Chocolade Spookjestaart OEHOE-HOE-HOEEEE. Als je nichtje om een chocolade laagjestaart met meringue spookjes vraagt, dan maak je die. Punt. Zeker wanneer je nét op zoek was naar een nieuw epic bakproject. Meringues maken is niet mijn sterkste punt, dus uiteraard ging dat in al mijn ongeduld mis. Want ja, ook bij mij gaat er echt wel eens wat mis. Gelukkig had ik alle onderdelen uiteindelijk op tijd af en kon ik mijn nichtje superblij maken met haar Halloween Chocolade Spookjestaart! Staat deze kleur niet waanzinnig mooi bij het chocoladebruin van de cakelagen? Ik voegde een paar druppels paars toe om tot deze paars/zilverachtige kleur te komen. Ook voegde ik wat amandelaroma toe aan de botercrème, om hem net een diepere smaak te geven. Ik ben gek op die combi, maar moest me inhouden omdat de meisjes het anders niet lekker zouden vinden. Wil jij ook aan de slag met deze Chocolade Spookjestaart? Neem er dan echt de tijd voor. Niet omdat de receptuur heel ingewikkeld is, maar wel omdat je verschillende onderdelen moet maken die elk aardig wat bereidingstijd vereisen. Gelukkig kun je de botercrème en meringues gerust enkele dagen van tevoren maken en de cake ook prima de dag ervoor, dus het valt goed te plannen. En oh boy, als deze chocolade spookjestaart eenmaal op tafel staat (of in je mond zit) dan is ‘ie het enorm waard! Heb jij nog toffe ideeën voor een nieuw bakproject? Let me know! Ik ben super benieuwd naar jullie verzoekjes! Bron: voor de chocoladecake gebruikte ik als basis een recept uit het boek Taarten in Stijl van Moniek Rump. recept Chocolade Spookjestaart OEHOE-HOE-HOEEEE. Als je nichtje om een chocolade laagjestaart met meringue spookjes vraagt, dan maak je die. Punt. Zeker wanneer je… Printen 180 minuten 20 Ingrediënten Meringue spookjes Botercrème recept 2x 200 gram ongezouten boter 240 gram pure chocolade 400 milliliter kokend water 60 gram cacaopoeder 300 milliliter karnemelk 500 gram bloem 3 theelepels baking soda 1 theelepel zout 6 eieren 600 gram lichtbruine basterdsuiker Ganache 150 gram pure chocolade 100 milliliter melk Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hete lucht oven). Smelt de chocolade met de boter au bain-marie en laat het hierna even afkoelen. Vet ondertussen drie taartvormen in van 20 cm doorsnee en bekleed met bakpapier. Neem 3 kommen. Mix in één kom het kokende water en het cacaopoeder goed door elkaar en roer vervolgens de karnemelk erbij. Zet opzij. Zeef in een andere kom de bloem, baking soda en het zout; zet opzij. Mix de eieren in de derde kom op hoge sneleheid voor ongeveer 3 minuten en voeg vervolgens de suiker en het vanille aroma toe. Verlaag de snelheid van je mixer en voeg dan het gemolten chocolademengsel toe. Als dit goed is opgenomen kun je 1/3 deel van het bloemmengsel en de helft van het cacaomengsel toevoegen, waarna je het kort mixt. Herhaal tot alles in het beslag zit en let op dat je niet te lang mixt. Verdeel het beslag nu gelijkwaardig over de drie vormen en bak ze één voor één af op ongeveer 35 – 40 minuten. Test met een caketester of de cakes gaar zijn van binnen. Laat de cakes even afkoelen in de vorm en stort vervolgens op de kop op het taartrooster. Laat nu volledig afkoelen. Als je de botercrème al langer van te voren had gemaakt en in de koelkast had bewaard dan is het verstandig om deze nog even kort door te mixen. Ik heb zelf een paar druppels paarse kleurstof en wat amandel aroma door de botercrème gemengd. De kleur paars matched onwijs mooi bij chocoladebruin en amandel aroma smaakt waanzinnig goed bij chocola. Zet een bord of plateau klaar waar je de taart op wilt maken en smeer hier een lik botercrème op. Leg hier de onderste plak cake op. Smeer een gelijkmatige laag botercrème van ongeveer 0,5 cm op de cakelaag en leg hier de volgende plak cake op. Mijn truc is dat ik de meest rechte, platte kant (vaak de onderkant) van de cake naar boven toe leg. Als je botercrème te zacht is geworden, kun je de taart beter steeds even in de koelkast zetten tussendoor. Smeer ook op de tweede cakelaag weer een gelijkmatige laag botercrème van ongeveer 0,5 cm op en plaats de laatste cakelaag hierop. Smeer dan de hele taart goed in met de botercrème en gebruik een taart schraper om dit mooi strak te maken aan de buitenkant. Ik gebruik een handig draaiplateau waardoor je de schraper enkel in een goede hoek tegen de taart aan hoeft te zetten en je rustig aan het plateau draait, terwijl je taart prachtig strak wordt. Zet de taart nu voor minstens één uur in de koelkast. Vlak voordat je de taart uit de koelkast haalt, maak je de ganache: warm de melk op in een pannetje en haal deze van het vuur als ze goed heet is. Zet de stukjes gehakte chocolade klaar in een kom en giet de hete slagroom hierop. Roer goed, totdat alle chocolade is gesmolten en gemengd is met de melk. Laat de ganache een minuutje afkoelen, zodat ze niet meer zo heet is maar nog wel mooi vloeit. Nu komt het spannende! Je gaat de ganache over je taart gieten. Doe dit met beleid, maar wel snel genoeg want je krijgt maar één kans (de ganache stijft op, op de koude taart). Giet de ganache boven op het midden van je taart en duw het hier en daar met een spatel een beetje over het randje. Maar doe dit met beleid, zodat er niet teveel over de randen heenstroomt. Plaats vervolgens de meringue spookjes op de taart et voila! Een heerlijke chocolade spookjestaart.
Ziet er echt heerlijk uit! Dit recept sla ik op :). Klopt het trouwens dat ik jou niet kan volgen via bloglovin? Beantwoorden
Wat een superleuke taart! Is de ganache nu met melk (in overzicht vd ingrediënten) of met slagroom (in de tekst)? Beantwoorden
Dankjewel en heel scherp! Ik heb het met melk gedaan, maar met slagroom kan het ook. Ik ga het even aanpassen 😉 Beantwoorden
Ge-wel-dig! Ziet er mooi en heerlijk uit. Moet er een keer wat tijd voor vrij maken en zeker uitproberen. Jouw nichtjes boffen met jou als tante 🙂 Beantwoorden
Ik heb dit recept gelezen en wil hem heel graag maken voor mijn zoon die dit weekend jarig is (15-11). Maar nu wil ik graag weten waar je die kleur vandaan hebt. Ik hoop dat je me op tijd kan helpen, alvast super bedankt voor het recept. Beantwoorden
Hi Birgitte, wat leuk dat je hem gaat maken voor je zoontjes verjaardag! Ik gebruikte een soft gel paste van ‘AmeriColor’ , het is de kleur Regal Purple, nummer 130. Good luck! Beantwoorden
Beste meneer/mevrouw, Ik was van plan om deze chocolade spookjes taart te gaan maken. Wat ik nie tbegirjp is dat er bij stap 1 staat dat de oven moet worden voorverwarmd op 180 graden en bij stap 4 staat afbakken op 35- 40 graden. Dit begrijp ik niet helemaal? Hoe warm moet de taart nu gebakken worden? Beantwoorden
Hi Cleo, oeps! Dat moesten natuurlijk minuten zijn. Dus met 180 graden zit je goed, voor 35-40 minuten. Dank voor je berichtje! Beantwoorden
Was al een tijdje op zoek naar een leuke en toch iet of wat snelle taart. Dit wordt hem dus voor binnenkort bingo avond. Merciekes voor de inspiratie Beantwoorden
Hi Amber, dat kan zeker! De cake goed inpakken in vershoudfolie en de botercreme in de koelkast bewaren. Bakse! Beantwoorden
Hi Amber, ik zou de taart pas op de dag zelf afsmeren met de crème en tot het laatste moment met het ‘finishen’ met de spookjes. Als je een leftover stuk hebt (of misschien wel een halve taart) dan kun je deze het beste afsmeren met wat overige botercrème. Dit soort ervoor dat de taart vers blijft van binnen. Bewaar de taart op een koele, donkere plek en het liefst in een luchtdichte doos. Beantwoorden
Hi! Ik ga toch voor deze chocoladetaart en dan qua decoratie voor de vrolijke sprinkles😄. Nu zag ik alleen dat mijn bakvormen 22 cm zijn ipv 20. Maakt dat veel verschil denk je? Moet ik misschien iets extra beslag maken of van iets meer toevoegen? Ik wil nl wel een hoge taart😁 Beantwoorden
Tja dat maakt wel net wat verschil ja, lastig! Het verschil zal niet heel groot zijn, maar als je écht een hoge taart wilt dan kun je misschien 1/6e van het beslag extra maken? (makkelijkst met de eieren) Beantwoorden
Ik wil graag de chocolade ganache met witte chocolade maken en een kleur geven. Alleen wat is de verhouding witte chocolade en melk? Beantwoorden
Hallo Marietje, ik heb ook het boek van Moniek rump..maar in het boek bij de chocolade taart staat dat er 1 1/4 theel zout in moet lijkt mij heel erg veel omdat ernaast bij de red velvet maar 1/4 theel zout in moet. Had al een berichtje gestuurd naar hun site maar krijg er helaas geen antwoord op. Weet jij of dit misvhien een drukfouten is of dat er echt zoveel zout in moet. Beantwoorden
Hi Irene, ik vond het ook veel, maar ik weet wel dat zout een goede smaakmaker is in baksels. Ik heb het recept verdubbeld en van de hoeveelheid zout 1 theelepel gemaakt in totaal. Helemaal top zo! Beantwoorden