Courgette koekjes Een makkelijk recept voor courgette koekjes met kaas, bosui en een frisse yoghurtdip. Met stap voor stap foto’s! Deze courgette koekjes zijn een onwijs lekker hartig hapje of aanvulling op het avondeten. Courgette koekjes maken Ik eet niets liever dan allerlei verschillende kleine hartige hapjes en velen met mij denk ik, niet voor niets dat elk restaurant tegenwoordig shared dining hanteert. Vandaag een zeer favoriet hartig hapje: deze superlekkere courgette koekjes met een frisse yoghurtdip! Dat is weer eens wat anders dan courgette van de grill en een leuke variatie op je tapastafel. Knapperige courgette koekjes Deze koekjes met courgette zijn niet ronduit knapperig te noemen, maar hebben wel echt een heerlijk knapperig randje als ze net uit de pan komen. Als je ze echt knapperig zou willen bakken zoals een tempura baksel, dan zou je ze eigenlijk moeten frituren. Dat heb ik niet getest met dit recept, maar het kan vast. Ik ga liever voor deze snellere optie, waarbij je ze bakt in de pan, met alsnog licht krokante courgette pannenkoekjes als resultaat! YUM! Courgette koekjes met kaas Ook al is courgette de ster in dit gerecht, de echte smaakmaker in deze koekjes is de kaas (en de frisse yoghurtdip mag ook niet vergeten worden)! Ik heb Parmezaanse kaas gebruikt, maar je kunt allerlei soorten courgette koekjes met kaas maken. Denk maar eens aan witte salade kaas, feta, Gruyere of gewoon een simpele geraspte kaas. Ik raad het af om de kaas zomaar achterwege te laten; vervang het in dat geval eventueel door gesneden stukjes zongedroogde tomaat bijvoorbeeld. Er zijn tegenwoordig ook prima vegan kaasvervangers in de winkel te vinden, zoals vegan feta of vegan geraspte kaas. Die kun je hier allemaal prima in verwerken. Courgette recepten Is het weer courgette seizoen? Dan oogst jij vast en zeker meerdere courgettes per week uit de achtertuin. Best een uitdaging om daarmee maar lekkere recepten te blijven bedenken. Op een gegeven moment heeft iedereen wel genoeg courgettesoep naar binnen geslurpt. Deze koekjes met courgette zijn daarom een heel fijn recept, maar ik heb nog twee alternatieven voor je ter inspiratie. In plaats van deze kleine koekjes kun je ook een grote courgette koek maken, een soort plaatkoek eigenlijk. Ik deelde al eerder het recept voor een Griekse courgette plaatkoek op Zoetrecepten. Ik maak bijvoorbeeld erg graag salades met courgetti. Je gebruikt dan een spiraalsnijder om de courgette in een soort mooie spaghetti slierten te snijden! De mogelijkheden hiermee zijn eigenlijk eindeloos. Binnen een koolhydraatarm voedingspatroon is courgetti ideaal om de carbs in een pasta recept te vervangen. Ik maak dan een bedje van wat rucola, daarop de courgetti van een halve courgette en vervolgens de pastasaus etc. Maar je kunt er ook een lekkere salade mee maken, een lekker voorbeeld is mijn snelle pesto salade met courgetti. recept Courgette koekjes Een makkelijk recept voor courgette koekjes met kaas, bosui en een frisse yoghurtdip. Een onwijs lekker hartig hapje of aanvulling op het avondeten. Printen Ingrediënten Courgette koekjes 1 courgette 4 stengels bosui 3 eetlepels bloem 2 eieren 50 gram Parmezaanse kaas Peper en zout Yoghurt dip 150 milliliter Griekse yoghurt Limoen Knoflookteentje/bosui Bereiding Rasp de courgette met een grove rasp en strooi er hierna wat zout overheen. Zet dan even opzij. Snijd ondertussen de bosui in fijne reepjes en rasp eventueel de parmezaanse kaas. Pers al het water uit de courgette, dit gaat het makkelijkst door het courgetterasp in een dunne theedoek te doen en dit uit te knijpen. Neem een grote kom en klop hier de eieren in los met wat peper en zout. Meng dan de courgetterasp, bosui, bloem en Parmezaanse kaas hier doorheen. Dit is het mengsel dat je af gaat bakken! Verhit een pan met wat olie en maak hierin een aantal hoopjes van het beslag, zo groot als jij de koekjes uiteindelijk wilt hebben. Bak de courgettekoekjes ongeveer 2 – 3 minuten per kant, tot ze mooi bruin worden en leg ze daarna op een bordje. Het frisse yoghurtdipje maak je heel simpel door een beetje yoghurt, limoensap, een fijn geperst knoflookteentje of wat fijn gesneden bosui te mengen en op smaak te maken met een beetje peper en zout. Dippen maar!
Jammie!! Dat klinkt heel erg lekker. Heb alleen geen courgette in huis, zou het ook met wortel kunnen? Vraag ik me af. Beantwoorden
Yes Tapas! My favorite food!! Ik hou je posts in de gaten voor de volgende meeting met m’n kookgroep 😀 Beantwoorden
Lekker!ik maak ze soms ook met broccoli,en dan in de oven ipv bakken in de olie, ook lekker!:-) Ben benieuwd naar je volgende recept! Beantwoorden
Goed om te weten! Vroeg me al af of het in de oven ook zo werken 🙂 worden ze dan ook krokant? Beantwoorden
Ik ben er niet zo in thuis, tapas hapjes dan het geijkte (waarschijnlijk) dit lijkt me een lekker hapje.Een heerlijke maar ook makkelijke groente, kan in zoveel gerechten. Beantwoorden