoldoende eer aan. En toch is het ook precies wat het is, maar dan wel op de allerlekkerste manier uitgevoerd. Met gemarineerde feta, zwarte knoflook (kan ook zonder!) en verse kruiden. Broodje avocado en ei Een broodje met avocado en gepocheerd ei vind ik één van de lekkerste lunchgerechten. In veel restaurants zie je het terug op de ontbijt- brunch of lunchkaart als een sandwich smashed avocado met feta, waarbij je naar smaak vaak nog extra ingrediënten zoals een gepocheerd ei of knapperige bacon kunt toevoegen. Ga ook vooral zo met dit recept om! De ingrediënten heb ik wat naar mijn smaak en voorraadkast getweakt. Het is vooral de bedoeling dat het je een leidraad en inspiratie geeft voor je eigen perfecte lunchbroodje. Zo heeft Alice Zaslavsky, auteur van Het plezier van echt goed koken, dit recept in haar boek omschreven. Wat je ook leest in dit artikel:showBroodje avocado en eiZo pocheer je een eiBroodje avocado: ingrediënten toegelichtWat is zwarte knoflook? Zo pocheer je een ei Pocheren is een kooktechniek waarbij je voedsel (in dit geval een ei) in een hete vloeistof net iets onder het kookpunt gaar kookt. Volgens de in het recept beschreven pocheertechniek laat je het rauw ei eerst in een kom met azijn glijden, waardoor het eiwit samentrekt. Daarna schep je het ei eruit en pocheer je het in de pan met heet water. Deze techniek is van Nigella Lawson, maar als jij liever je eieren op een andere manier pocheert, volg dan vooral je eigen methode. Het beste kun je verse eieren op kamertemperatuur gebruiken om te pocheren. Ik gebruik altijd biologische vrije-uitloopeieren, die geven de beste smaak. Het is makkelijk om een schuimspaan te gebruiken als je eieren pocheert. Eventueel kan een draadspaan ook effectief zijn, maar daar loopt potentieel wat meer vocht doorheen – een beetje vocht moet ook weglopen overigens. Schuim- en draadspanen zijn opscheplepels die fungeren als een soort vergiet. Handig om een delicaat gepocheerd ei uit de pan te vissen, maar ik gebruik het ook voor kleine porties pasta of wanneer ik frituur. Broodje avocado: ingrediënten toegelicht Recepten zijn er om naar eigen inzicht aan te passen en precies om die reden loop ik even door alle ingrediënten heen. Hierin leg ik uit wat mijn voorkeuren zijn, wat de voorkeuren van Alice (auteur van Het plezier van echt goed koken – waar dit recept uit afkomstig is) zijn en waar je verder nog aan zou kunnen denken om er helemaal jouw broodje avocado van te maken. Eieren. Liefst vers, op kamertemperatuur, biologisch en vrije-uitloop. Als je niet wil pocheren kun je de eieren ook gewoon (zacht) koken! Azijn. Hiervoor gebruik je natuurazijn, of citroensap als alternatief. Knoflook. Alice beschrijft 2 tenen zwarte knoflook (óf 1 tl zwarteknoflookpasta of zwarteknoflookpoeder) in haar recept, maar ik vind gewone knoflook er lekkerder bij smaken én dat is makkelijker te verkrijgen. Alice adviseert als alternatief van de zwarte knoflook juist om marmite te gebruiken ter vervanging, maar daar gruwel ik persoonlijk van en zelfs Thomas (die dagelijks marmite op brood eet) vond dit er niet lekker bij smaken. Avocado’s. De eeuwige struggle om alle avocado’s tegelijkertijd rijp op je fruitschaal te hebben. Alice omschrijft 2 avocado’s voor dit recept, maar meer avocado’s is mijns inziens altijd beter. Gemarineerde feta. Je kunt feta heel gemakkelijk zelf marineren met wat olie en kruiden, maar het is ook kant-en-klaar in potten in de koeling te vinden. Brood. Oftewel geroosterde boterhammen met knapperige korst, zoals Alice het omschrijft. Ik gebruik áltijd zuurdesembrood, simpelweg het allerlekkerst (vind ik) en dat hoeft niet per se geroosterd te worden. Groene kruiden. Bladpeterselie of kervel, volgens het recept uit het boek. Maar ook goed te vervangen door koriander, tuinkers of dille, bijvoorbeeld. Wat is zwarte knoflook? Zwarte knoflook, een populair ingrediënt in foodie land de laatste jaren. De knoflook wordt gemiddeld 40 dagen langzaam gefermenteerd in speciale ovens. Hierdoor gaan de natuurlijke suikers in de knoflook karamelliseren, verandert de lichte kleur naar zwart en de textuur krijgt een dropachtige consistentie. Het kan een echte umami smaak aan gerechten geven en kan op allerlei manieren worden toegepast, zoals in soepen, sauzen of op brood. Leuk om eens te proberen als je het bij een speciaalzaak tegen het lijf loopt! Recept en foto’s afkomstig uit: Het plezier van echt goed koken, door Alice Zaslavsky (Nederlands | Hardcover | 9789461432841 | 10 januari 2023 | 320 pagina’s). Mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Good Cook. recept Broodje avocado met gepocheerd ei Er gaat weinig boven een broodje avocado met gepocheerd ei als lunch. En zo'n smashed avocado sandwich maak je makkelijk zelf met dit recept! Printen 30 minuten 4 Ingrediënten 8 eieren, op kamertemperatuur 50 ml natuurazijn of citroensap 1 tl knoflookpasta 3-4 rijpe avocado’s 60 gram gemarineerde feta + 1 el marinade-olie 8 sneetjes brood met knapperige korst, geroosterd verse groene kruiden, zoals peterselie, koriander of dille Bereiding Eieren pocheren Als je twee eieren tegelijk wil pocheren heb je een grote, wijde en ondiepe pan nodig. Het kan ook met een kleinere pan, maar dan zul je de eieren in meer rondes moeten pocheren. Vul de pan voor de helft met water en breng aan de kook. Neem ondertussen een kom en breek hierin twee – vier eieren. Schenk de azijn erbij en zie hoe de eiwitten mooi samentrekken. Zodra het water kookt zet je de warmtebron lager. Laat de eieren en de azijn samen in het water glijden, waarbij je de kom zo dicht mogelijk bij het water houdt (ze moeten er dus níet in plonzen vanaf 10 cm hoogte). Alle azijn moet in de pan terecht komen. De eieren zullen al snel gaan ronddraaien en stollen. Als de eiwitten schuimen of snel naar bovenkomen, dan moet de warmtebron nog iets lager gezet worden. Hou in totaal 2 – 3 minuten aan voor een zachte dooier en 3 – 4 minuten voor een harde dooier. Schep ze uit het water en laat uitlekken op keukenpapier of schone theedoek. Smashed avocado Schep de avocado uit de schil en verwijder de pit. Leg alle groene stukken avocado in een lage schaal, samen met de knoflookpasta, gemarineerde feta en marinade-olie en prak met een vork door elkaar. Dit kan ook in een blender als je een gladde massa als resultaat wil. Breng op smaak met peper en zout. Rooster de sneetjes brood (optioneel, het kan ook op vers brood). Als alle eieren gepocheerd zijn dompel je ze voorzichtig in het nog steeds warme water onder om ze kort (!) op te warmen. Laat opnieuw uitlekken. Smeer ondertussen de smashed avocado spread op de broodjes, leg op elke snee een gepocheerd ei en strooi de verse groene kruiden er overheen. Tips: broodje avocado met gepocheerde eieren Bij het serveren smaakt een theelepeltje crispy chili olie ook waanzinnig lekker om het helemaal af te maken. Dit kun je gewoon in de supermarkt vinden (en maakt bijna elk lunch broodje nóg lekkerder). Gebruik je zwarte knoflook voor dit recept? Hou dan deze bereiding aan na stap 4: Leg de tenen zwarte knoflook in een kleine, lage schaal, schenk de eetlepel kokend water op ze, en prak ze met een vork om ze zacht te maken. (Sla deze stap over bij gebruik van zwarte knoflookpasta of -poeder.)