Cheesecake met een sausje van blauwe bessen Net wanneer ik dacht dat ik de lekkerste cheesecake wel ontdekt had (lees: witte chocolade cheesecake met bastognekoek bodem en frambozen), probeerde ik deze cheesecake uit. Een frissere cheesecake, met een heerlijk zoet sausje van blauwe bessen. OH MY GOD. Zo lekker! Cheesecake behoort überhaupt al tot mijn guilty pleasures, maar ik heb een nieuwe favoriet. Het testpanel, vriendinnen en vriendlief, waren het daar niet per se mee eens. Maar welke van de cheesecakes dan het lekkerst is, konden ze ook niet zeggen. Hoe dan ook, deze cheesecake met een sausje van blauwe bessen moet je écht proberen! Hij heeft een heerlijke romige textuur door de niet bescheiden hoeveelheid roomkaas, is iets frisser door de sour cream en het limoensap en heeft een oude vertrouwde bodem van bastognekoeken, nothing beats a cheesecake with bastognekoeken. Toch? Een heerlijke schep van het blauwe bessensausje maakt het helemaal af. Je hebt de cheesecake in een half uurtje gemaakt. Maar hij moet wel nog bijna een uur in de oven, daarna flink afkoelen en een aantal uur in de koelkast. Maak de cheesecake dus een dag van tevoren! recept Cheesecake met een sausje van blauwe bessen Net wanneer ik dacht dat ik de lekkerste cheesecake wel ontdekt had (lees: witte chocolade cheesecake met bastognekoek bodem en… Printen 50min + 6u bak/koeltijd 12 Ingrediënten Bodem: 1 pak bastognekoeken (260 gram) 75 gram ongezouten boter Blauwe bessen sausje: 300 gram blauwe bessen (uit de diepvries kan ook) Sap van een halve limoen Eetlepel water Een eetlepel suiker Een flinke theelepel maizena / bloem Vulling: 600 gram roomkaas 200 gram suiker 250 gram sour cream Flinke theelepel vanille aroma Sap van een halve limoen 3 eieren Bereiding Bekleed een bakvorm van 24cm met bakpapier. Maal de bastognekoeken fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe er steeds ongeveer 6 in en schud met de blender tijdens het malen. Wel goed vasthouden 😉 . Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 75 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel. Zet in de koelkast. Zet een steelpannetje op het vuur en doe hier de blauwe bessen, het water, citroensap en de suiker in. Blijf roeren tot alle suiker opgelost is en druk hier en daar een blauwe bes kapot. Voeg na een paar minuten de maizena/bloem toe en blijf roeren tot het dikker begint te worden. Zet hierna even opzij. Verwarm de oven voor op 140 graden. Neem een beslagkom en mix hier voor een paar minuten de roomkaas samen met de suiker in, tot zij zacht en glad is. Voeg dan de sour cream, een beetje limoensap en het vanille aroma toe en meng goed. Zet de mixer weg en schep nu één voor één de eieren er doorheen. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet. Giet het geheel in de bakvorm. Op onderstaande foto zie je dat ik een hartjes patroon heb gemaakt. Dit is heel makkelijk: gebruik het blauwe bessensausje om druppels in de vorm van een stip te maken op het cheesecake beslag. Doe dit in de rondte met ongeveer 2 cm ertussen. Je kunt ze zo groot of klein maken als je wilt. Maak binnen de buitenste cirkel nog een rondje met stipjes en daar binnen nog een. Neem een satéprikker en steek die voor een stip in het beslag, trek zo door alle stipjes heen en zo ontstaan er hartjes. Zet de taart voor 65 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven op een kier (en uit) en laat je hem op deze manier een uur afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje, anders heb je de kans dat de cheesecake scheurt. Zet de cheesecake wanneer hij voldoende afgekoeld is voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven. Serveertip: als je je cheesecake zo mooi mogelijk wilt snijden, moet je hem na elke keer dat je snijdt even schoonmaken met warm water. Een warm en schoon mes snijdt het beste. Serveer met een lekkere schep blauwe bessen saus!
Hoi Mariette, Ik heb een vraagje over de sour cream. Mijn grote vriend Google zegt dat sour cream/zure room verschilt van creme fraiche in vetpercentage, en dat door het lagere verpercentage van zure room, deze kan gaan schiften bij verhitting. Heb je daar wel eens problemen mee gehad met je recepten? En wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat dit zekerweten niet gebeurt? Alvast bedankt! Beantwoorden
Hi Jacky, Ik denk niet dat je hier zo gauw last van zult krijgen bij het bakken van een cheesecake. Wat wel kan gebeuren is dat wanneer je koude zure room toevoegt aan een warmer mengsel, het vervolgens gaat schiften, maar dat hoef je in dit recept niet te doen. Mijn beste tip is dat al je ingrediënten altijd op kamertemperatuur moeten zijn voor je ze mengt. Dit geldt zowel voor de roomkaas, zure room en de eieren. En dan komt het helemaal goed 🙂 Succes! Beantwoorden
Hi Sharon, check dit handige overzicht voor alle soorten temperaturen: http://www.zoetrecepten.nl/blog/oventemperatuur-omrekenen/ Beantwoorden
Als ik de blauwe bessen sausje weg laat, heb ik dan de basis cheesecake? Ik wil namelijk de gewone cheesecake. Alvast bedankt! Beantwoorden
Hi Hannah, jazeker! Als je dan ook nog het limoensap weglaat, dan heb je inderdaad de basis. Beantwoorden
Kan ik de zure room vervangen door iets wat lactosevrij te koop is? Roomkaas en boter zijn te vinden, maar zure room? Of de zure room weglaten? Beantwoorden
Hoi Mariette, ik ga deze taart dit weekend voor de 3e keer maken, het is een groot succes. Ik gebruik het merg van een vanillestokje ipv vanille aroma, ook erg lekker. Dank voor het recept. Beantwoorden
Hi Suzan, wat top om te horen! Merg van het vanille stokje is zelfs nog veel lekkerder en beter 🙂 Beantwoorden